Bölcsőtől a sírig újrahasználva

 


                                      
Azért adtam a fenti címet legújabb bejegyzésemnek, mert szó szerint a kisbaba kiságyam is
újrahasználtuk és egész életemet végigkíséri. Miután betöltötte szerepét, a két végéből egy asztalos elkészítette egy asztal alapját anyukám tervei szerint, amire egy keret került üveglappal. Ez a nappali asztalom amióta élek. Először Bácsalmáson sötétbarna volt, majd Szentendrére költözvén feketére festettem és most vajszínű. Az ágy rácsai pedig a Forma Stúdióban korlátként szolgálnak a fitball labdák tárolásánál.


Folytathatnám a történetet sok hasonló újra- használattal. A bácsalmási Éva cukrászda
asztalait és székeit kiárusították, mert az épület bontásra került. Anyukám vett belőle, mivel az ÁFÉSZ-nál dolgozott, ahol üzemeltették a vendéglátó egységet. Óvodás korom óta ide jártam fagyizni, sütizni, majd gimnazistaként ebbe a cukiba jártunk órák után. Most a Forma Stúdióban is ennél az asztalnál beszélgetünk, kávézunk. Volt már rózsás szövettel áthúzva és most tulipánosan született újjá.


Őszintén szólva mindig szerettem a kreatív dolgokat és a Csicserkó jógaház esetében sincs
ez máshogy. A ház már állt félkészen és a felújításához, befejezéshez csak abból vettünk újat amiből muszáj volt. A berendezését is újrahasználva oldottuk meg és egy két új textilíával feldobtuk. Nem akarom a részleteket tovább írni, de a dédnagyanyám teáskannájától kezdve a gyerekkori ágybetéteimig sok mindent újjá varázsoltunk.

A Csicserkó jógaházunknak története van. A ház falán lévő madaras csempe Portugáliában Aljezúrban szólított meg amikor Ganga Mira satsangjára indultunk, egy kereskedésben madárcsiripelésre lettem figyelmes és felpillantottam rájuk. Nem volt kérdés, hogy haza kell vinnem a ház falára. A madaras dísztárgyakat sem volt nehéz gyűjtenem, mert volt elég a családban és a bútort is Madaras községből hoztuk a férjem szülői házából.



A ház jógatermének falára egy életfa került a szegedi Dóm térről egy magyar iparművészeti vásárról. Amikor megpillantottam a két madarat az ágán nem volt nehéz dönteni. A családfa valójában személyes életfa, minden ősre szükség volt ahhoz, hogy megszülethessünk. Az életfa tehát a családdal és az ősökkel való kapcsolatot is jelképezi." Az ember személyes fejlődését szimbolizálja, ahogyan egyedi emberré válik, mivel a különböző tapasztalatok alakítják őt azzá, aki. Több ezer fafajta létezik, mindegyiknek egyedi tulajdonságai vannak, akárcsak az embereknek. 
Az emberekhez hasonlóan minden fa egyedi növekedést, nehézségeket és környezeti tényezőket élt át. Az Életfa több kultúrában is a reinkarnáció, az újraszületés jelképévé vált. Amiképpen a fák az ősz során elhullajtják leveleiket és a tél során álomban szenderegnek, úgy születnek újjá a tavasz során, és hoznak friss hajtásokat, leveleket, gyümölcsöket. A fák az újjászületést képviselik, mivel a fa a halál és a levelek újranövesztésének éves ciklusán megy keresztül." A fák mindig is a nyugalom és a béke érzetét keltették, így nem meglepő, hogy az Életfa is a békesség szimbóluma. Az életfa világfaként is ismert, hiszen mindannyiunkat egy univerzális életerő éltet az egész világon.

"Az ősi kúltúrákban a magasra növő fa jelképezte a föld ég felé törő életerőit, a földi élet Isten közelségébe törekvő vágyait és hajtásait." 



A jóga óráim célja is az, hogy még itt ebben az életben szerezzünk tapasztalatot az Univerzális Erőről és a békét megéljük, töltődjünk. Az ősöktől hozott egyedi személyiség-érzelmi mintákat elfogadva  és amit kell elengedve, aminek pedig érdemes annak örülve, tovább lépni és az ok nélküli örömöt megélni. Meditáció-mantra jóga-tanítás programjaim is ezt segítik. Felgyorsítja a jógában való fejlődésünk és erős védelmi páncélt alakít ki a külvilág negatív hatásai ellen. Közösségben végezve felerősödik a hatása. A jóga integrál gyakorlása egy megelégedett személyiséghez vezet.






 Az egyes kultúrák életfáját nézve a legelső képi megjelenítése a leírások szerint legalább 9000 éves! Az első ábrázolások Anatóliában jelentek meg, ahol a jógaház életfája alatti türkíz falikárpit szólított meg és onnan került Szentendrére. A jógikus élet célja úgy kialakítani az életmódunkat, hogy ne keletkezzen szemét ( a környezetünkben és bennünk sem), a használati eszközöket úgy tervezni és megválasztani, hogy nagyon hosszú időn keresztül, akár egy életen át lehessen őket használni, sőt a következő generációk számára is alkalmasak legyenek (utódainkat se mérgezzük életmódunkkal, nem megfelelő érzelmekkel), élettartamuk végén pedig újrahasználhatóak, újrahasznosíthatóak legyenek. Mielőtt megveszünk valamit, végig kellene gondolnunk, hogy valóban szükségünk van-e rá, sokáig tudjuk-e majd használni és élettartama végén mi lesz a sorsa. 


Vasárnap július 2-án az év legfényesebb teliholdjánál a Csicserkón tartjuk a Mesterek Ünnepét (Guru Purnima). Mire számíthatsz? Meditáció-mantra jóga és tanítás( Sivánanda mester és tanítványai írásaiból) és egy kis édesség. A program díjtalan, de regisztrációhoz kötött.


Szeretettel várlak egészségmegőrző óráimon a Forma Stúdióba.

Hétfő

 8.00 gerincközpontú alakformáló

19.15 gerincjóga (online is)

Kedd

9.00 Nordic walking

Szerda

9.30-11.15 Tradicionális jóga a testgyakorlás mellett havonta váltakozva minden alkalommal más programokkal. Gyógyító mantra meditáció, jóga nidra, jóga filozófia, csakrameditáció

Csütörtök

9.00-10.15 gyakorló jóga

Péntek

8.00 Gerincközpontú alakformáló

19.30-20.30 Meditáció-Mantra jóga-Tanítás (díjtalan)

Hétvégén Csend- napok a Csicserkó jógaházban.


Az idén meghirdetett tanfolyamok: 

A hatha jóga rejtett nyelve és relaxáció 12 alkalmas tanfolyam (megismersz 12 ászanát, amivel kialakíthatod az otthoni gyakorlásod is), 

8 alkalmas meditáció tanfolyam 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás