Mi van a testgyakorlatok-ászanák mögött?

Több mint 7 éve amikor elkezdtem írni ezt a blogot első írásaim között szerepelt az ásszanák és más testgyakorlatok közötti különbség élményének leírása. Az aerobik gyakorlataiból a dinamikus jógagyakorlatokkal ismerkedtem meg először, majd a szemlélődő lassú ászana gyakorlás következett, ami gyorsan elvezetett a meditációhoz.

Az azóta eltelt évek alatt tudásom bővült és most folytatom a témát egy kicsit más oldalról nézve. Az ayurvéda szanszkritul vyayam-nak nevezi a testgyakorlatokat és ide beletartoznak a tornagyakorlatok is. Egészségmegőrzésünk érdekében minden mozgásformát ajánl, attól függően, hogy éppen mire van szükségünk. Fogyni valószínű nem fogunk ászanákkal, ahhoz zsírégető hatású aerob gyakorlás szükséges. Azonban bármilyen mozgásformát kiegészíthetünk a jógával, hogy tudatosságunk táguljon.




Jóga utam elején sportoktatóként mindent tudtam a preventív gyakorlásról, majd gerincjógát gyakoroltam, ami az ászana gyakorlásnak egy könnyített formája, tisztítja az ízületeket és mindenki végezheti. A tradicionális jógában az ászanáknak meghatározott sorrendje van, ami az energia központokat föntről lefelé haladva harmonizálja. Így előfordulhat, hogy a gyakorlást fejenállással kellene kezdeni, ami természetesen nem mindenkinek megfelelő, sőt a gyakorlók nagy többségének kifejezetten ártalmas lenne. Ezért nagyon örülök, hogy sport és gerincjóga ismereteimmel kombinálni tudom a tradicionális gyakorlást és az óráim kifejezetten személyre szabottak és garantáltan preventívek. Véleményem szerint egy alapos sport élettani és gerincjóga tudás nagyon jól felkészíti a testet az ászanákra, megtisztítja az ízületeket, ami nélkül ártalmas lehet a haladóbb ászana gyakorlás. Nálam tradicionális gyakorlás folyik a legmodernebb preventív ismeretek figyelembe vételével. A jógik régen is fejlesztették a jógát, hogy több embernek elérhető legyen. (Komolyabb mozgásszervi problémáknál gyógytornász is segíti munkánkat)




Az európai jógaközpontok többségében nagy hangsúly van a testgyakorláson és a változatos és eszközös testfejlesztésen. A tradicionális jóga inkább kevesebb ászanát használ, a saját erőt és a jóga más ágait is ötvözi a helyes megértéshez. Amíg a fitnessben kifejezetten ártalmas  nagy súlyokat használni, amíg saját testsúllyal nem tudunk mondjuk 100-200 fekvőtámaszt nyomni és a mozgásnak ezt a formáját az ayurvéda  kimondottan nem is ajánlja ( mert az erőnk felét kell felhasználnunk az egészségmegőrzéshez), addig a jógában sem tartom hasznosnak, hogy eszközök segítségével fejen álljunk, ha egyébként nem tudunk (a fal segítsége még belefér).

Mindig meg van az oka annak, ha valami nem megy. Kinek jó, ha megcsinálunk olyat amit egyébként nem tudunk? Természetesen az egónknak. Kiszabadulunk az egó börtönéből addig amíg eszközzel (és itt most nem a kis téglákra és hevederekre gondolok, az helyesen használva belefér) kivitelezünk valamit és ettől jól vagyunk. Ez szerintem önbecsapás és a jóga alapja pedig az őszinteség. Anélkül nem lehet fejlődni.




Visszatérve a tradicionális ászana gyakorlásra a meghatározott sorrendben való gyakorláson kívül mély szimbolikus jelentésük is van. Minden ászana beszél a személyiségünkről. Aki tényleg jógázik annak érdemes megismerni a hatha jóga rejtett nyelvét (feltéve, ha el tudod fogadni amire rámutat a személyiségedben), Swami Rádha módszere alapján (a módszer kidolgozására Sivánanda mester kérte meg). Még Iyengar mester is, aki az eszközös ászana gyakorlás királya volt a könyvespolcán tartotta és nagyon sokat forgatta elmondása szerint. Azonban volt olyan kijelentése 70 évesen, hogy most kezdtem el jógázni. Tehát az eszközök felkészítenek a jógára (azonban más jóga ágak ötvözése nélkül inkább nevezzük gyógytornának). Ayurvéda tanárnőm pont Punéba él, ahol a mester is élt és egészségmegőrzéshez nemigen ajánlja azt a fajta gyakorlást, amikor az asramban a gyakorlók az erejük felét átlépik. Rengeteg utóhatása lehet szerintem is és akkor ayurvédázhatunk, hogy visszanyerjük az egyensúlyunk. Nekem is egy ilyen fél évembe került, de szerencsére ismertem a rejtett nyelvet, ami megadta a megértéshez a megfelelő válaszokat és a gerincjóga pedig a megfelelő, helyes testfejlesztési szemléletet.

Ha szeretnél az ászanák mélyére nézni és tudatosabban gyakorolni, hosszútávon egy teljesen biztonságos önkezelő gyakorlást kialakítani, akkor szeretettel várlak. 
Márciusban indul a hatha jóga rejtett nyelve 6 alkalmas tanfolyam. Papírra és íróeszközre is szükség lesz, itt ezen az órán ne egy hagyományos órára számíts, mert alaposan kielemezzük, mélyére nézünk az ászanáknak.

Várom a jelentkezésed!  Messenger vagy 30 5541220
Szeretettel várlak hétfőnként este 19.15-20.00-ig.
A tanfolyam ára 13.200 Ft., amit egy összegben kérek kifizetni.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás