Egészség, immunitás, tavaszi programok


 Nemrég egy jóga szemináriumon vettem rész Dr Svami Mudrarupával a Satyananda tradícióban, aki Belgrádból érkezett, ahol az orvosi egyetemet is végezte és fiatal kora óta jógázik. Ayurvédát Dr Pallavi Shinde indiai orvostól tanultam és a nagy jógi Svami Sivánanda, akinek tanításait kiemelten követem szintén orvos volt.


A jógára sokszor mondják, hogy nem testgyakorlás, hanem egy szellemi út. Ez teljesen igaz, de egy hétköznapi családos embernek vagy akár egy jóginak is egészséges testre és elmére van szüksége a szellemi céljai eléréséhez vagy, hogy csak egyszerűen örömteli elégedett életet élhessen. A hatha jóga célja a test megtisztítása, hogy egészséges legyen, felkészíti a testet a meditációra. 


A mozgásformák széles választéka, ha az erőnk felét felhasználva végezzük az ayurveda szerint egészségmegőrző. Itt nagyon fontos, hogy ne terheljük magunkat túl, de kényelmesek se legyünk és tudatosan megtaláljuk a megfelelő arányt a természetre hangolódó életmódunkban. Ha szeretnénk turbózni az egészségmegőrzést akkor évente egy nagyobb és egy kisebb tisztítókúrát is be kell iktatnunk életmódunkba, ami nem a test sanyargatásáról szól. A jóga gyakorló nem attól lesz jógi, hogy rendszeresen részt vesz egy vezetett jóga órán és relaxál, hanem attól, ha életmódszerűen éli a jógát és ez igaz a jógaoktatókra is. 


A testgyakorlásunkat változatosan kellene összeállítani a különböző mozgásformákból és fontos, hogy az aerob mozgásformák is helyet kapjanak napirendünkbe, amikor megjelenik az izzadás, fokozódik a keringés. A jóga ászana gyakorlás sokszínűsége és változatossága nem megfelelő erre a célra, hiszen a jóga tényleg nem testgyakorlás. A jógában pont elmélyedve hosszú időn át mindig ugyanazt kellene gyakorolnunk, hogy mélységeket is megéljünk, hogy egyre szubtilisebb legyen a gyakorlásunk. Ha mindig mást végzünk akkor pont a jóga lényegét veszítjük el-mondta Dr Svami Mudrarupa (Szerencsére mi így gyakorlunk és jó volt visszaigazolást kapni)


A legegyszerűbb gyakorlat megfelelően kivitelezve (fizikai gyakorlat, légzés, vizualizáció) haladónak minősül a jógában, ha megfelelő megéléssel párosul. Hiába végez valaki haladónak mondott ászanákat, ha nincs mögötte mélység. A megélés az elmélyedés teszi az ászanát egészségmegőrzővé.

A jóga a betegségre pozitívan, tisztulásként tekint, bármilyen problémával küzdünk az a felhalmozódott méreganyagok betegség formájában való megjelenése. Megfelelő hozzáállással, gyakorlatokkal segíthetjük a méregtelenítést, a tisztulást és a megelőzésért is sokat tehetünk, ahogy Dr Mudrarupa mondta. A végkicsengése a szemináriumnak nagy örömömre az volt, hogy a leghatásosabb egészségmegőrző gyakorlat a jógában a közösségben végzett mantra éneklés. (minden pénteken 18.30 tartok)



Április 6-án szeretettel várlak 4 órás Tavaszi újjászületés extra dupla jóga órára. Felkészülünk a tavaszi egészségmegőrző méregtelenítésre. Tervet készítünk. Megbeszéljük milyen ételeket fogyaszthatunk.

Olyan jógagyakorlatot tanulunk ami nagyon könnyű és egyszerű, kezdőknek kifejezetten ajánlott, de a figyelem által haladó szintre emelheted az egészségmegőrző, a nyirokáramlást serkentő gyakorlatsort, így haladóknak is ajánlatos.  A nyirokcsomók a test őrei, próbálnak megvédeni bennünket a betegségektől. 

Légzőgyakorlatot is végzünk és a böjt csúcspontján alkalmazható tisztulást segítő gyakorlatokat is megismerjük.

A programot a Csicserkó Jógaházban tartjuk. Ára: 6.000 Ft. Csak bejelentkezéssel lehet jönni!


További tavaszköszöntő programok:


Március 17 vasárnap 9.00 Vörös-kő túra


Március 20 szerda 19.45-20.45 hangfürdő, amivel több mint 10 éve segítjük az egészségmegőrzést.

Változatos mozgásóráimra is szeretettel várlak! Nordic walking, alakformáló-ahol célunk egy kicsit izzadni is, hogy fokozzuk a méregtelenítést, hatha jóga, gerincjóga, meditáció mantrákkal.

Május 25-én szombaton 14.00 védikus Griha Pravesh tűzszertartással (papok végzik) és kirtannal avatjuk fel a Csicserkó Jógaházat. Ha szeretnél részt venni május 20-ig jelezheted. A tűzszertartáson részt venni egy áldás.










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás