Napüdvözlet

                                     Surya Namaskar


A napüdvözlet a legismertebb gyakorlatsor, melyet minden jógatradíció tanít kisebb változtatásokkal. Az oldalt látható sorozat az általam tanított 12 mozdulat. Fontosnak tartom, hogy saját alkatodhoz, igényeidhez szabjuk a gyakorlást. Így a benne szereplő nyolc ászanát külön megtanuljuk, majd megfigyeljük, hogy gerincednek, aktuális állapotodnak megfelelően hogyan könnyítsünk a kivitelezés módján, ha szükséges. Elmélyülünk a részletekben, hogy a lehető legpreventívebb legyen. Nem mindegy, hogy rendszeres gyakorlással milyen a térd helyzete stb. Sportoktatóként az aerobikban megtanult 10 tiltott gyakorlat sokszor előfordul a jóga gyakorlatok között, mivel ezek azért tiltottak, mert a prevenció fontos, így a jóga gyakorlásba is integrálom.


2012 augusztus
A napüdvözlet egy olyan sorozat összessége mely teljes harmóniába hoz, mivel minden életfunkciót pozitívan befolyásol. Tudatosan felépített gyakorlatok, ahol feszül az izom utána ott nyúlik, minden energiaközpontra (csakra) hat. Egy kör a teljességet szimbolizálja ahogy egy évben 12 hónap van itt is 12 testgyakorlatot használunk. Ha a légzéssel összhangba mozgunk közvetlenül beleszólunk energiarendszerünkbe. Ezért a Te saját optimális légzésedhez igazítjuk a gyakorlást, mert van akinek az jó, ha egy légzésre tart ki egy ászanát, van akinek az, hogy kettőre ill. háromra, sőt van olyan is aki egy lélegzet alatt végzi el a 12 gyakorlatot. Ezt megfigyeljük és igényeidhez igazítjuk. A két kép Verőcén a Forma Stúdió nyári táborában készült. A felső képen a Nap férfi energiája előtt tisztelegve hajolunk a Föld Anya felé.



Napüdvözlet utáni csoportkép 2015 Verőce tábor
Ha helyesen végzed fáradtságnak nyoma sem lesz, energiával töltődsz, harmóniába kerül tested és elméd is, meditációvá válik a sorozat. Kiválóan alkalmas otthoni gyakorlásra, hiszen a jóga egy olyan út, ahol a heti 1-2 vezetett foglalkozást, rövidebb önálló gyakorlással is érdemes kiegészítenünk. A hagyomány szerint 3, 9 vagy 12 kört (jobb és bal oldal 1 kör) érdemes elvégeznünk. Van egy olyan mítosz, hogy aki 40 napon keresztül 108-szor elvégzi megszűnik minden problémája (személy szerint ezzel még nem próbálkoztam).
Haladóbb szinten a Napüdvözlet mantráját is használhatjuk amiben a Nap Istenséget 12 különböző neveivel megszólítva üdvözöljük. A mantrák az 5000 éves védákból származnak és érdekességként megemlíteném, hogy csak a 18. században csatolták hozzá a testgyakorlatokat. (A mantrákat reggelente szívesen énekelem akár a testgyakorlatok nélkül is.)
A Nap szimbolikusan azt az üzenetet sugározza felénk, hogy válogatás nélkül szórja sugarait mindenkire.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás