Ayurvedikus táplálkozási tanácsok





Az előző ayurvedával kapcsolatos írásaimhoz, kérésetekre most ayurvedikus étkezési tanácsokat csatolok. Ha kitöltötted a tesztet tisztában lehetsz vele melyik elem van legmagasabban jelen szervezetedben ( blogarchívum: 2013 március). Azt az étkezési irányelvet kövesd amely doshád a legmagasabb értéket kapta.  Azonban az új étkezési szokások bevezetése előtt érdemes egy tisztítókúrát elvégezned melyről már szintén írtam részletesebben az előzőekben. ( blogarchívum:2013 február, március) A vata (a domináns váta hosszabb ideig nem böjtölhet, számukra megfelelő az ayurveda gyógyító étele a kicseri, aminek a receptjét már feltettem a blogra) és pitta típusnak édes almával vagy nyáron dinnyével, basmatirizzsel, a kaphának almával, szederrel, áfonyával, kölessel vagy hajdinával érdemes megcsinálni ugyanazt. A lentiekből válogathatsz ízlésednek és alkatodnak megfelelően. (Szívesen segítek! Évente 1- 2-szer közösen  is szoktunk böjtölni. ) 


 
Alapvetően az ayurveda a hat íz (keserű, fanyar, savanyú, édes, sós, csípős) harmónikus keverékét ajánlja és azt tartja ideálisnak, ha a három dosha egyforma arányban tölti ki a tudatot. Tehát mindent lehet enni. Azonban, ha bármilyen problémád van az azt jelzi, hogy az egyik elem megnövekedett szervezetedben. A betegség a hitrendszerekből, félelmekből vagy a vágy és tagadás kettősségéből, az örlődéséből és az aggódásból fakad.






Pitta (tűz)

Jellemző betegségei:

Emésztőszervrendszeri (gyomor, bél, máj), vérképző szervek betegségei, gyomor és bélfal gyulladás, gyomor és nyombélfekély, gyomorégés, bőrbetegségek (pikkelysömör, nedvező és gyulladt ekcéma, aknés bőr), szemproblémák, izzadás, hőhullámok, égő és sárgás szem.

Legnagyobb félelme a testi-lelki fájdalomtól, kritikától, csalódástól való félelem.







Megfelelő ízek számára az édes (víz), keserű és fanyar (éter) ízek: 

 gyümölcsök: édes alma, füge, szőlő (főleg piros), mazsola, dinnyék, körte, szilva, áfonya, szeder, grapefruit, datolya. Rtkán: mangó, édes narancs, málna


zöldségek: zeller, koriander zöldje, karfiol, zöldborsó, zöldbab, spárga, gomba, káposzta-kelbimbó, kelkáposzta, brokkoli, cukkini, kukorica, csak édes paprika, burgonyai, napraforgócsíra, uborka, petrezselyemzöld, sütőtök, néha sárgarépa (túlzottan növeli a pittát), fehérrépa (fokhagyma, vöröshagyma nem jó)


magvak: búza, kuszkusz, zab, árpa, básmáti, fehér rizs, bármilyen kása jó búzával
babok: lóbab, tofu (szójasajt), sárgaborsó, csicseriborsó, szója, tarkabab, hüvelyesek jók kivéve a lencse


olajos magvak: csak napraforgó, kókusz


olajok: teavaj sózatlan, kókuszolaj, szójaolaj, napraforgó, legjobb a ghí: teavaj lefőzete, leszűrve - kihűtve, sózatlanul


állati eredetű termékek: pulyka, csirke, rák(néha) tojás fehérje, egyébként: állati húsok nem javasoltak, a hal is növeli a tüzet.

cukrok:  gyümölcscukor, juharszirup, juharcukor (finomítatlan cukor) , nádcukor


fűszerek: koriander, koriander száraz zöldje, édeskömény, rómaikömény, menta, kurkuma, kardamon, ánizs, bazsalikom, (néha: fahéj, szerecsendió)


folyadékok: legjobb ital: keserű teák vagy szénsavmentes víz, zöldtea (jázminnal, rózsával), feketetea, hibiszkusz tea, gyümölcslevek- rostos fent sorolt gyümölcsökből, kávé –alkoholos ital tilos
ayurvedás pitta tea (pittát harmonizáló fűszerek rózsaszirommal), menta 


tejtermékek: tej, túró (sajt esetleg, de nem zsíros)


 


 

Kapha (föld-víz)

Jellemző betegségei:

 túlsúly, légszomj, cukorbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, orr melléküreg, torok, mellkas hurutos megbetegedései, magas koleszterin, duzzadt ízületek, vese betegség, minden daganat, depresszió.

 Legnagyobb félelme a létbiztonsággal, fajfenntartással kapcsolatos félelem.
 

 Számukra megfelelőek a fanyar és keserű (levegő-éter) ízek:

gyümölcsök: aszalt gyümölcsök (pl: alma, füge, mazsola), gránátalma, áfonya, kökény, szeder, citrom, grapefruit, eper, cseresznye, őszi és sárgabarack

zöldségek: zeller, fehér káposzta, kelbimbó, koriander zöldje, zöldbab, spárga, gombák, brokkoli, csak édes paprika, fehérrépa, sárgarépa, cukorborsó, cékla, fejessaláta, mustár levél, retek, hagyma, kínai kel, torma, napraforgócsíra, megfelelő: karfiol, spenót, petrezselyemzöld, csöves kukorica, (néha 2 hetente 1x: burgonya, sütőtök)


magvak: árpa, kukorica, hajdina, rozs, köles, (néha: rizs – básmáti)
babok, tofu (szójasajt), szója, lencse, sárgaborsó


olajos magvak: néha: tökmag, napraforgó


olajok: mustár olaj, sáfrányolaj, napraforgó olaj, kukorica olaj, megfelelő: ghí: teavaj lefőzete, leszűrve, kihűtve


állati eredetű termékek: pulyka, csirke (néha) egyébként: állati húsok nem javasoltak egyáltalán

cukrok: méz


fűszerek: csípős ízek, chili, fekete bors, mustár, torma, fokhagyma, gyömbér, kurkuma, szegfűszeg, kardamon, fahéj, koriander, római kömény, bazsalikom, petrezselyem, (néha: szerecsendió, édeskömény, menta )


folyadékok: ne fogyasszon sok folyadékot, gyógyteákat langyosan vagy melegen, csípős tea, fekete vagy zöldtea, ayurvedás kapha tea


tejtermékek: szójatej, kecsketej, iró


 



 Vata (levegő-éter)

 
Jellemző betegségei:

 mozgásszervi, idegrendszeri, pszichés zavarok (szorongás, depresszió), puffadás, szorulás, bőrbetegség (száraz hámló ekcéma), álmatlanság, ideges rángások testszerte, szívritmuszavarok, pajzsmirigy problémák, bőr-nyálkahártya-szövetek szárazsága, csontritkulás, terméktelenség.


 Legnagyobb félelmük a megfeleléstől, önkifejezéstől való félelem.
 ,
Számukra megfelelőek az édes (víz), savanyú és csípős (tűz) ízek.


gyümölcsök: citrom, lime, grapefruit, szilva, áztatott szilva, meggy, szőlő, szamóca, málna, ananász, papaya, mangó, datolya, füge,(néha: narancs, banán, körte, alma – csak kompótnak vagy sütve, őszibarack, sárgabarack), gránátalma, cseresznye, eper



zöldségek: főtthagyma, csípős paprika, sárgarépa, cékla, petrezselyem, retek, avokádó, tengeri zöldségek, burgonya, paradicsom, padlizsán, édes paprika, kukorica, friss zöldborsó, fehérrépa, tök, articsóka, csili, sütőtök, (néha: zöldbab)


magvak: búza, kuszkusz, zab, barna rizs (valamennyi mérsékelten)


tofu, szójabab, lencse (semmilyen hüvelyes nem jó nagy mennyiségben)


olajos magvak: mandula, dió, fenyőmag, kesudió, szezámmag, (néha:: kókuszdió, tökmag, napraforgó, mogyoró) valamennyi jó mérsékelten


olajok: szezámolaj, mandulaolaj, olivaolaj, avokádóolaj, teavaj, mustárolaj, mogyoróolaj, megfelelő: ghí: teavaj lefőzete, leszűrve, kihűtve (valamennyi olaj jó)


állati eredetű termékek: halak, (néha: tengeri gyümölcsök, tojás, pulyka, csirke, kacsa) egyébként: állati húsok nem javasoltak 


cukrok: pálmafa cukor, juharszirup, méz, nádcukor (valamennyi jó kivéve fehér cukor)

fűszerek: fokhagyma, kardamon, édeskömény, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, koriander, római kömény, fahéj, bazsalikom, kősó, ánizs, kurkuma


folyadékok: sok folyadékot fogyasszon, tonizáló teák, gyümölcslevek (savanyú)


tejtermékek: tej, joghurt, kefir, tejszín, tejföl, teavaj, túró, sajt, iró (valamennyi jó)


 



Figyelmeztetés: Ezekből a felsorolásokból nincs kifelejtve semmi, ami nem szerepel az nem fogyasztható. 21 napos diéta biztosítja a szervezet egyensúlyát. Az ételeket lehetőleg három fő étkezéssel (reggeli, ebéd, vacsora) és két kiegészítő étkezéssel (tízórai, uzsonna) kell elfogyasztani. A napi ötszöri étkezés biztosítja, hogy szervezeted ne tartalékolásra legyen beprogramozva, így az anyagcseréd optimális lesz.

 Komoly betegség esetén kérd ki ayurvedikus orvosod vagy dietetikusod tanácsát. Ezt a cikket csak tájékoztató jelleggel írtam, érdekességként egészséges embereknek az önismeret elősegítéséhez és az abból fakadó egészségmegőrzéshez, a kisebb kibillenések kezeléséhez.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás