Teljes világosság a jóga és a vedikus kultúra körül

jóga óra után a verőcei táborba
Új jógatanfolyamot indítok amit teljesen kezdőknek, de olyan gyakorlóknak is ajánlok akik már jógáztak vagy jógáznak most is, de szeretnék rendszerbe foglalni eddigi tudásukat vagy megérteni és átlátni a jóga egészét.



Ajánlásként pár sort írok, amit azoknak is érdemes elolvasni akik személyes beszélgetéseink során a jógáról és az oktatásról érdeklődnek. Tapasztalatom szerint a következő témakörök azok amikben sokaknál nincs világosság.


  A jóga Ázsiából pontosan Indiából  ered. Indiában is csak 4 hivatalosan elfogadott jógatradíció létezik. A Sivananda és a Satyananda tradíció ahonnan tudásomat jelenleg merítem ezek közé tartozik. Magyarországon ilyen szakma, hogy jógaoktató hivatalosan nincs. Mivel a magyar emberek nagy átlaga mozgásszervi problémákkal küzd mikor elkezd jógázni ezért az oktatónak mozgásfejlesztéssel is kell foglalkoznia. Ehhez szerintem szükséges valamilyen mozgáshoz kapcsolódó szakirányú végzettség, főleg a kezdő oktatóknak és ilyen szakmák léteznek ma Magyarországon. Az más kérdés, hogy a jóga attól kezdve jóga amikor a személyiség tisztulni, változni kezd ami lehetetlen mantrák nélkül, ha jógáról beszélünk.
Mélyszántás az ayurvedás kertünkben

A jógaoktató személyiségének fejlettségéről nem lehet bizonyítványt kiállítani, csak az elméleti tudásáról.Odaadó viselkedése, életének eseményei, egy hiteles tradícióhoz való tartozása lehet az egyedüli ami segíthet bennünket a tájékozódásban. Tradicionálisan 12 évig egy kiválasztott mester mellett élt a tanítvány ami elég hosszú idő volt ahhoz, hogy elhivatottságát bebizonyítsa. Ilyen hosszú idő alatt tapasztalati úton is lehetne mozgásfejlesztést tanulni, de mára sok minden megváltozott. Véleményem szerint minden úgy jó ahogy van és mindenki ott van ahol lennie kell. Ha valami nem működik akkor úgy is kap jeleket az ember. Ha az utunkat járjuk az mindenféleképpen pozitív változást hoz az életünkbe. Sokszor amit nagyon elutasítunk arra kell mennünk.

Aki elkezd jógázni annak először az ayurvedával kellene foglalkoznia, hogy tisztában legyen egyéni adottságaival és utána ahhoz szabja a jóga gyakorlását, életmódját. Az ayurveda Indiából a védákból származik és szorosan összefonódik a jógával az egészségmegőrzés érdekében. Ayu = élet Veda= tudás, szent ismeret
Ez azért is fontos, mert ha valami nem az alkatunknak megfelelő az sokszor nem azonnal észrevehető és több éves gyakorlás, helytelen életmód után (még a szakmánkat is egyéni adottságainkhoz kellene igazítanunk) amikor egy-egy probléma felüti a fejét már késő vagy nagyon nagy tudatosság kell ahhoz, hogy visszafordítsuk a folyamatot. 


"A vedák szent könyvei " személytelenek", nem valamely ember allkotásai. A Vedákat azért nevezik személytelennek, mert a risik (bölcsek), a látók előtt tárult fel, de nem ők alkották őket. Ennél fogva örökkévalónak, szerző nélkülinek tartják őket." 


 

 Az első legnagyobb tévhit amivel rendszeresen találkozom, hogy a hinduizmust mint

világvallást összekötik az emberek a jógával, mivel a tradicionális jógairányzatokban rendszeresen mantrákat énekelnek ezért erre mint egy vallás gyakorlatra tekintenek. Az nagyszerű dolog, ha valakinek van egy vallása és abban megélt tapasztalata által igaz hite is, tehát működik neki. Találkoztam egy-két ilyen emberrel, de ők nagyon nyitottak voltak a jóga felé is. Számomra sem okoz gondot beülni egy keresztény templomba annak ellenére, hogy nem vagyok megkeresztelve és az énekek mögött ugyanazt érzem amit a  jóga mantrák mögött. Kérdés, hogy ki mennyire önátadó, együttérző?
 Míg a vallások egy vallásalapítóhoz köthetők addig a jóga a védikus korszak körüli filozófia melynek első írásos emléke Patanjali Jóga Szútrái, de a vedákból származó irodalmi művek is említik a jógát. A jóga és a vallások célja egy: megismerni, kapcsolatba kerülni lényünk maradandó örök részével. Az ayurveda és a jóga ehhez olyan eszközöket nyújt amivel egészségünket is megőrizhetjük személyre szabottan. Tehát a jóga nagyon tudatos tapasztalati út vallásalapító, vallási történetek és példabeszédek nélkül.  




Budhista templomban Szita és Ráma története

 
A hinduizmusra úgy kellene tekinteni mint több vallás (pl. vaisnavák, saivák - attól függően, hogy kit tekintenek fő istenüknek) összefoglaló, gyűjtő nevére. Ha Szlovákiában valakitől megkérdezik kik laknak a szomszéd országban azt mondják, hogy a magyarok. Aki magyar az lehet keresztény vagy akár buddhista is. Aki hindu szintén különböző ösvényen járhat, a buddhizmus is innen szakadt le mint külön ág, sőt arról is olvastam már, hogy Jézus is járt Indiába mielőtt a kereszténység kialakult. Srí Lankán barangolva a Buddhista templomok falán is a vedákból származó irodalmi emlékekből pl. Rámájánából Sita és Ráma történetével találkoztam a falra festve.


Tehát olvasmányaim alapján a nép aki a Szindu folyó mellett élt (a földrajzi elhelyezkedés szerinti sz-t elhagyva, leegyszerűsítették a kiejtést) a hindu. Aztán az idő folyamán az itt élő emberek elnevezéséből születhetett a hinduizmus ami több különböző vallást foglal magába. A lelkes jóga gyakorló miután elemezgeti a jóga legősibb iratait pl:Patanjali Jógaszútrák majd egy későbbi művet a Hatha jóga pradipikát láthatja, hogy nyelvezete szanszkrit és a jóga úgynevezett hatha irányzatát gyakorló és hagyományozó azon tanítványi lánc tagja volt, amely tudását a hindu Siva istenségtõl kapott kinyilatkoztatásra vezeti vissza: Siva, a Jóga Ura. Az Európában elterjedt jóga ágak amelyek a testgyakorlást helyezik előtérbe, gyűjtő neve hatha jóga, ahogy a hinduizmus is a különböző vallások összefoglaló neve.

A vedikus felfogás az Upanisadok szerint Brahman a világmindenség összes létező elemében jelen van. Személytelen istenség. Későbbi  korszakban már három különböző formában létező, melyek a következők: Brahma – a teremtő; Visnu – a megtartó; és Siva – a pusztító (az átlag embereknek szükséges a megszemélyesítés). A jóga irodalom szerint is az anyagi lét három lényegi jellemzője: radzsasz-törekvés, tamasz-tétlenség és szattva-jóság (Platón is elismeri, hogy ez a három személyiségtípus az emberben is jelen lehet egyszerre, ahogy az ayurvedában kapha-föld és víz pitta-tűz és váta-levegő és éter a modern pszichológiában pedig endomorf-kövér, mezomorf-izmos, ektomorf-vékony

Síva
Tehát a vedák a világ legősibb kinyilatkoztatása szanszkrit nyelven ami több részből áll és az élet minden területére kiterjedő magyarázatokkal szolgál. Még az épületek tervezéséhez is tanácsokat ír le. Az ebből származó mantrákat éneklik a tradicionális jóga órákon. A jóga mantrák  különböző istenségekhez is szólhatnak (pl.Síva, Visnu) hiszen ebből a kultúrkörből származnak. Az istenségek szimbólumok melyek különböző energiamintákat jelenítenek meg. A csakrák mantrái mag mantrák (melyeket egyáltalán nem veszélytelen felelőtlenül alkalmazni), az energiaközpontokat szimbolizáló lótuszoknak összesen 50 szirma van, amit a szanszkrit abc 50 betűjével jelölnek.


Az élet örök körforgásából, ismétlődéséből adódóan népvándorlások mindig voltak. Talán mi is voltunk már Ázsiában és őseink ismerték a védikus kultúrát. (A védikus kultúra a vallások fölötti szint a filozófusok szerint)
Körösi Csoma Sándor is útra kelt és olvasni is lehet erről sok helyen. Szeged közelében a balástyai hindu templom magyar népi elemekkel ötvözve épült meg. Bakos Attila filozófus magyarsággal kapcsolatos előadásait is érdemes meghallgatni.





Lehet e jógát gyakorolni mantrák nélkül és leválasztani a védikus kultúrkörről?
Lehet, de nem biztonságos. Gondolkodjunk el azon, hogy milyen dolog valamit megfosztani a gyökereitől! Pusztuláshoz vezet. Hova nyúlnak a mi legmélyebb gyökereink? 
Aki ténylegesen jógázik az mantrázik is. Nehéz úgy megfürödni, hogy a kádba koszos vizet töltünk és még szappanunk sincs. A testgyakorlástól lehet egészséges testünk, a kád is lehet hibátlan, de ha nincs benne tiszta víz és szappan nem tisztulunk meg. Az emberi test 2/3-a víz, ha van valami problémánk biztos, hogy tisztulni kell, érzelmeinket a mantrák tisztítják. Az ember tudattalanjában rengeteg lenyomat van amik különböző problémákat okozhat (pl. betegségek, pszichés problémák). Sokan különböző terápiákra járnak, hogy megoldják élethelyzeteiket azonban a terápia személyiségváltozást nem eredményez csak a személyiség problémáinak okát segít felismerni. Az ok felismerése még nem változás. Persze erről nem szeretnék írni, mert nem vagyok pszichológus. Az egy külön szakma amikor egy pszichológus a különböző problémákra különböző módszereket választva végig vezeti páciensét egy úton. Erre nem vagyok hivatott. 
Van olyan is akinek nagy segítség egy-egy terápia, csak nem szabad túlzásba vinni. Azonban a mantrák olyan rezgéseket keltenek amelyek átírják a személyiség  tudattalan negatív érzéseit, lenyomatait és így létrejön a változás ami maradandó felszabadulással jár. A szanszkrit mantrák sajátosságát semmi sem helyettesíti.  Mivel a vedákból származnak a világ legősibb irodalmi emlékéből  amit nem ember alkotott (isteni rezgés) ezért teljesek és minden út kiegészíthető vele





Sivananda mester

    A tudás mesterről száll a tanítványra, a hiteles, felelősségteljes oktató azt változatlan formában adja át, mert elfogadja a tanításokat. Főleg, ha már megtapasztalta azt is, hogy a tanítások pozitív változást hoztak az életébe. Teljesen megvilágosodott mester aki mindenre rálát kevés van a világon. Általában az ilyen emberek arról ismerhetők fel, hogy másokért élnek. A külvilág élményeit nem váltogatják, szent életűek. A hiteles oktató nem hiszi magáról, hogy mindent tud ezért olyan tradícióhoz csatlakozik ahol a guru egy Isten tudatosságot elért önmegvalósított mester.



  A jóga nem más mint az elme mozgásának, leállításának folyamata különböző eszközökkel, hogy a jelenben legyünk. A jelenlét maga a szeretet ami megváltoztatja az embert. Ebben a folyamatban segítségünkre van pl. helyes táplálkozás, testgyakorlás, légzőgyakorlat, relaxáció, meditáció, önátadó munkavégzés, mások önzetlen segítése, mantrázás, intellektuális tudás szerzés.  A mesterek szerint egyre kell figyelni, hogy mindegyik módszert alkalmazzuk és tartsuk meg az egyensúlyt a módszerek között. A jóga integrál útján haladva az ember személyisége harmonikusan fejlődik.

A legmagasabb rendű jógagyakorlás a Bhakti Jóga az odaadás útja ami az órákon többek között a mantrák éneklésében nyilvánul meg. A jóga útjára lépve kezdheted ezzel is és ezáltal majd átlátod a jóga egészét, minden ágát vagy a testgyakorlástól elindulva a Hatha Jógától kezdve lépésenként megérkezel hozzá, de addig se utasítsd el teljesen, mert e nélkül a személyiséged nem fog fejlődni. Ha az életben nem vagy önátadó a jógaszőnyegen sem leszel könnyen. Azt se felejtsük el, hogy a jóga eszköztára hatalmas, azt alkalmazva kiegyensúlyozottabbak lehetünk utunkon, de a jóga nem út csak eszköz. A vedák arról is írnak, hogy aki az életfeladatának megfelelő úton halad az eljut a jógához. A jóga annak a felismerésnek az útja amikor megéljük, hogy lelkünk mindenkivel egy és örök. 


A 2-szer 8 alkalmas tanfolyam (16 alkalom)
Két részletben mindig előre kell a tanfolyam árát kifizetni ami szemeszterenként 12.000 Ft.
Max. 8 fő jelentkezhet. Diákoknak 10.000 Ft a tanfolyam ára


A tanfolyamot ayurvedikus önelemzéssel kezdjük, hogy személyre szabjuk az otthoni rövidebb gyakorlást, az étkezést, életmódot és a fokozatos méregtelenítési lehetőségekről is tájékozódunk. Önismeretet szerzünk.
Megismerkedünk az alap tridhosikus gerincjógás gyakorlatokkal, majd a női egészségmegőrzésért nőijógázunk, a napüdvözlet és holdüdvözlet gyakorlatsort alkatunkhoz igazítjuk. A Sivananda tradíció által ajánlott 12 egészségmegőrző ászanát személyre szabva, preventíven sajátítjuk el.
A jóga filozófiával is megismerkedünk majd a különböző jóga ágakba is betekintünk gyakorlati tapasztalattal összekötve, hogy megértésünk elmélyüljön.
A légzőgyakorlatokon kívül mudrákat, mantrákat is használunk, a csakrákkal is megismerkedünk és a relaxációt is gyakoroljuk minden alkalommal.
 A tanfolyamon a jógáról egy teljes átfogó képet kapsz és a tudatosságod is tágulni fog. Tudni fogod, hogy hol a helyed és mi a dolgod a világban! 






A haladóbb gyakorlóknak és a relaxációs, meditációs  képesség kialakítására vágyóknak szintén január 11-től egy 6 alkalmas csakra megismerő és harmonizáló tanfolyamot indítok 19.45-21.15-ig


Tudatosodás, egészségmegőrzés, tisztulás
A 6 alkalom 9.000 Ft Alkalmanként: 1800 Ft.




Szeretettel várlak! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás