Fény ünnepek



A Fény ünnepe minden kultúrkörben jelentős, minden nép megemlékezik róla valamilyen módon. Az október végére eső ünnep az év sötét felének kezdetét jelöli, amikor a fény gyújtásával a Nap erejét,  a szellem fényességét, a tudat tisztaságát megidézik.

"A Diwali a Fény ünnepeként ismert Indiában. A szanszkrit "Deepa" szó fényt, az "Avali" sort, fűzért jelent, tehát a Deepawali a fényfűzér ünnepe, amikor a hindu emberek olajlámpásokat gyújtanak házaikban és házaik előtt, a Gangeszen mécsesek úsznak egész nappal és egész éjjel, és ezen a napon a fény legyőzi a sötétséget. Egész India színekbe borul, színes szárik haladnak el a mécsesek előtt, ezren meg ezren éneklik az igazsághoz és a fényhez vezető utat."

Ennek spirituális jelentése, hogy égjen a belső lámpásunk és szívünk mélyéről vágyódjunk arra, hogy visszataláljunk Istenhez.


A mindszentek vagy a mindenszentek az üdvözült lelkek napja, ami szintén azt hordozza magába, hogy azokra emlékezünk akik Istenben boldogultak, visszatértek Istenhez. A halottak napi gyászmisék az örök életről szólnak. Gyertyát gyújtunk szeretteinkért és a sötét égbolton a temetők gyertyafényei világítanak.

Sorolhatnám a különböző kultúrák ünnepeit ami a földrajzi elhelyezkedéstől és vallási meggyőződéstől függően változik, a lényeg egy: a láng a Fényt szimbolizálja, a belső fény az egyénben lakozó Isten (Átman- egyéni lélek) felismerésére való törekvés. A fizikai testen túl létezik valami ami halhatatlan és mindenkiben egyformán jelen van. Ez a valami a lélek (Brahman- egyetemes lélek). Életünk célja ráébredni igaz természetünkre, ami nem csupán egy fizikai test, hanem egy változatlan és örök Lélek (Fény).


Ahhoz, hogy egyre nagyobb fényességben, tudatosságban éljünk befelé kell fordulnunk, lelki életet kell élnünk. A jóga ebben nagy segítség. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás