Ma van húshagyó kedd és holnap indul a nagyböjt az európai egyházi hagyományban, azonban az ayurvéda egyáltalán nem ajánlja ilyen hideg időben a méregtelenítést. A szélsőséges időjárás, a túl meleg és a túl hideg megterheli szervezetünket, ami nem kedvez a tisztulásnak.






A legkedvezőbb időszak a késő tavaszi időszak és a kora őszi.

Tavasszal ahogy egyre többet süt a Nap új erőre éledünk a hosszú tél után, ilyenkor a Föld elem uralja a természetet, ami a legstabilabb elem. Ebben az időszakban könnyebben engedjük el a felhalmozott méreganyagokat, a felhalmozott zsiradékot, mert a természet is támogat benne. Nem figyelembe venni a természetet, ami meghatározott és megváltoztathatatlan a legnagyobb butaság lenne. El kell fogadnunk, hogy létezik egy nagyobb Erő tőlünk és alkalmazkodnunk kell hozzá, mert a természet semmibe vevése negatív hatással lesz közérzetünkre. 

Az idei nagy böjtömet ezek szerint április 27 teliholdjánál kezdem. Csúcspontja május 11 fogyóhold, majd egy hónapig csak tiszta, szattvikus ételeket fogok fogyasztani jógikus gyakorlatokkal támogatva, majd június 8-án a 42. napon fejezem be a méregtelenítést. A tervezést pedig már most elkezdem, mert a sikeres méregtelenítés alapvető eleme. A lenti elérhetőségen segítek a saját terveid elkészítésében is.




Miért választottam az ayurvédát? 

Korom előre haladtával szükségem volt egy olyan egyszerű és természetes módszerre, ami segített egyensúlyban maradnom. A jóga gyakorlása érezhetően nem volt elegendő, hiába vezettem be a test, légzőgyakorlatok, relaxáció és meditáció mellett a rendszeres mantra szádanát (napi gyakorlást) is.




Meglepően hangzik, de a napirend és a rendszeres meleg otthon készült étel a jó közérzet egyik kulcsa.  Az ayurvéda szerint a jó emésztés és így a hosszú távú egészség titka a megfelelő ételek fogyasztása. Egészséges embereknek nem ajánl különösebb szigorításokat, csak a 6 íz (édes, savanyú, sós, csípős, keserű, fanyar) harmonikus keverékét, azaz az 5 őselem (föld, víz, tűz, levegő , éter) keverékét, amit kapha, pitta és váta hatóerőnek (dosha) nevez az ayurvéda.


Zárt online jóga csoportomba a napokban feltettem egy fermentációval készült sárgarépát és céklát. Meglepően sokan reagáltak rá, sőt  nagy örömömre el is készítették. Ezért most pár étkezési alapelvet osztok meg, amit én is bevezettem. A tavaszi méregtelenítésig most ebben az időszakban is megvalósítható.

Az ayurvéda szerint a bélben az egészség, a megfelelő immunitás alapja az egészséges bélflóra, ezért a fermentált vagyis erjesztett ételek fogyasztását ajánlja évszaknak és alkatnak megfelelően. "A fermentáció során az ételek tápanyagtartalma is átalakul, különféle fitoösztrogének és bioflavonoidok szabadulnak fel, amiket a szervezet könnyebben tud hasznosítani. Emellett az erjesztett ételek a bélflóránk jó barátai; erősítik a belek saját mikroflóráját, a fermentáció során létrejövő szerves savak pedig táplálják a bélnyálkahártyát." Az ecetes, tartósított savanyúságoktól sokkal jobb ezeket fogyasztani.




A kenyér mai formájában száraz, tehát nem táplálja a jó testnedveket, viszont nehezen emészthető, ezért túlzott nyálkát képez a gyomorban. Az élesztős kenyeret érdemes felváltani otthoni kovászos vagy kézműves termékre és inkább kiegészítő ételként fogyasztani.

A kenyér és főtt tészta hűt és nyálkásít, ezért túlzott fogyasztása nem javasolt. Tészta helyett könnyen emészthető főtt gabonákat pl. kölest, hajdinát, basmati rizst is lehet fogyasztani. Ha tésztára vágyunk, válasszuk inkább a különböző gabonákból készült tésztákat a hagyományos lisztes-tojásos tészták helyett.



sajátkészítésű ghí
 A tejtermékek túlzott fogyasztása hurutot képez az emésztőrendszerben, légutakban, nyálkásítanak test szerte. A legrosszabb párosítás ebből a szempontból az édes-savanyú ízpár, mint például a gyümölcsjoghurtok, mert az édes nedvesít, a savanyú pedig összehúz, azaz megőrzi a nyálkát.

A tejtermékek közül a vaj, az abból készült ghí (elkészítését már feltettem ebbe a blogba) és a kemény sajtok ízesítőként megfelelőek, de nem önálló ételként.

Fogyasszunk sok lédús ételt, mert a gyomor fájdalma, savassága a szárazságtól van, ezért kedvező a levesek, kompótok, raguk fogyasztása. A rendszeres gyömbér tea is jól hat az emésztésre és mindenkinek ajánlható. Az emésztés tüzének (agni) egyensúlyban tartása az egészségmegőrzés kulcsa az ayurvéda szerint.




Ha szeretnéd az ayurvéda ősi tudását bevezetni a mindennapjaidba szeretettel várlak online formában is. Telefon 30-5541220

Rendszeres online óráim:

 hétfő 19.15 meditáció

szerda 10.00 tradicionális gerincközpontú jóga

csütörtök 17.00 gerincjóga

(1 fő élőben is részt vehet előzetes egyeztetéssel.)

Február 27 teliholdjánál mantra meditációval várlak a Sita Szabó Zita Online jóga csoportba (ingyenes) 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás