Gerincközpontú jóga




A jóga tradicionálisan Patanjali legősibb leírása alapján az elme feletti uralomról szól. Azonban ahhoz, hogy elménket szabályozni tudjuk a meditációra készen kell állnunk, amihez egészséges testre van szükségünk. Sok gyakorló különböző problémákról számol be amikor elkezd jógázni. Van akinek a háta fáj, stb..... sorolhatnám a végtelenségig a civilizált társadalom betegségeit.









 Minden probléma a gerinctől a gerincvelőből kifutó idegektől indul ki. Ugyanis ezek az idegek
behálózzák egész testünket és eljutnak minden testrészhez, szervhez. Ezért a legegyszerűbb módja a problémák megelőzésének, ha a gerincünkön dolgozunk rendszeresen, tudatosan. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit gyakorlunk, hiszen árthatunk is magunknak, amit mindjárt nem veszünk észre csak hosszú idő után. Amikor valakinek megfájdul porszívózás közben a dereka az nem attól az egy mozdulattól volt, hanem már előtte legalább 500-szor rosszul csinálta és ez volt az utolsó 501. mozdulat amikor kijött a probléma. Az ülő munkából eredő rossz tartást is kompenzálni kell, hogy ne okozzon később problémákat.


 A gerincközpontú jóga anatómiai alap gyakorlatokon keresztül segíti az öngyógyítást. A gyakorlatokat lassan figyelmesen légzéshez igazítva végezzük, hogy észre vegyük a korlátainkat. Minden testhelyzet személyre szabható. A haladóbb gyakorlás csak azután következhet, ha elértünk a tudatosságnak arra a szintjére ahol ismerjük korlátainkat és gerincünket védve, helyes tartásban tudunk gyakorolni. Változást csak így tudunk elindítani. Minden jóga órámat a gerinc védelme és a fokozatosság elve hatja át. A jóga nem a teljesítményről szól, hanem korlátaink megismeréséről és elfogadásáról.


 




Minden rendellenességhez egy adott lelki probléma is hozzá köthető. Érdemes a tudatban rendezni, hogy gyorsabb legyen a regenerálódás. Ayurvedikus szépségápolásom is ezt segíti, melynek része a személyre szabott gerincközpontú jóga gyakorlás.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás