A beteljesedett élet modellje

 


Amikor megláttam a japán ikigai modellt egyből felkeltette az érdeklődésem és éreztem, hogy ezt az utat járom annak ellenére, hogy nem tudtam róla. Az ikigai a lét okára utal, röviden az életcélra. A megelégedett hosszú élethez segít. iki=élet, gai=érték , az élet értelmét mutatja meg.


Igaz, hogy a védikus életmodell szerint élek, de amíg eljutottam hozzá egy ikigaival kezdtem és mindig választottam újat, ha nem is tudatosan. Most jó volt látni, olvasni erről.


A blogot azért írom, hogy hátha segít valakinek, a japánok szerint egy teljesebb élethez vezet. Bármilyen válság esetén érdemes átgondolni az ikigait, bármikor választhatunk újat, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Keressünk egy világos és határozott ikigai-t, ami megelégedettséget és jó érzést kelt bennünk. Ennek a keresésnek személyesnek kell lennie, ami önismerethez és kiteljesedéshez vezet. Nem elég, hogy tetszik, mert más is ezt végzi és az ő sikerességét látva lemásoljuk. Az ikigai kiválasztásánál nagyon fontos, hogy tudatosítsuk mit vettünk át másoktól, hogy leleplezzük azokat a célokat ami nem a miénk. 


Az ikigai megtalálásához a következő négy összetevőt kell szem előtt tartanunk:

  1. Amit szeretsz
  2. Amire a világnak szüksége van
  3. Amit megfizetnek
  4. Amiben jó vagy
A saját ikigai kialakítása nem könnyű, hogy olyan tevékenységet találjunk amit szenvedéllyel tudunk végezni. Amit szeretünk, de az egész bolygóra jó hatással van és általa jobbá tesszük a világot. Ez bármi lehet, akár a saját család szeretete, gondozása. A japánoknak egészen egyszerű ikigaijuk is van, de abban megegyeznek, hogy tudatosan választják és szeretik amit választanak.
 Olyan legyen, ami segít másoknak is megtalálni az élet értelmét. Az élet értelme túlmutat egy szeretett tevékenységen, amit szenvedéllyel és örömmel tudunk végezni és túlmutat a pénzen is.  Az csak az alap az induláshoz, ami elvezet ahhoz a belső úthoz, ami nem a külvilágból az élményekből meríti az örömöt, hanem az ok nélküli létezésből. Az ikigai egy kincs, amit fel kell tárni és a kincskeresésnek soha nincs vége. Ami jó, hogy mindenkinek van ikigaija. 


A japán életmodell szerint az értelmes élet szabályai a helyes légzés, táplálkozás, testmozgás, alvás, közösségi élet a közösséghez tartozás az élet alap pillére, mind az elégedett élethez vezetnek. Nem különbözik a jóga-ayurvéda életmód alapelveitől. Az ikigai a tudomány központjába került és felmérésekkel bizonyították eredményességét, egészségmegőrző hatását. Nem véletlen, hogy az életkor Japánban a legmagasabb.

 




Íme a legújabb ikigaim. A lényeg, hogy minden életkorban legyen célunk. A védikus életmodell is megfogalmazza melyik életszakaszban hogyan éljünk, mert más a feladatunk 0- 25, 25-50, 50-75, és 75 éves korunk fölött, csak így érhetjük el a betejesedett, megelégedett életérzést.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás