Jó társaságban Satsanga

 Satsanga szanszkrit szó. Sat= igazság, örök létezés, Sanga= társaság, közösség. Összekapcsolódni az igazságban, jó társaságban lenni. 

" A szatszanga eltávolítja a szív sötétségét, emelkedetté teszi az elmét és feltölti tisztasággal." Szwami Sivánanda



 Egy tradicionális satsangon mindig van egy bölcs, aki már megismerte az élet lényegi természetét. Az ő jelenléte emeli a többiek tudatállapotát. A satsang célja mindig a lelki töltődés, emelkedés, ezért olyan emberek jönnek el akik fontosnak tartják ezt.

A programon mantrákat énekelnek és közben tanításokat ad a mester vagy, ha nincs ott a mester felolvassák tanításait. Egy megvilágosult bölcs tanításait olvasva is megjelenik a csend, mintha ott lenne. Kérdezni is lehet, hogy a megértés által közelebb kerüljünk a csendhez. 

A fentiek igazolására van egy jó példám: 

Egy jóga tanítványom egy időben egyéni órát vett tőlem, mivel kisbabája volt. Segítettem tanulmányait Sivananda mester írásaival, könyveivel. Azt mesélte, ha otthon sír a gyerek, akkor előveszi Sivananda könyvét és olvasni kezdi. A gyerek rövid időn belül abbahagyja a sírást.  


Az első satsangon 2008-ban vettem részt. Sankaracsárja, Srí Ramana Maharshi, Niszargadatta,
Papadzsí mestervonalat képviseli Ganga Mira, majd később Portugáliában Aljezúrban is meglátogattuk egy satsangján 2016-ban.  Ganga satsangjain csendes meditáció és kérdés-felelet van.






A Sivananda Jógaközpontban 2017-ben vettem részt satsangon, közvetlenül azt a napot megelőzően amikor elindultunk Rishikesbe a mester otthonába. Sivánanda mester tanítványi láncolata is Sankaracsárjáig vezethető vissza és a mester jó kapcsolatban volt Ramana MaharsivelA tradicionális satsangon a meditáció mellett mantra éneklés, a tanítások felolvasása (a mester élő jelenlétének hiányából fakadóan) és arati= fényszertartás volt. A rishikesi Sivánanda asramban minden nap részt vettünk satsangon. A guru élő jelenléte szó nélkül is megértést adott.



 Ádi Sankaracsárja megpróbálta emberi fogalmakkal megmagyarázni az emberi értelem
számára nehezen megfogható szellemi tanításokat.
Létrehozta az Advaita Védanta ( kettősség nélküliség) iskolát, ami mindent az egyetlen örökkön létezőhöz (Brahman) a forráshoz vezet vissza. A Satsanga célja mindent elengedve a csend megtapasztalása. Ezt segíti a mantra éneklés és a tanítások értelmezése, a meditáció, hogy a tanítvány a lehető legegyszerűbben és a legkönnyebben megtapasztalja a csendet. Minél nagyobb bennünk a béke annál nagyobb lesz környezetünkben is.



A Forma Stúdió satsangjának programja a következő:

 Gyertyát gyújtunk a mester képe előtt, virágokkal díszítünk.  Csendes meditáció után, mantra énekléssel és Sivánanda mester tanításainak felolvasásával folytatjuk. A felmerülő kérdéseket megbeszéljük. Aratival (fényszertartás) fejezzük be a programot, az egyetlen gyertya lángját mindenkihez oda visszük és jelképesen fénnyel töltekezünk, utána egy kis édességet (praszád) is fogyasztunk. Az édesség a satsang és a jóga tanítások édességét szimbolizálja. 


Szeretettel várunk karácsony előtt december 23-án pénteken este 19.30-kor a lenti termünkbe. Hangolódjunk együtt az ünnepre. A program díjtalan.

  • „a csendet kell felfedezni, nem pedig a gondolatokat leküzdeni, mert a gondolat nem te vagy, az jön (és megy) magától”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás