A hosszú élet titka: ghí

A ghí-t úgy ismerjük, mint azt az eszenciát, ami képes kitolni az emberi élet határát. Képes, mert ellentétes tulajdonságai révén (telt, lassú, olajos, folyékony, sűrű, puha) képes lecsendesíteni a vata dosha száraz, durva, nyers jellemvonásait. (egy betegség megjelenése a vata dosha felborulásával kezdődik) A Vata ezen tulajdonságainak növekedése egyet jelent az öregedéssel. A ghí, nagyon biztos és nagyon egyenletes módon lassítja az öregedési folyamatot, és egyensúlyt teremt minden élőben. A Sivananda Jógaközpont videója alapján könnyen elkészítheted.



 

Az ayurvéda a ghít, vagyis a tisztított vajat, az olajos ételek non plus ultrájaként tartja számon, ugyanis rendelkezik a vaj gyógyító jótéteményeivel a káros anyagok (telített zsírsav, tejszárazanyag) jelenléte nélkül. 
A Susruta Samhita, az ayurvédikus gyógyászat egyik klasszikus könyve is foglalkozik a ghí teljes szervezetre gyakorolt jótékony hatásaival és alapvető gyógyírként javasolja a pitta dosha jellegzetes megbetegedéseire, például a gyulladásokra. A ghí édes ízű, hűvös energia, fiatalító, jó hatással van a szemre és a látásra, segíti az emésztést, javítja a memóriát és az állóképességet, növeli az intellektust, elősegíti a hosszú élettartamot. Afrodiziákum, mely védi a szervezetet a különböző betegségek ellen. (Bhavaprakasha 6.18.1)
Semmilyen más anyagot nem használnak olyan széles körben az ayurvedikus gyógyászatban, mint a ghít. A ghít úgy is emlegetik, mint a legmegfelelőbb anyagot a test méregtelenítéséhez (pancsakarma). A ghí egy zsíros, kövér, kenhető anyag, a tökéletesség maga, mivel ereje abban áll, hogy képes elnyelni, magába olvasztani más anyagok tulajdonságait... mi több jelentős mértékben növeli a potenciát és fejleszt egyéb más tulajdonságokat is.” 
(Charaka Sutrasthana 13/13).
 Amikor az emésztés kapacitása (agni) és az életenergia (ojas) gyengül, a doshák egyensúlytalansága okozhat betegséget. A ghí hatása az agnira és az ojasra minden ayurvedikus belgyógyászat középpontja.
 Ayurvedikus kezelésekhez naponta alkalmaznak  olajos masszázst, mely kihozza a toxinokat a zsírszövetből, majd ezt követi a gőz- terápia, hogy a toxinok a felszínre kerüljenek, s onnan könnyen el lehet távolítani őket (ayurvedikus szépségápolásom alapja). Az ayurvedáról és ayurvedikus szépségápolásomról felraktam már írásokat (alkattesztet és étkezési tanácsokat is), írd be a blog fenti keresőjébe: ayurveda és olvasd el az írásokat. Segíti az önismeretet és az abból fakadó egészségmegőrzést.

 
“Az ájurvéda alapelvei ismertségének évezredein keresztül soha nem változtak, mivel olyan
egyetemes természeti törvényekből származnak, amelyek örök érvényű igazságok. Ez ellentétben áll a modern tudományos mintával, amelyben az új keletű elméletek gyakran rövid időn belül felváltják az őket megelőző, tökéletesen elavultnak bizonyuló szemléletmódokat.”
Sunil V. Joshi
ayurvedikus orvos

Forrás: Calendula Orvos-Természetgyógyász Kelet-Indiai Terápiás Intézet
A videót a Sivananda Jógaközpont készítette

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás