A jóga és az ayurveda


A jóga és az ayurveda szorosan összekapcsolódik. Mindkettő összetevője az indiai ősi védikus tudásnak. Akár jógáról vagy ayurvedáról beszélünk a test-tudat-elme teljes egyesülése az egység a belső béke állapotának elérése a cél.


Az ayurveda legősibb emléke a Charaka Samita megemlíti a jógát, mely fő eleme az ayurvedikus  napi gyakorlatoknak.







.

A jóga gyakorlóknak is hasznukra válik az ayurveda, mert segít eltávolítani a méreganyagokat, mely az ayurveda legfontosabb szempontja. Kozmetikámban egy tradicionális marma masszázzsal várlak, mely tisztítja az energiacsatornákat. Ezt a masszázst alkatodnak megfelelő természetes anyagokkal végzem és otthonra ayurvedikus teát és tisztítókúrát is tudok ajánlani.










Az ayurveda segít egyénre szabni a jóga gyakorlását.



 Akiben sok a tűz- pitta- hajlamos az ingerlékenységre, türelmetlenségre az agresszióra, dühös. Nekik olyan gyakorlatokra van szükségük melyek hűtik testüket oldják a felgyülemlett feszültséget.


A kapha föld-víz tipus kiegyensúlyozott, de hajlamos a tunyaságra, elhízásra, lelassulásra. Nekik olyan gyakorlatra van szükségük mely lendületbe hozzák őket, serkentik az emésztést.

A vata levegő-éter tipus nyugtalan, kapkod, labilis, akaratgyenge. Nekik nyugtató, stabilizáló, kiegyensúlyozó gyakorlatokra van szükségük.

A tradicionális jóga célja az elme uralása. Patanjali erről ír jóga szútráiban mely a jóga első írásos emléke. Ha nem szeretnénk, hogy jógagyakorlásunk egyszerű testgyakorlássá váljon érdemes az ayurvedikus elvekkel is foglalkoznunk mely olyan önismereti alapokat ad ami feltárja félelmeinket a tudatunkban lévő okokat, így elősegíti fejlődésünket.

Személyes beszélgetést követően életmód-tanácsaimat írásba foglalva, személyre szabott jóga és ayurveda gyakorlatokkal adom át. Szeretettel várlak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás