Őszi tisztítókúra Afrodité szigetén

A szépség szigetén
Az ayurvéda ajánlása szerint az egészségmegőrzés
érdekében rendszeresen méregtelenítek.
Ősszel, novemberben a szív hónapjában. ( márciusban vagy áprilisban a hormonháztartás, belsőelválasztású mirigyek hónapjában)

Mindenki kiválaszthatja ayurvédikus alkatának megfelelően a számára legáldásosabb időpontot: január-február a húgyhólyag és vese hónapja, május az epe, június a máj, július a tüdő, augusztus a vastagbél, szeptember a gyomor, október a lép, december a vékonybél hónapja.

Kozmetikusként a szépségápolás alapjának tartom.
 




Cipruson a cica is meditál
Eddig tudatossággal összekötve, egyénre szabva, a hétköznapi életbe beillesztve, holdálláshoz igazítva méregtelenítettem jógázóimmal együtt. Sokan nem tehetik meg, hogy évente kétszer elvonuljanak, azonban rendszeresség nélkül nincs megelőzés. Ez a módszer az elmúlt években a visszajelzések szerint eredményes volt. Persze mindig akadnak kivételek, mert nem mindenki elég önálló és kitartó. Egyszer elmenni egy igen költséges méregtelenítésre nem sokat ér, a megelőzés érdekében életmóddá kellene, hogy váljon.

Tavasszal férjemmel Indiában Risikesben jártunk, az ayurvédikus orvos felírt számunkra gyógynövény porokat, amit vízben feloldva rendszeresen fogyasztunk. (Itthon is beszerezhetők az alkatnak megfelelő általános szerek, de konkrét probléma esetén érdemes kikérni egy ayurvédás orvos tanácsát.)







Dr Das visszaigazolt, hogy a méregtelenítési módszerem nagyon jó, de férjemnek alaposabbat, 42 naposat ajánlana. Először úgy gondoltuk elmegyünk egy ayurveda klinikára, de férjem munkája miatt végül megszerveztem magunknak a szabadidőhöz igazodva. Most először elvonultunk és a legideálisabb feltételek mellett a természetre, közvetlen környezetünkre hangolódtunk. Az ayurvéda is ajánlja az utazást, ha lelkileg rendben vagyunk akkor jól érezzük magunkat az új környezetben is és ez segít kizökkenni a berögzült mintákból.

A böjt megtervezését, a felkészülést itthon kezdtük el, amihez két jógázó csatlakozott.
Fokozatosan egyszerűsítve a táplálkozást érkeztünk meg Ciprusra. Novemberben 20-25 fok van és szinte állandó napsütés.




Ahogy a szervezetnek a langyos víz ivása a legoptimálisabb reggelente, úgy a levegő hőmérséklete sem elhanyagolható egy méregtelenítő kúránál. Tavaszi indiai utunkon pont a nagy meleg és az egzotikus fűszerek megemelték a pittát (tűz), ami kibillenéshez vezetett mind kettőnknél. Nagyon hasznos tapasztalás volt, teljesen tisztába vagyok azóta az ayurvédás alkatommal és azzal, hogy számomra mi a jó.
Indiától ezt most jobb választásnak tartottam. 





A Nap hajlásszöge ebben az időpontban pont olyan, hogy napozószerek nélkül lehet strandolni, a bőrnek ez a legjobb.
Sok a szezonális zöldség- gyümölcs, a görögdinnyét, paradicsomot biciklizés közben a földeken vásároltuk, szüretelik a citromot és a narancsot. Mivel a mi személyre szabott kúránk léböjtöt is tartalmazott a parton fogyasztottuk el a frissen préselt leveket, szerencsére sok helyen készítettek. Napközben a Trodosz hegység forrás vizét fogyasztottuk.









A reggeli jógával nem volt gondunk, otthon is
    rendszeresen jógázunk a Sivananda tradíció  ajánlotta 12 ászana mentén.
   A tengerparton minden nap, sós vízzel kimostuk az orrjáratokat, pránajamát-légzőgyakorlatokat végeztünk és mivel sokszor egyedül voltunk mantrákat is énekeltünk.













A méregtelenítést biciklizéssel fokoztuk. Ciprus emelkedői pont olyanok, hogy oxigén jelenlétében aerob, méregtelenítő, zsírégető fázisban maradtunk. (Nem hoztunk létre anaerobot, ami salakosodáshoz vezet)













A masszázs is megoldható, egyes partokon várják a vendégeket tradicionális görög masszázzsal. Helyi olíva olajjal masszíroznak, az ókori görög kultúrában hagyománya volt a masszázsnak, a fürdő kultúrának, Hippokratész is ajánlotta a táplálék megvonással együtt.

Nálunk a biciklizés került túlsúlyba, de alkatunknak ez  megfelelőbb. A szív hónapjában az érrendszer legjobb karbantartója. (Férjem térdízületét teljesen rendbe tette az elmúlt 11 év rendszeres biciklizés)










Afrodité itt lépett ki a habokból
A szokásos Mira víz helyett a bél átmosására glaubersót használtunk, mert a fapados járatra nem lehet vizet vinni, de most ez is bevált. Az ayurvéda segítségével a béltisztítás módszere  személyre szabható, mert mindenkinek másra van szüksége! Magyarországon nagyon sok fajta glaubersós gyógyvíz van, ami kíméletes és hatásos módszer, személyre szabva 10 éve alkalmazom, egy egészséges embernek tökéletes megoldás.






Belső olajozással, friss helyi olíva olajjal superior minőségben (ami szerencsére alkatunknak megfelelő) és helyben szedett citrommal fokoztuk a máj és epe méregtelenítését. 
Ayurvédikus szépségápolás tanfolyamon a tanárom
mondta, hogy Indiában fél éves kin tartózkodása alatt mestere azt tanította, nem attól ayurvédás valami, hogy indiai, az alkatnak megfelelő növényeket, helyi közvetlen és tágabb környezetünkből is beszerezhetjük.
Az ayurvéda mögött álló védikus tudás a lényeg, ami integrálható minden kultúrába és minden ember életébe személyre szabva, ahogy a jóga is.
Külső olajozással esténként az ízületeket melegített olajjal átmasszíroztuk és fürdőt készítettünk, direkt figyeltem rá, hogy fürdőkádas apartmanunk legyen.(Magyarország termál- gyógyvizei egyedülállóak a világon)





Minden tisztítókúra első lépése, hogy megfogalmazzuk mit engedünk el, személyiségünk jobbá tételéért. Ezzel is segítjük  az egészségmegőrzést, most kivételesen a hálámat szerettem volna kifejezni.
Böjtünk csúcspontja újholdkor a védikus asztrológia szerint olyan napra esett, ami segít elengedni a karmikus terheket. Felajánlásként a gyógyító mantrát 108-szor recitáltuk.
Úgy érzem ez a méregtelenítés nagyon sikeres volt és áldás, hogy Európa kis szigetén novemberben ilyen tökéletes feltételek vannak.

Szeretettel várlak év végi programjainkon:


Gerincközpontú tradicionális jóga órák
 hétfőnként 19.15, szerda 10.00
 Szombat 8.00 (bejelentkezéssel) Bérlettel vagy 1600 Ft.


Havan-Mantra-Kirtan  Sadanalaya Asramban a Saraswati rend szerzeteseinél. Ha szeretnél jönni kérlek jelezd. A program időpontja december 2. szombat 11.00-14.00-ig. (A szerzetesek támogatására 5000 Ft.)

December 4-én hétfő 18.15 Gyógyító mantra (ingyenes) és utána 19.15 Csakra harmonizáló  testgyakorlás és csakrameditáció (feküdni is lehet) Bérlet vagy jegy 1600 Ft.

December 15 péntek 19.00-20.30 karácsonyi kirtan (ingyenes)
December 20 szerda 10.00-11.30 Téli napforduló hangfürdő és mantra éneklés (jeggyel, bérlettel vagy adománnyal is lehet jönni)

December 22 péntek 19.00-20.30 Téli napforduló hangfürdő és mantra éneklés (bérlet vagy jegy 1600Ft)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás