Jógikus tisztító gyakorlatok az egészségmegőrzésért





A nyugati jógázók általában az ászanák (testgyakorlatok) végzésével ismerkednek meg először, ha a jóga útjára lépnek. Azonban a testgyakorlás mellett ajánlatos elkezdeni a 6 tisztítógyakorlatot (satkarma-hatcselekedet) is, hogy egészségünk megőrzését és a tisztulást fokozzuk.

 A Forma Stúdióban rendszeresen méregtelenítünk és az ayurveda elveinek figyelembe vételével személyre szabva könnyítjük,bővítjük és külső- belső olajozással, gyógynövényekkel fokozzuk a tisztulást, ha szükséges.

A hat tisztító gyakorlat (kriya) rendszeres végzése elengedhetetlen a jógában való fejlődéshez, egészségmegőrzéshez , még a mozgásszervi problémák kezeléséhez is:

Orrmosás sós vízzel Néti kannával, az arc üregeinek váladékát, nyálkát tisztítja, szemek és légutak gyulladását megelőzi. Allergia, nátha esetén naponta többször sós vizes torok öblítéssel jótékony hatású.

Nyelvkaparó használata reggelente a kirakódott méreganyagok eltávolítására.

Kapálabháti (fénylő koponya) fújtató légzés, tisztítja az orrlebenyeket, erősíti a légzőrendszert, gyomrot, szívet, májat. Asztmás panaszokra kiváló.

Nauli (hasizom mozgatása) az emésztőszervrendszer működését serkenti, szabályozza. Gyomorégés, cukorbetegség megelőzésére, pattanásokra, vérnyomás szabályozásra is ajánlható. 

Az emésztőszervrendszer felső és alsó szakaszának tisztítása : kunjal kriya (a gyomor tisztítása, fejfájásra is kiváló, nagyon szeretem) és basti kriya (vastagbél tisztítása, "a betegség a vastagbélből indul ki.")

Ezt a két eljárást méregtelenítéskor glaubersós Mira gyógyvíz fogyasztásával végezzük, ami nagyon kíméletes a sima sós vízhez képest. (Ayurvedában olajozással, Kicseri fogyasztásával könnyítjük amíg megérkezünk a haladóbb béltisztításhoz)


Tratak - koncentráció gyertya lángra, tisztítja a 6. energiaközpontot. (órák elején a hatodik energiaközpontba gyertyalángot vizualizálva és erre koncentrálva zengetjük az Om mantrát-Satyananda tradíció nyomán)

A reggeli fogmosással összekötöm a nyelvkaparó használatot és 1-2 pohár langyos víz fogyasztását.
Az orrmosás részleteit Satyananda mester nyomán sajátítottam el, naponta végzem. Nincsen semmi mellékhatása, ha megfelelően hajtjuk végre. Ezek szerint fél liter langyos vízbe egy kávéskanál sót teszek. Fontos, hogy teljesen feloldódjon! A bal orrjáratba bevezetve a kanna végét a víz a jobb oldalon folyik ki ill. fordítva. A szabadban guggolva vagy fürdőszoba kagyló előtt támaszkodva végezhető. (A technikai részleteket jóga órákon megbeszéljük, az orrmosás közben szájon át lélegzünk.)
A bal és jobb orrjárat átmosása után külön-külön 10-10  erőlködés nélküli, könnyed fújtató légzéssel kiszárítom az orrjáratokat és utána végzem a kapálabáthi pranayamat, naulit.

A fenti tisztítógyakorlatok elsajátítását csak gyakorlott jóga tanárral ajánlom! Óráinkon lehetőség nyílik rá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás