Ayurvedikus táplálkozási tanácsok
Az előző ayurvedával kapcsolatos írásaimhoz, kérésetekre most ayurvedikus étkezési tanácsokat csatolok. Ha kitöltötted a tesztet tisztában lehetsz vele melyik elem van legmagasabban jelen szervezetedben ( blogarchívum: 2013 március). Azt az étkezési irányelvet kövesd amely doshád a legmagasabb értéket kapta. Azonban az új étkezési szokások bevezetése előtt érdemes egy tisztítókúrát elvégezned melyről már szintén írtam részletesebben az előzőekben. ( blogarchívum:2013 február, március) A vata (a domináns váta hosszabb ideig nem böjtölhet, számukra megfelelő az ayurveda gyógyító étele a kicseri, aminek a receptjét már feltettem a blogra) és pitta típusnak édes almával vagy nyáron dinnyével, basmatirizzsel, a kaphának almával, szederrel, áfonyával, kölessel vagy hajdinával érdemes megcsinálni ugyanazt. A lentiekből válogathatsz ízlésednek és alkatodnak megfelelően. (Szívesen segítek! Évente 1- 2-szer közösen is szoktunk böjtölni. )

Alapvetően az ayurveda a hat íz (keserű, fanyar, savanyú, édes, sós, csípős) harmónikus keverékét ajánlja és azt tartja ideálisnak, ha a három dosha egyforma arányban tölti ki a tudatot. Tehát mindent lehet enni. Azonban, ha bármilyen problémád van az azt jelzi, hogy az egyik elem megnövekedett szervezetedben. A betegség a hitrendszerekből, félelmekből vagy a vágy és tagadás kettősségéből, az örlődéséből és az aggódásból fakad.
Pitta (tűz)
Jellemző betegségei:

Legnagyobb félelme a testi-lelki fájdalomtól, kritikától, csalódástól való félelem.
Megfelelő ízek számára az édes (víz), keserű és fanyar (éter) ízek:
gyümölcsök: édes
alma, füge, szőlő (főleg piros), mazsola, dinnyék, körte, szilva, áfonya, szeder, grapefruit, datolya. Rtkán: mangó, édes narancs, málna
zöldségek: zeller, koriander zöldje, karfiol, zöldborsó, zöldbab, spárga, gomba, káposzta-kelbimbó, kelkáposzta, brokkoli, cukkini, kukorica, csak édes paprika, burgonyai, napraforgócsíra, uborka, petrezselyemzöld, sütőtök, néha sárgarépa (túlzottan növeli a pittát), fehérrépa (fokhagyma, vöröshagyma nem jó)
magvak: búza, kuszkusz, zab, árpa, básmáti, fehér rizs, bármilyen kása jó búzával
babok: lóbab, tofu (szójasajt), sárgaborsó, csicseriborsó, szója, tarkabab, hüvelyesek jók kivéve a lencse
olajos magvak: csak napraforgó, kókusz
olajok: teavaj sózatlan, kókuszolaj, szójaolaj, napraforgó, legjobb a ghí: teavaj lefőzete, leszűrve - kihűtve, sózatlanul
állati eredetű termékek: pulyka, csirke, rák(néha) tojás fehérje, egyébként: állati húsok nem javasoltak, a hal is növeli a tüzet.
cukrok: gyümölcscukor, juharszirup, juharcukor (finomítatlan cukor) , nádcukor
fűszerek: koriander, koriander száraz zöldje, édeskömény, rómaikömény, menta, kurkuma, kardamon, ánizs, bazsalikom, (néha: fahéj, szerecsendió)
folyadékok: legjobb ital: keserű teák vagy szénsavmentes víz, zöldtea (jázminnal, rózsával), feketetea, hibiszkusz tea, gyümölcslevek- rostos fent sorolt gyümölcsökből, kávé –alkoholos ital tilos
ayurvedás pitta tea (pittát harmonizáló fűszerek rózsaszirommal), menta
tejtermékek: tej, túró (sajt esetleg, de nem zsíros)
Kapha (föld-víz)

túlsúly, légszomj, cukorbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, orr melléküreg, torok, mellkas hurutos megbetegedései, magas koleszterin, duzzadt ízületek, vese betegség, minden daganat, depresszió.
Legnagyobb félelme a létbiztonsággal, fajfenntartással kapcsolatos félelem.
Számukra megfelelőek a fanyar és keserű (levegő-éter) ízek:
gyümölcsök:
aszalt gyümölcsök (pl: alma, füge, mazsola), gránátalma, áfonya, kökény, szeder, citrom, grapefruit, eper, cseresznye, őszi és sárgabarack
zöldségek: zeller, fehér káposzta, kelbimbó, koriander zöldje, zöldbab, spárga, gombák, brokkoli, csak édes paprika, fehérrépa, sárgarépa, cukorborsó, cékla, fejessaláta, mustár levél, retek, hagyma, kínai kel, torma, napraforgócsíra, megfelelő: karfiol, spenót, petrezselyemzöld, csöves kukorica, (néha 2 hetente 1x: burgonya, sütőtök)
zöldségek: zeller, fehér káposzta, kelbimbó, koriander zöldje, zöldbab, spárga, gombák, brokkoli, csak édes paprika, fehérrépa, sárgarépa, cukorborsó, cékla, fejessaláta, mustár levél, retek, hagyma, kínai kel, torma, napraforgócsíra, megfelelő: karfiol, spenót, petrezselyemzöld, csöves kukorica, (néha 2 hetente 1x: burgonya, sütőtök)
magvak: árpa, kukorica, hajdina, rozs, köles, (néha: rizs – básmáti)
babok, tofu (szójasajt), szója, lencse, sárgaborsó
olajos magvak: néha: tökmag, napraforgó
olajok: mustár olaj, sáfrányolaj, napraforgó olaj, kukorica olaj, megfelelő: ghí: teavaj lefőzete, leszűrve, kihűtve
állati eredetű termékek: pulyka, csirke (néha) egyébként: állati húsok nem javasoltak egyáltalán
cukrok: méz
fűszerek: csípős ízek, chili, fekete bors, mustár, torma, fokhagyma, gyömbér, kurkuma, szegfűszeg, kardamon, fahéj, koriander, római kömény, bazsalikom, petrezselyem, (néha: szerecsendió, édeskömény, menta )
folyadékok: ne fogyasszon sok folyadékot, gyógyteákat langyosan vagy melegen, csípős tea, fekete vagy zöldtea, ayurvedás kapha tea
tejtermékek: szójatej, kecsketej, iró
Vata (levegő-éter)
Jellemző betegségei:
mozgásszervi, idegrendszeri, pszichés zavarok (szorongás, depresszió), puffadás, szorulás, bőrbetegség (száraz hámló ekcéma), álmatlanság, ideges rángások testszerte, szívritmuszavarok, pajzsmirigy problémák, bőr-nyálkahártya-szövetek szárazsága, csontritkulás, terméktelenség.
Legnagyobb félelmük a megfeleléstől, önkifejezéstől való félelem.
mozgásszervi, idegrendszeri, pszichés zavarok (szorongás, depresszió), puffadás, szorulás, bőrbetegség (száraz hámló ekcéma), álmatlanság, ideges rángások testszerte, szívritmuszavarok, pajzsmirigy problémák, bőr-nyálkahártya-szövetek szárazsága, csontritkulás, terméktelenség.
Legnagyobb félelmük a megfeleléstől, önkifejezéstől való félelem.
,
Számukra megfelelőek az édes (víz), savanyú és csípős (tűz) ízek.
gyümölcsök:
citrom, lime, grapefruit, szilva, áztatott szilva, meggy, szőlő, szamóca,
málna, ananász, papaya, mangó, datolya, füge,(néha: narancs, banán, körte, alma
– csak kompótnak vagy sütve, őszibarack, sárgabarack), gránátalma, cseresznye,
eper
zöldségek: főtthagyma, csípős paprika, sárgarépa, cékla, petrezselyem, retek, avokádó, tengeri zöldségek, burgonya, paradicsom, padlizsán, édes paprika, kukorica, friss zöldborsó, fehérrépa, tök, articsóka, csili, sütőtök, (néha: zöldbab)
magvak: búza, kuszkusz, zab, barna rizs (valamennyi mérsékelten)
tofu, szójabab, lencse (semmilyen hüvelyes nem jó nagy mennyiségben)
olajos magvak: mandula, dió, fenyőmag, kesudió, szezámmag, (néha:: kókuszdió, tökmag, napraforgó, mogyoró) valamennyi jó mérsékelten
olajok: szezámolaj, mandulaolaj, olivaolaj, avokádóolaj, teavaj, mustárolaj, mogyoróolaj, megfelelő: ghí: teavaj lefőzete, leszűrve, kihűtve (valamennyi olaj jó)
állati eredetű termékek: halak, (néha: tengeri gyümölcsök, tojás, pulyka, csirke, kacsa) egyébként: állati húsok nem javasoltak
cukrok: pálmafa cukor, juharszirup, méz, nádcukor (valamennyi jó kivéve fehér cukor)
fűszerek: fokhagyma, kardamon, édeskömény, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, koriander, római kömény, fahéj, bazsalikom, kősó, ánizs, kurkuma
folyadékok: sok folyadékot fogyasszon, tonizáló teák, gyümölcslevek (savanyú)
tejtermékek: tej, joghurt, kefir, tejszín, tejföl, teavaj, túró, sajt, iró (valamennyi jó)
Figyelmeztetés:
Ezekből a felsorolásokból nincs kifelejtve semmi, ami nem szerepel az nem
fogyasztható. 21 napos diéta biztosítja a szervezet egyensúlyát. Az ételeket lehetőleg három fő étkezéssel (reggeli, ebéd, vacsora) és két kiegészítő étkezéssel (tízórai, uzsonna) kell elfogyasztani. A napi ötszöri étkezés biztosítja, hogy szervezeted ne tartalékolásra legyen beprogramozva, így az anyagcseréd optimális lesz.
Komoly betegség esetén kérd ki ayurvedikus orvosod vagy dietetikusod tanácsát. Ezt a cikket csak tájékoztató jelleggel írtam, érdekességként egészséges embereknek az önismeret elősegítéséhez és az abból fakadó egészségmegőrzéshez, a kisebb kibillenések kezeléséhez.
Komoly betegség esetén kérd ki ayurvedikus orvosod vagy dietetikusod tanácsát. Ezt a cikket csak tájékoztató jelleggel írtam, érdekességként egészséges embereknek az önismeret elősegítéséhez és az abból fakadó egészségmegőrzéshez, a kisebb kibillenések kezeléséhez.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése