Amit sokan nem tudnak a jógáról

Ha egy nyugati ember a jógáról hall általában egy jógaszőnyegen testgyakorlatokat végző, esetleg egy meditációs ülésben elhelyezkedő jóga gyakorló képe ugrik be neki először. Azt nem is gondolja, hogy ez a jóga egészének csak a 10%-át teszi ki. Amit egy jógafoglalkozás keretében elméletben és gyakorlatban megtudhatunk és megtapasztalhatunk a jógáról az az elcsendesedés útja. Ez is nagyon fontos, mert e nélkül nem tudunk rálátni a jóga lényegére a többi 90%-ra.



Mi akkor a jóga lényege?



A kirtan éneklés egy európai embernek idegennek tűnhet. Élőzenével kísért csoportos mantra éneklés. Amiben a mantrák éneklése a fontosabb. A jóga gyakorlása a mantrák éneklése nélkül olyan mint víz nélkül fürödni. Amikor kirtanozunk bhakti jógát gyakorlunk aminek több pontosan 9 ága van, mint ahogy a rádzsa jógának is 8 ága. Amikor a szőnyegen hatha jógával elérjük, hogy a test egészséges akkor kényelmesen belehelyezkedünk a meditációba, ilyenkor a gondolataink hullámai ritkulnak, kisimulnak, elengedjük énünket. A gondolatok mögötti csendben megtapasztalhatjuk lényünk örök részét. Az elme uralása a rádzsa jóga célja, tehát ez a folyamat a teljes jógagyakorlás 10 %-a. Lényeges ugyan, hogy egészségesek legyünk és megtanuljunk ellazulni, de ez nem minden. A fent említett bhakti az odaadás a szív útja, ami a jógagyakorlás 20%-a. Amikor az órákon mantrákat énekelünk az a bhakti jóga 9 ágának egyike.



Ha személyiségünk, tudatállapotunk még nem tisztult meg ami energiaközpontjaink (csakrák) mentén megfigyelhető akkor hiába tudunk meditálni és hiába élünk meg egy magasabb tudati szintet utána az alsó csakrákban felerősödnek a problémák. A gyakorló túlérzékennyé válik, mindenkinek képes érezni az érzéseit amiről azt hiszi, hogy a lelki fejlettsége jele. Az együttérzés tudatossága mutat némi fejlettséget, de valójában kezeletlen érzelmei okozzák. Az érzelmek tisztítását a mantrák segítik. Hiába tudjuk egy vezetett órán relaxációban vagy meditációban elengedni gondolatainkat, érzelmeinket onnan visszaérkezve a személyiség problémái gondot fognak okozni. Önállóan is meg kell tanulnunk ellazulni és a tisztulás útját sem lehet kihagyni.

A lelki életnek szigorú szabályai vannak. Aki össze-vissza csapong, váltogatva a különböző tisztulási lehetőségeket és közben a jelen élete alapjaival sem elégedett az nem biztos, hogy jó úton jár. Egy istentudatosságot elért szent életű mester tanításainak követése a minimum, hogy minden rendben menjen. Az idő előtti lelki élmények hiába valósak tönkre tehetik életünket.



A bhaki jóga a a legmagasabb rendű odaadás útja, ennek gyakorlása minden jóga ágat felül ír. Tehát egy kirtanra beülni és énekelni bármikor lehet. A személyiség problémát okozó érzelmei tisztulni fognak. A kirtan éneklése még önmagában nem tesz odaadóvá, azt az életben kell megvalósítanunk. Ha más utakon indulunk el nagyon nagy figyelemmel kell lennünk, hogy mikor mit és milyen sorrendben engedünk be. Hiába vagyunk képesek sok mindenre, ha türelmetlenek vagyunk és siettetjük a fejlődést , esetleg terapeutákhoz járunk, megélhetünk ugyan így is lelki élményeket, de nem biztos, hogy készek vagyunk rá. Miből veszed ezt észre? Abból, hogy már évek óta lelki dolgokkal foglalkozol, de mégsem vagy igazán jól, zavarnak bizonyos dolgok. Alapvetően azt érzed, hogy változtatni szeretnél az életeden.






Aki lelkileg igazán fejlett az tudja min lehet változtatni és min nem. Amin nem lehet azt megtanulja máshogy látni. Ha igazán tudsz szeretni és máshogy látni a környezeted is változni fog körülötted. Ami zavar az benned van, azért vonzottad magadhoz. Neked kell megtisztulnod, hogy ne zavarjon vagy máshogy alakuljon az életed. Amikor valaminek eljön az ideje  az élet segít benne!


Mindenkinek szabad akarata van és saját döntése, hogy mit hoz ki adottságaiból. Azonban az adottságok megváltozhatatlanok. A bölcsességedtől függ, hogy belátod e adottságaid korlátait. Tőled függ, hogy elmégy e a korlátokig vagy megállsz előtte már jóval, mert kishitű vagy. Esetleg erőlteted ami nem megy, mert többet akarsz mint amit lehet. Jeleket mindig kapsz, hogy változtatnod kell! Amennyire odaadó és önátadó vagy ( bhakti jóga 20%) és amennyire önzetlen a tetteidben, cselekedeteidben ( karma jóga 70%) olyan lesz az életed. Ez a jógagyakorlás 90%-a összesen, amit élethelyzeteidben tanulhatsz meg. A jógaszőnyegen való gyakorlás vagy az erről szerzett tudás 10%. (A százalékos adatok a Satyananda jógatradíció oktatójától valók. A megfogalmazás az saját.)


Tehát a jóga valójában az életed, amit cselekedeteid, viselkedésed, életmódod határoz meg. Ha jól jógázol az életben akkor elégedett vagy és elfogadsz mindent úgy ahogy van. Hiszen a legnagyobb odaadás mellett mindent megtettél ami tőled telik, önzetlenül, elvárások nélkül és közben nincs semmi takargatni valód. A belső gondolati világod egyezik a külső világoddal a környezeteddel. Ezért nyugodt és békés vagy. Egy ponton a bhakti jóga és a karma jóga összefonódik. A jógaórák a szőnyegen (hatha, rádzsa, dzsnyana jóga) segítenek tudatosodni, tisztulni, ezáltal rálátni személyiségedre és elfogadóan tekinteni adottságaidra, ami egészséged megőrzését is segíti. Aki a jóga tanításait követi és eszköztárát is integrál módon alkalmazza az biztos, hogy jó úton jár.

 Mindenki jógázik. Ha az utadon haladsz sokszor az az érzésed, hogy minden összeillik mint egy kirakós játékban, ha nem egyre több akadály gördül eléd és nem találod a kirakni kívánt kép darabjait ami hiányérzetet, elégedetlenséget  kelt benned. Gyere tudatosodni, ismerd fel mi a következő lépés, hogy a kép teljesen összeálljon.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás