A jóga ura Shiva





A Hatha jóga pradípikát a hatha jóga lámpásaként, a sötétség eloszlatójaként ismert kb. 14. századi jóga alapművet Shiva fejti ki, aki megtanította az emberiségnek a hatha jógát.
A modernkori alkalmazott jóga (gerinc, női, stresszoldó) gyakorlói is ebből az alapműből származtathatják tudásukat, még ha közvetlenül nem is találkoztak vele vagy nem hallottak róla.  


" Dicsőséget Ádináthának (Shivának), aki kifejtette a hatha-jóga tudását, ami lépcső gyanánt vezeti a gyakorlót a rádzsa-jóga magasabb szintjei felé."

(A rádzsa jógáról pedig Patanjali Jóga szútráiban olvashatunk, mely az elme uralásához vezető utat írja le az akadályokkal együtt.)

Shiva egyszerre jelképezi a mindenség teremtő és pusztító erőit. Azért pusztítja el az akadályoztató szokásainkat, hogy kapcsolódni tudjunk a teremtő erőre. Aki megtanul kapcsolódni az örök forrásra az könnyebben tud életébe örömteli eseményeket megélni, oldódnak félelmei. 




 Sivananda asram 



A modern fizikusok is Shiva táncát tartják a létezés alapjának. A szubatomi részecskék
tánca az élet végtelen teremtésének és 
pusztításának tánca . A Vaszistha Jógában ami a Ramajana egy része, arról is olvashatunk, hogy a teremtés véletlenszerű, annak ellenére, hogy mi a kötöttségeink (karmánk) miatt okokat és következményeket látunk.

Shiva azt segíti, hogy a kötöttségekből kilépve a teremtés forrásához kapcsolódjunk, ezért szoktunk a jóga órákon Shiva mantrákat énekelni. Shiva a tiszta tudat.

Így nem véletlen, hogy az indiai Sivananda ásram bejárata felett és a CERN a világ legnagyobb fizikai kutatóintézete előtt is táncoló Shiva szobor áll.






Vrindavan Shiva templom 2011

A tradicionális jóga követői minden évben egyszer Maha shivaratrin, (ratri=éjszaka, Shiva=magasabb tudatosság)Shiva éjszakáján Shiva mantrákat énekelnek. "
Aki ezen a napon áhítattal ejti ki Shiva nevét, az minden bűntől felszabadul, és kiléphet a szamszarából, a születés és halál körforgásából."

A képen Indiában lingam formájában fürdetjük, ami megtisztítja belső szennyeződéseinket és felébreszti bennünk az odaadást, ha bele gondolok az elmúl 10 év alatt tényleg történt némi változás bennem. Elpusztítja a büszkeségünket.

Az idén március 11-re esik Shivaratri és csütörtökön este 19.30-tól fogunk Shiva mantra énekléssel meditálni. A program ingyenes, de jelentkezéshez kötött a Facebookon létrehozott Shivaratri Sitával 2021 csoportban. Várom a jelentkezésed messengeren és felveszlek, vagy a csoportba jelentkezz közvetlenül.

Szeretettel várlak a jógik legnagyobb ünnepén!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás