A Lótusz dicsérete

   


Július utolsó hétvégéjét a Lótuszoknak szenteltük. Megnéztük a vácrátóti és a szegedi Indiai Lótuszok virágzását. Láttam már Keleten is, de itthon azért mégis más. Végül egy saját fehér lótusszal tértünk haza, amelynek alig várjuk a nyílását. Itt volt az ideje egy élő igazi virágnak, mert 2017 óta tartok csakrameditációt, mely a lótuszok mentén vezet végig. A hagyomány szerint minden lótusszirmon egy szanszkrit ábc betű található ( a fő csakrák  lótusszirmainak száma pont megegyezik a szanszkrit abc betűinek számával), amikor szanszkrit mantrákat zengetünk a szirmok lebegni kezdenek és érzelmeinket lepergetve, a sárból szennyezetlenül kiemelkedve a szív és az elme végső tisztaságába érkezünk. A testgyakorlásaink során sem össze-vissza végezzük az ászanákat, hanem a csakrák vagyis a lótuszok mentén haladunk föntről lefelé haladva a teremtés sorrendjében.  




A szépséggel (sundaraya) és a kecsességgel is társítják a lótuszt. Az irodalomban a lótusz metaforaként az eleganciát vagy azokat szimbolizálja , akiket nem érint gonoszság. A kozmetikámba is tartok Lótusz eszenciát és igaz, hogy nagyon ritkán merül fel az igény rá, de azért alkalmanként használom az arany kezelés részeként. A lótusznak szinte minden részét felhasználják sütve, főzve és gyógyszerként is alkalmazzák. Nyáron a forróságot elűzi a levele, amelyből rizzsel kását készítenek, de augusztus végétől már nem ajánlatos fogyasztani hűtő hatása miatt. A szirmait nyáron begyűjtve hasfájásra, hasmenésre és mesnstruációs problémákra, a szívre nyugtatóként és a májra tisztítóként, a csírarügy a szívre és a vesére, a levélnyél a májra és a tüdőre hatásos, gubóját ősszel begyűjtve a májat és a szívet tisztítja és csillapítja a vérzést, a magja a lépet, vesét és a szívet tisztítja. Bőrproblémák kezelésére is alkalmas, elmondható, hogy a szív virága, amely méregtelenít. 







A Lótusz az iszapból fakad, de mégis tiszta és szennyezetlen és a vízcseppek is leperegnek róla, közben a port is eltávolítva a levélről. Különleges levélszerkezete öntisztulóvá teszi. A víz az érzelmeket szimbolizálja, nekünk is úgy kellene az érzelmeinket kezelni, ahogy a Lótusz levelein a víz összerándul és lepereg. Az érzelmek áradatában érintetlen maradni. Érezni, de nem reagálni, nem azonosulni. A szélsőséges érzelmek akár jók akár rosszak betegséget okozhatnak. Padmászanában, lótusz ülésben mozdulatlanul ül a jógi és természetén felülemelkedve kapcsolódik a Legfelsőbbhöz az örök békéhez. Ezt a folyamatot az elme érintetlenségét a mantrák segítenek kifejleszteni. A Lótusz egész lénye a lelki fejlődést szimbolizálja. 




A helyes megkülönböztetés a vivéka, a lelki fejlődés első lépése, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy mi múlandó és mi örök. " A lélek nem születik és nem is hal meg, mivel léte örök soha nem szűnhet meg. Születetlen, örökkévaló , halhatatlan és ősi, s ha a testet meg is ölik, ő meg nem ölhető"



Az idézetek és a gondolatok a Bhagavad gítából, azaz a Legfelsőbb énekéből származnak. A lelki fejlődés második lépése a vairagjá a szenvedélytelenség, ami a vivékából a helyes megkülönböztetésből fejlődik ki. "Az éri el a belső békét, akiben minden vágy úgy ömlik, ahogy a folyók ömlenek a szakadatlanul telő és mégis változatlan óceánba és nem az akit vágyai rángatnak ide-oda. "A lótusz magjai legendásan hosszú ideig csíraképesek maradnak, akár 1000 évig is. Bármikor képes a megújulásra, az újjászületésre. Nem véletlen, hogy az élet, a születés és a teremtés jelképévé vált. Mint ahogy a lótusz a tavak és mocsarak iszapos fenekéről tör fel a víz felszínére, úgy sarjad ki az emberi szellem is az anyagi világ sötétjéből és úgy emelkedik föl a fény felé.






Szeretettel várlak jóga óráimra, ha szeretnél a jóga szőnyeget elhagyva is békés, érintetlen elmére lelni : Hétfő19.15-20.45 gerincjóga (online is) Szerda 9.30-11.15 tradicionális jóga. Csütörtök 9.00-10.15 Gyakorló jóga. Péntek 19.30-20.30 Meditáció-mantra jóga-tanítás (jóga filozófia) Csend- nap október 14 szombat 8.00-20.00 A hatha jóga rejtett nyelve tanfolyam ( önismeret+relaxáció) csütörtök délelőttönként 10.30-12.00 szeptembertől.

Egészségmegőrző óráim:
 Hétfő és péntek 8.00-9.00 Intervall gerincközpontú alakformáló edzés
Kedd 9.00-11.00 (augusztus 8.00-10.00) nordic walking


"Ami éjszaka a hétköznapi embernek az nappal a lelkét látó bölcsnek. Az emberek nappala éjszaka a bölcsnek."







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás