Téli napforduló





Ma tartottunk a Forma Stúdióban 7. alkalommal téli napfordulós hangfürdőt. Ez inspirált arra, hogy írjak egy új bejegyzést. Szeretek minden tapasztalatot, belső gondolatokat leírni, mert így átlátom a belső fejlődésem és pont 7 éve írok blogot is, így van már mit visszanéznem. Swami Rádha pedig direkt ajánlja is, hogy írjunk le mindent.
  














A téli napforduló az év leghosszabb éjszakája, a nyári napforduló pedig a leghosszabb nappala. A természetben 12 hónap alatt megfigyelhető egyfajta ismétlődő rendezettség, egyensúlyi állapot.

A jóga arra felé vezetett, hogy hangolódjak a természetre, enélkül nem lehet a belső egyensúlyt megtalálni. A napfordulós hangfürdő rituálék ebben segítenek.
Az anyagi értékrendű ember tudja, hogy mikor van csillagászatilag a fordulópont, de nem ünnepel. Éli az életét, gondoskodik a családjáról, dolgozik, főz, mos, takarít, nyaral esetleg bulizik, de nem áll meg az ünnepeken sem és nem tekint a fény felé.











A téli napforduló arra teremt lehetőséget, hogy az ünneppel a fény felé nézzünk. Karácsony, ahogy  a leírások szerint a Hun eredetű  magyarság nevezte KARACSUN. Jelentése Kara=sötétség, Csun= fordulópont, mindig december 21 vagy 22-re esett.  Őseink ilyenkor tüzet raktak, doboltak, énekeltek, szertartásokat végeztek. Ünnepelték a fény születését, hogy hosszabbodnak a nappalok. Ez mind azt szolgálta, hogy megéljék a jelen pillanatot.Tudatosan jelen lenni annyi mint a fény felé nézni.

A jelen megélése és itt most nem arra gondolok amikor munka vagy kirándulás, sport közben jelen vagyunk, hanem arra amikor tudatosan befelé tekintünk, akkor egy változáson megyünk keresztül.

Nem kell folyton elemezgetni és mindennek az okát keresni, mert nincs kijelenthető igazság. Ha megtaláljuk az általunk igaznak vélt igazságot az biztos, hogy az ellenkezője is bebizonyítható. Ezért minden okfejtés hamis és végső megnyugvást sohasem adhat. Vannak természetesen olyan tulajdonságaink pl. neheztelés, harag, irigység stb. amit érdemes fülön csípnünk és tudatos hozzáállással kezelnünk, mert kárt tehetnek egészségünkben is. A negatív tulajdonságaink felismerése után fontos az elfogadásuk. Ahogy a természetben a sötétség és a fény egyensúlyba kerül 12 hónapon belül, úgy bennünk is helye van a sötétségnek a negatívnak is. Csak is a fény felé tekintve vehetjük észre hibáinkat és elfogadva őket könnyen túlléphetünk rajtuk. Minden lelki törekvés célja, hogy jelen legyünk és ne agyaljunk folyton. Önmagunk megfigyelőjeként nyert ügyünk van. Láthatjuk, hogy minden múlékony, jön és megy, így megtanulunk jelen lenni. A hangok (ének, mantra, hangszerek) segítsége felbecsülhetetlen. Káros gondolatainkat megtanuljuk felismerni és felbukkanásuk után elengedni. Persze nem egy hangfürdőtől megy végbe a folyamat és úgy tűnik 12 év integrál gyakorlás és  Sivánanda mester is szükséges hozzá.

Szeretettel várlak jógázni! Az állandó órák mellett, december 28-án szombat 18.00 meditáció mantra énekléssel és 2020 január 1-én szerda 18.00 újévi gyógyító mantra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás