"Ízek, imák, szerelmek" - az életközepi válságról

Elizabeth Gilbert regényének címét adtam írásomnak. Igazából életközepi válsága inspirálta a könyv megírására ami teljesen igaz történetén alapul.

Bali rizsföldek
Ő a 108 szemű mála szerkezetére fűzte fel mondandóját, ezzel a meditációhoz alkalmazott mantrák számolására tradicionálisan alkalmazott eszközzel jelképezve a lelki folyamatot amin átment

Az én írásom rövidebb lesz és regényének három szavas címére komponálom mondandómat azt a lelki folyamatot ami mindenkit érint, de nem biztos, hogy mindenki eljut a máláig vagyis a mantra meditációig, az önátadó lelki életig. Ezzel megrekedve a fejlődésben és sokszor felbukkanó szenvedésben, félelemben élve amit ugyan a külvilág élményeivel (gyerek, utazás, új kocsi, új ház, új párkapcsolat, új munka, új szakma, új ruhák, rosszabb esetben plasztikai beavatkozások) rövid időre el tud nyomni, de a probléma az önátadó lelki élet, az önvaló ismeretének hiánya örökre feszültséget fog okozni.





Húsvétkor Rómában
Miért érintett meg a könyv címe? Először is azért, mert három fő helyszínen játszódik ahol én is jártam: Olaszországban, Indiában és Balin. Az életközepi válság 36- 46 éves kor között zajlik, kinél előbb kinél később. Ez az a korszak amikor az ember szeretne új élményeket gyűjteni, mert azt hiszi, hogy megelégedettséget, örömöt csak a külvilágban találhat.
 Ha ilyenkor igazi változás történik az belülről indul el és a  tudatállapotban megy végbe. Ami akkor valós, ha személyiségváltozás is követi ami az ember energiarendszerében a csakrák szintjén is nyomon követhető. Hiába szembesülünk sok mindennel különböző ma divatos terápiákkal, ha utána  természetünk nem változik az nem valós. Ilyenkor kell felismerni, hogy már más az életfeladatunk mint életünk első szakaszában.







Élmények, élvezetek
Ízek- a szex csakra érzékszerve a nyelv amivel az ízeket érzékeljük. Az élvezetek területe: ivás, evés és szex. Az anyagi világ biztonságát az élmények élvezetét a világban elért megelégedettséggel eltöltő érvényesülés érzetét az alsó három csakrában éljük meg. Ha ez az alsó három anyagi világhoz kötődő energiaközpont rendben van akkor tudunk átlépni a szív-csakra együttérző világába ahol nem csak a saját igényeink hanem másoké (idegeneké) is fontossá válnak. Aki Európában született nagyon nagy lehetőségekkel indul. Milliók élhetik meg az ízek és az élet élvezetét az Indiában napvilágot látott emberek nagy számához és nyomorúságához képest.






Indiában egy cigánytelepen
Talán az imák adnak számukra valamit, a mantrázások boldogsága amibe az utcán sétálgatva sokszor bele lehet botlani. India szegénysége sok mindenkit megérint, főleg azokat akik még nem léptek át a három anyagi csakrából a szív együttérző világába.Van aki soha nem menne Indiába, mert fél a fertőzésektől vagy elmegy, de a nyomort látva sajnálja őket. Az igaz szeretet nem sajnálkozó, hanem együttérző. Aki érez az átéli, hogy a kéregető koldus gyerekével a hátán hihetetlen éber és kitartó (fájdalomnak nyoma sincs az érzéseiben, inkább koncentrált), szeretne túlélni ami a gyökér-csakra területe, ez az európai millióknak automatikusan jár.






A Jamuna partján 
Európában nagyobb arányban van mit enni, van fedél a fej felett, de többet szeretnénk és vágyakozunk. Hajszoljuk a sikert, a pénzt, új kapcsolatokat keresünk és nem jövünk rá, hogy biztonságot a változó külvilágban nem lelhetünk csak saját magunkon belül. Az önátadó élet hiánya gyermekeinket is tönkre teheti. Az önpusztító elégedetlen emberek sokkal rosszabb érzést árasztanak magukból mint az indiai koldus, pedig az egyik palotában a másik meg a szemétdombon él.








Mosás Ubud környékén
Aki nem fogadja el életfeladatát (dharma) az elégedetlen, esetleg megbetegszik, depressziós. Nem azt vonzzuk magunkhoz amit szeretnénk, hanem amilyenek vagyunk (vedanta)!
Hiába a sok teremts és megadatik ösztönzés! Van aki hiába szeretne más életet élni a darmája nem engedi.

Az életközép legfontosabb lépése a figyelem befelé irányítása, csak így lehet igazi megújulással kijönni belőle. Aki ilyenkor változtat életén csak átmeneti felszabadulást élhet meg, mivel a külvilágban minden múlandó az igazi megújulás belül történik a lélek  felismerésével ami változatlan és örök.

Aki átjut a torok-csakra tisztító kapuján az belátja, hogy  a teremtés úgy tökéletes ahogy van. Szegényeknek és gazdagoknak, jó és rossz, nyugodt és stresszes embereknek is kell lenni ahhoz, hogy egyensúlyban legyen a világ. Az Európainak lehetősége van segíteni a feleslegéből (amit az ezredik újdonságra költ), ha akar és ez az életfeladata. Segítség nyújtásért  nem kell feltétlenül Indiába menni, lehet a saját környezetünkben is bőven találni lehetőséget. Európában sokkal több a lelki beteg mint Indiában. Az Indiából származó jóga hasznára válik az európainak, ahogy az európai étele az indiai éhezőnek és ezzel egyensúly lesz a tudatban és így a világban is. Belgiumban legnagyobb a depressziósok száma, ahol az úton hagyják az elromlott autót és bemennek a szalonba újat venni a zsebben lévő bankkártyáról. Európában is van lehetőség segíteni! Mások bármilyen jellegű támogatása az életközepi válság hasznos ellenszere lehet. A segítség lehet anyagi ( akinek nincs mit enni annak hiába mondjuk, hogy OM), de a jobb létben élőknek lelki támogatást is nyújthatunk. Az önzetlenség utódaink egészségét, harmóniáját is növeli (a depressziósoknak nem ajánlott a meditáció, de a mantrázás hasznukra válik).







Balin halottégetés közben a résztvevők között készült a kép



Bali az a hely ahol az európai élvezeteken alapuló gazdagság és az indiai imák szegénysége egyensúlyba kerül. Ahol a sorssal való megelégedettség, elfogadás, az önátadó életöröm tükröződik az emberek legnagyobb részének arcáról.  Negyed annyi pénzük sincs mint az átlag európainak, de itt mindenki napi rendszerességgel lelki életet él! A szertartásokban tobzódnak amivel tisztítják önmagukat, a házukat, falvakat, városokat és az országot is. Egyensúly van a tudatban. Akinek több a pénze hálából nagyobb áldozati rituálékat ajánl fel az isteneknek és ebben a szegényebbek munkáját kéri, így a kiegyenlítődés magától megtörténik.












Putuval az indonéz kislánnyal
A szerelem szigete. Azé a szerelemé ami már nem az alsó csakrák szenvedélyes érzelmein alapul. Aki nem akar más életet mint amit a dharmája megadott neki az a jelenlétben időző tiszta, odaadó szeretet ismerheti meg, ami a mantra meditáció sajátossága is egyben. Dharmánk eleve elrendeltetett amit követni erkölcsi kötelességünk (igaz mondás, lemondás, önzetlen segítés, tisztaság) a szabad akaratunk (karma) ad lehetőséget, hogy hogy gondolkodunk róla, hogyan viselkedünk.

 A balinézek az újjászületést ( reinkarnációt) utódaikban hiszik megvalósulni ezért mindent megtesznek, odaadó életet élnek, tisztelik az ősöket és idős korukban ápolják is őket, mert tudják, hogy gyermekeik, utódaik békéjét, egészségét saját maguk teremtik. Vallásuk a balinéz hindu különlegessége, hogy elfogadja az élet rossz oldalát is, belátják, hogy csak jó nem létezik. Mosolygós természetükkel (aki kiabál azt abnormálisnak nézik), szertartásaikkal, odaadásukkal, elfogadásukkal, áldozataikkal próbálják a rosszat legyőzni. Tudják, hogy minden tettüknek, viselkedésüknek következménye van ezért törekszenek az istenek kedvébe járni.
 Nincsenek véletlenek!!!!! A balinéz ember nem utazik ezért a tudásért a világ egyik végéből a másikba mégis legtöbbjük megelégedett (persze itt is találni elégedetlen embert is ahogy nálunk is megelégedettet). A turizmus náluk is sok mindent megváltoztat, de minden úgy jó ahogy van.

Az anyagon átlépve juthatunk el a szív-csakra együtt érző világába és így tudunk megtisztulni a a torok- csakrában, hogy elfogadjuk azt ami van.



Szent forrás és égi áldás Bedugul környékén
Az életközép után úgy érzem Magyarország az a hely a nagyvilágban ahol az indiai nyomor és a hatalmas nyugati nagy gazdagság között egyensúly van. Még a szélsőséges időjárási viszonyoktól is védve vagyunk a Kárpát-medencében: max. 2-3 hétig van egy évben egyszer + 40  vagy -20 C fok. Ráhangolódom a változatos természeti adottságainkra ami eleve elrendeltetett. Áldás, hogy ide születtünk, hiszen az európai jólétben hatalmas lelki fejlődés lehetőségét hordozzuk. A mi tudatállapotunk teszi pusztítóvá környezetünket, ha az ayurveda évezredes tanítására gondolok. A szív-csakra energiarendszerünk középső csakrája melyet a saját igényeink figyelemben tartása melletti odaadó élettel tudunk egyensúlyban tartani. Ha  a fizikai szív területén problémáink vannak akkor gyökér-csakránkat a medence energiaközpontjait (létbiztonsággal, önelfogadással kapcsolatos problémák elengedése) is harmonizálni kell ahhoz, hogy enyhüljenek a szívbéli problémák (allergia, immungyengeség, bőrbetegségek, kiütések, vérkeringés, alacsony vagy magas vérnyomás, rosszindulatú daganatok).






Nusa Duán holdtölte ünneplés
 Aki életfeladatának megfelelő elfogadó életet él abban kialakul az odaadás képessége és eljut a jógáig  (vedanta). A vedanta a tudás vége, a legősibb írásokat, bölcsességeket tartalmazza. Túl van a vallásokon és minden út kiegészíthető vele.
 Ez a saját lelki folyamatom amit az életközép idején a jógával való találkozásommal egy időben éltem meg. Talán másoknak is tanulságos lehet, hogy a tudat befelé irányítása, az önátadó lelki élet, a mála 108 szemének morzsolgtása mantrázás közben milyen megértést, elfogadást tud hozni.

Szeretettel várlak jógázni, mantrázásokra, kirtanra, hangfürdőre, közös méregtelenítésre!  Amióta a természetre hangolódva az évszakokat hangtálas köszöntésekkel, tisztító rituálékkal várom egyre áthatóbb békét hoztak az életembe. A világ népeinek minden napjaiba való bepillantás csak megerősített ebben.

Hari Om!
Zita
 Ahogy az indiaiak, balinézek és a világ más népei lágyítják ezt a nevet: Sita

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás