Jaya Ganesa





Az Istenségekre szimbólumként kell, hogy tekintsünk. Egy bizonyos energiamintát képviselnek, ha
azzal az energiamintával amit képvisel azonosulni tudunk, akkor átadjuk magunkat neki és az életünkben visszatükröződik, megjelenik. Ezért egyáltalán nem mindegy mire hangolódunk.
  



Hogy is kezdődött Ganésával a kapcsolatom?






Az elefántfejű Ganésával a hindu-balinéz kultúrában találkoztam először (vagyis gondolom már előtte Indiában is találkoztunk, de ott nem szólított meg). Balin minden ház bejáratában ő fogadott. Szállásadónk reggelente friss virágot akasztott a nyakába.
Könnyen tudtam azonosulni a hindu-balinéz kultúrával, ahol mindenki mosolyog és problémák esetén is próbálnak vidámak maradni. Így nevelik őket, aki kiabál azt abnormálisnak tartják. Kéregetők nincsenek az utcákon, a szegényebbeket a jómódúak munkával segítik.










Szeretik a rituálékat és hisznek is benne, a háziasszonyok minden reggel, délben és este is végig mennek a ház körül füstölővel, virágszirmokkal, sőt az utcákra is kimennek a teret tisztítani.
Mindenesetre rend és tisztaság van a házak körül és az országban is az erényeket illetően.















Hazajövetelünk után születésnapomra Ganésát kértem és egy furulyával a kezében azóta a Forma Stúdió bejáratában dalolászik, fehér kövekből kirakott frangipani virágok között, mint Balin.
 Friss virágokat ajánlunk fel neki, Júlia recepciósunk legszebb virágait hozza el kertjéből. A hatás nem maradt el, lehet, hogy nem véletlenül zenélő Ganésát kaptam. Mindenesetre védikus mantraéneklés tanulmányaimat maximálisan támogatta, segítette, minden akadály automatikusan elhárult tanulmányaim megkezdéséhez és még a lehetetlen is valóra vált. Mármint az, hogy a risikési Sivánanda ásramban vásárolt kirtan-bhajan könyvből egy védikus szerzetesnő Bhaghirathi, Magyarországon tanított 1 évig a Forma Stúdiótól 15 percre autóval. Abban az időpontban amikor a legkönnyebben tudtam hozzá elmenni és sohasem volt dugó az utakon.














Következő születésnapom óta már otthon is Ganésa vár, élő frangipani fácskával. Mikor haza érkezem mindig szeretettel pillantok rá, úgy érzem tenni is kell azért, hogy elháruljanak a problémák és jóleső érzés, hogy az életemben is látom tükröződni.










Az első mantra amit harmóniumon megtanultam természetesen Ganésa mantra volt. A sors keze? Mindenesetre Andrea ezt tanította meg. Sivánanda mester tanítása szerint minden kezdőnek ajánlott a Ganésa mantra.

A risikési Sivánanda Asramban a reggeli meditáció Namavali mantra énekléssel indul, amiben minden istenséget üdvözölnek, éltetnek. Az első Ganésa: Jaya Ganésa Jaya Ganésa Jaya Ganésa Páhimám Srí Gánésa Srí Gánésa Srí Gánésa Ráksámám- hangzik fel minden hajnalban a mantra.





"Ganésa elefántfejére több magyarázat is van, ezek mindegyike abból indul ki, hogy Siva és Párvatí hindu főistenek gyermeke eredetileg emberfejjel született. Az egyik változat szerint a Szaturnuszt megtestesítő Sani istenség bosszúból hamvasztotta el Ganésa fejét, a másik vélekedés úgy tartja, maga Siva vágta le azt haragjában. A hiányzó fejet mindenesetre egy elefántfejjel pótolták.
Ganésa tavalyi születésnapján
Ganésa ábrázolásának több évezredes múltra visszatekintő hagyományai vannak.
A nagy elefántfej a bölcsességet, az ormány a hatékonyságot és az alkalmazkodóképességet jelképezi, a pocak pedig Ganésa azon képességét, hogy az életben történő jó és rossz dolgokat egyaránt békésen „megemészti”.
Az istenséget leggyakrabban négy, máskor több karral, kezeiben szimbolikus jelentőségű tárgyakkal (pl. elefántösztöke, lótusz vagy vízililiom, kígyó, kötelék, tőr, édességgolyó) ábrázolják. A kompozíció része az egér vagy patkány, illetve az ételáldozat is: ezek Ganésa lábához kerülnek. Ganésát általában csorba agyarral ábrázolják, amint a letört agyarvéget a kezében tartja. A hagyomány szerint az elefántfejű istenség maga törte le íróvesszőnek a kétszázezer soros Mahábhárata eposz lejegyzésekor."

Így lett Ganésa a Védák írnoka.




Aranyosak az ilyen történetek, mindenesetre minden új kezdetet támogat Ganésa.
" Félisteni pozíciója révén ő a kezdetek segítője és az akadályok elhárítója. A bőség, a szépség, a bölcsesség felügyelője. Rendkívül éles elméjű, és az együttérzéséről is híres."
Hát nem nehéz azonosulni ilyen tulajdonságokkal!

Több százezer ember több ezer éve gondolja így és ezzel a hatása bizonyosan felerősödik.
Ganésa születésnapját 2021-ben szeptember 10-én ünnepeljük. A péntek esti 18.30-as meditáció mantra énekléssel programot Ganésával kezdjük! Gyere Te is, Ganésa minden kezdetet támogat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás