Az élet művészete a csend

 


Manapság rengeteg út, módszer létezik arra, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkbe. Divatos szavakkal a Fitness, Wellness, Selfness, amelyek egymásból nőttek ki, a testi jólétből a lelki jólétbe vezetnek.



Van aki levédi módszereit és egyedülállónak kiálltja ki, törvény védi. Azonban ne felejtsük el nincs új a nap alatt, minden módszernek van egy ősi gyökere és senki sem talált ki teljesen újat.  

"A selfness egyfajta életvezetési választás, amely a test, a lélek és a szellem egyensúlyának megteremtésére,illetve a saját magunkkal, belső énünkkel való kapcsolat kialakítására irányul." Tehát nem más , mint a védikus alapokon nyugvó jóga teljes tárházának gyakorlata.

"A jóga a tökéletes pszichológiai ismeret gyakorlata." Sri Aurobindo jógi, költő, filozófus , guru 



 A modern pszichológiánál is több, mert az csak a személyiséggel foglalkozik, de a jóga ezen túl lép és a lélekkel is foglalkozik, amivel a pszichológia nem. Egy problémát megoldani csak is magasabb szintről lehet, mint amin a probléma keletkezett. A legmagasabb szint a lelki szint. A lelki szint a csend, ott nincs jó és rossz, csak a létezés maga.

A művészek gondolataikat és érzéseiket alkotásaikon keresztül magas színvonalon fejezik ki. Az igazi művészek alkotásai előtt a teljességet élhetjük meg, mert az ilyen alkotások a csendből születtek meg. Vannak olyan alkotások is amik nem nyújtják ezt az élményt, mert a saját feldolgozatlan problémáit dolgozza bele a művész. Alkotásából rosszullét sugárzik. Személy szerint azt nem tartom művészetnek, csak terápiának, ami hasznos eszköz ilyen tekintetben.



Az életünket is élhetjük magas színvonalon , tudatosan vezetett életmóddal, melyek a csendből születnek. A tudatos életmód gyökerei a védikus kultúrába nyúlnak. A legősibb írások pl. Bhagavad Gítá üzeneteit modern szavakkal is megfogalmazhatjuk. "Ki milyen mértékben adja át magát nekem, olyan mértékben adom át magam neki." Bg. 18. fejezet.  Tehát, ha odaadó vagyok, akkor a lélek békéje átsugárzik rajtam.



Mivel a halál elkerülhetetlen, legfontosabb feladatunk a félelem nélküliség állapotát elérni, hogy életünk műalkotássá váljon és minden döntésünk a csendből szülessen meg. A  védikus jóga pszichológia azt az utat mutatja meg, ami a belső lényegünk az Önvaló felé vezet. Megtisztítja az utat, hogy kapcsolódni tudjunk halhatatlan lényegünkkel, ahol minden félelem feloldódik. A modern Selfness is ezt segíti a Fitnesstől a testmozgástól elindulva a meditáció felé. Mindfulness ahogy mostanában divatos, ami tudatos jelenlétet jelent.

( A három (ghranti) csomó levéd bennünket, mindent akkor tapasztalunk amikor eljön az ideje. A jóga mesterek ismerik a csomók feloldásának útját szolgáló eszközöket és a mantrát ami feloldja. Nincs új a nap alatt, egy tradicionális hiteles jógairányzat teljes és minden módszert tartalmaz a lélekhez vezető úton.) 







Ezek a gondolatok fordultak meg bennem a mai nap. Az élet művészet is tud lenni. A védikus kultúra nem vallás, a vallás a spirituális út kezdete. Az út vége a Vedanta (tudásvége). A csend amiből minden kiárad. "Csend a lelke mindennek" -milyen szépen fogalmaz a magyar.


A képek a Forma Stúdiós Ziribár túrán készültek, az őszi napéjegyenlőség idején. Ilyenkor egyforma hosszú a nappal és az éjszaka, egyensúly van a természetben, csak rá kell hangolódnunk. 

Őszi napéjegyenlőség szeptember 22 szerda 21:21

Őszköszöntő hangfürdő ezen a napon 20.30-21.30-ig

(Az asztrológiával foglalkozók szerint, új kezdetet a régi dolgok lezárását segíti a kapcsolatokban a mostani telihold.)


Ayurveda alapok-egészségmegőrző életmód 8 alkalmas tanfolyam október 11-től hétfőnként 19.30-tól

 Várjuk a jelentkezésed!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás