Böjt az egészségért és a szépségért



Minden vallás használja, alkalmazza a böjtöt a bűnbánatot, az áldozathozatalt és a megtisztulást szolgálja. Magyarországon ebben az időszakban, karácsony előtt 4 hét és húsvét előtt 40 napon nem főztek, sütöttek állati eredetű zsírral, nagyböjt kezdete előtt mindent a kamrába tettek ( zsíros edényeket, szalonnát stb.).

Az ókorban Hippokratész és az ősi keleti ayurveda nem véletlenül tartotta fontos öngyógyító rendszernek. Paracelsus orosz orvos szerint a legjobb természetes gyógymód a táplálék elvonás, mert javítja a teljesítőképességet, közérzetet. Tavaszelőn a téli nehezebb ételek hatására fáradtabbak vagyunk, szükségünk van a megújulásra. Ha csak abból indulunk ki, hogyha satnyul egy növény és levágjuk az összes ágát, kis idő után csodálatos új hajtásokat hoz, megújul. Egy sokk mindig beindítja az öngyógyító mechanizmusokat. A jógában és az ayurvedaban e két ősi indiai tudományban is használják a tisztító gyakorlatokat (satkarma, panchakarma).

Ebben az írásban a saját jóga utamon alkalmazott elveket- amiben tapasztalattal is rendelkezem- szeretném leírni. Eddig is csak a saját személyes megtapasztalásaim tükrében írtam, mivel már kértétek egyesével adtam tanácsokat, de most itt bármikor megnézhetitek. Egészséges emberek számára ajánlom, megelőzés céljából.  
.

Ha elhatározzuk, hogy böjtölni fogunk fokozatosan kezdjük el. Először próbáljuk ki az 1 naposat, egész nap fogyasszunk friss gyümölcsöt-zöldséget vagy akinek érzékeny a gyomra rizs- napot is tarthat, kíméli az emésztőszervrendszert. Érdemes heti egy böjt- napot tartani, jót tesz az arcbőrnek is. A gyümölcs stb. mennyiség tetszőleges.

 Ha ez semmi problémát nem okozott kipróbálhatjuk az 1 napos léböjtöt is. Egész nap egy fajta friss gyümölcslé (fontos, hogy friss legyen és ne vásárolt, mert a kész levek nem ürülnek ki a gyomorból olyan gyorsan mint a frissek és az emésztőszervrendszert terhelik ) friss forrás (pl. Lajos forrás a Pilisben) vízzel hígítva 50-50%-ban. A gyümölcsöt turmixoljuk, így gazdaságosabb és egyszerűbb. Lehetőleg évszaknak megfelelő és hazai legyen. Tavasszal ideális az eper, nyáron a görögdinnye, ősszel és télen az alma. Ha már problémamentes és megszokott később megpróbálhatjuk a tiszta víz alkalmazását, persze csak akkor, ha igényünk van rá. Gyógyteával kiegészíthetjük a gyümölcsöt, rizst, leveket ill. a vizet, mivel segíti a méregtelenítést.Teaszaküzletünkben gyógynövénykeverékeket és ayurvedikus tisztító teát is tudunk ajánlani. A vércukorszint leesését mézzel megelőzhetjük, a vízbe citromlevet is tehetünk. Óránként igyunk meg 2-2.5 dl. folyadékot. A léböjt nagyon jó hatással van egészségünkre, de szépészeti értéke sem elhanyagolható a narancsbőrre speciális nyirok masszázzsal (üzletünkben ebben is tudunk segíteni) látványos eredményt nyújt.


Ha már az egy napos léböjtben járatosságunk van csinálhatunk két és három naposat is. Itt már a fő méreganyagraktárak az epe és máj is tisztulnak. Alapvető mentális tulajdonságaink határozzák meg, hogy mire van hajlamunk. pl. egy rágódó embernek főleg a lépe károsodik, aki sokszor mérges, dühös a máját mérgezi saját mérgével, aki sok keserű érzést nyel az az epében raktározódik, a  kritikus ember vastagbelét terheli, a nagy stressz árt a gyomornak. Érdemes ezeket a gondolati tartalmakat, érzéseket tudatosítani a méregtelenítés alatt, hogy tudati tisztulás is kövesse a léböjtöt és megelőzzük a problémákat.

Minden  hosszabb böjt előtt fokozatosan csökkentsük a szilárd táplálékokat, aki húst is eszik már a böjt előtti napokon hagyja  el és fokozatosan haladjon a szilárdtól a könnyebb felé. A csúcspont legyen a 1-3 napig tartó léböjt vagy a számodra megfelelő legegyszerűbb étkezés. Amikor abba hagyjuk ugyanígy haladjunk a könnyűtől a szilárdabb felé, zöldséglevessel kezdjünk. Fokozatosan térjünk vissza a megszokott táplálkozáshoz. Készítsünk tervet! Szívesen segítek.


 Ha szeretnénk fokozni a tisztulást minden léböjt nap végén igyunk meg egy üveg glaubersós gyógyvizet ( 7 dl., Mirának a legnagyobb a glaubersó tartalma) . Ez segíti a bélfal lemosását úgy, hogy a természetes baktériumflóra nem pusztul el. A beöntéstől hatásosabb, mert a bélrendszer felső részét is tisztítja. Olyan mint ha egy gumicsövet átmosnánk vízzel, az egész béltraktus tisztul. Nem kell újból építeni a baktériumflórát, mint más eljárásoknál. Este lefekvés előtt igyuk meg 2-3 órával. Tudatunk állapotát tükrözi, hogy hogy éljük meg, hogy zajlik le a tisztulás. Van akinél nem történik semmi csak a második, harmadik napon indul el, ők a kevésbé elengedő emberek.


1 hetes léböjt intenzív fizikai tisztulás, de ebbe csak akkor kezdjünk, ha jártasságot szereztünk az 1 ill. 3 napos léböjtben. Ilyenkor érdemes elvonulnunk, míg a három naposat beépíthetjük egy hosszú hétvégébe, amikor nem kell dolgoznunk.


A 10 napos léböjt már intenzív fizikai- lelki tisztulás, haladó jóga gyakorlóknak ajánlom.

Ez a böjtölési mód fokozatos, saját igényeidhez igazíthatod, ha csak a hús evést hagyod el és gyümölcs, zöldség vagy rizs napot ill. napokat tartasz teákkal kiegészítve már akkor is sokat tettél egészségedért, szépségedért. Egy hetes részletes böjtömet a 2013. március 17-én írott cikkben olvashatod, " Hét nap a tavaszi megújulásért" címmel. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás