A tökéletes lelki béke eléréséhez vezető utak. Neked melyik az erősséged?

A jóga keretein belül írok ezekről az utakról, de valójában egyetemesek és minden emberi életre igazak.



 Egy kezdő gyakorló az első jóga óráján ászanákat, testgyakorlatokat végez, vagyis hatha (Nap és Hold) jógázik egyensúlyba hozza a testét. Azonban a jóga a testfejlesztésétől jóval több. Fontos az is, hogy egészségesek legyünk egyébként a jóga valódi tradicionális útját a rádzsa jógát (királyi nyolctagú út) nem tudjuk gyakorolni. A testi fájdalmak nem engedik, hogy ellazuljunk majd mozdulatlanul feküdjünk, üljünk, meditáljunk. Ezért az efelé vezető út nélkülözhetetlen a lelki béke megteremtéséhez. Csak egészséges testtel tudunk a mozdulatlanságba belehelyezkedni ezáltal gondolataink ritkulnak, kisimulnak. Az elme megismerése és irányítása nélkül nincs boldogság! (Az ember képes arra a tudati szintre kerülni, hogy megfigyelje gondolatait, önmagát.)






Ha csak testünkkel foglalkozunk egyoldalúvá válik gyakorlásunk, még egy egészséges test sem elegendő a teljes lelki béke eléréséhez. A tudás a bölcsesség útján a gjána jóga útján is haladnunk kell, hogy békénk kiteljesedjen. Patandzsali jóga szútráit ( a jóga első írásos emléke) négy részre osztotta, mely első része a szamadhi pada a megvilágosodást a felszabadulást elemzi. Fontos, hogy tudjuk hova vezet az út, ha ráléptünk. Ha nem tudjuk mi a célunk hová tartunk csak sodródunk. Ezeket  az iratokat ajánlatos egy tapasztalt tanító magyarázataival tanulmányoznunk. (A szútrákat a Harvardon is tanítják.) Az intelektuális beállítottságú emberek szívesen haladnak ezen az úton. Az önelemzés is része a tudás útjának amikor megfigyeljük magunkat és elemezzük, hogy mikor mire hogy reagálunk, vissza vezetjük az okhoz cselekedeteinket stb., ad némi megértést, de ez sem szabadít fel, ha a többit elhanyagoljuk. A tudás útja valójában nemcsak könyvekből szerzett tudás, hanem egy belső tapasztalatszerzés is. A tapasztalatok tesznek hitelessé. (Advaita vedanta filozófia: a nem tudás megszüntetésével "avidjá" éri el a megszabadulást a tudást, annak a felismerését ami mindig volt.)



A karma jóga útja az önzetlen cselekedet útja amikor még gondolatban sem várunk el semmit tetteinkért. Lehetőségeinkhez képest segítünk a rászorulóknak, de a gyümölcsökről lemondunk. A szívet felszabadítja. Vannak olyan személyiségű emberek akik nagyon önzetlenek és szívesebben haladnak ezen az úton, amikor másokért teszünk az valójában nekünk jó. Tetteinknek hatása van, még elődeink tettei is vissza hatnak ránk és utódainkra. Az önzetlenség felold a karmától a vissza hatásoktól és utódainkkal békében, egészségben élhetünk. A számunkra "rossz" dolgok nem véletlenül történnek életünkben. Ha testünket  fejlesztenünk kell pont a karma törvényei miatt az nem azt jelenti, hogy a többi utat elhanyagolhatjuk és ez fordítva is igaz. Találd meg, hogy lehetőségeidhez képest kinek hol és miben tudsz segíteni önzetlenül. Nem kell nagy dolgokkal kezdeni és elmondani sem kell senkinek. A naponta végzett rendszeres munkánkat amiért fizetséget kapunk, önzetlenül is végezhetjük nem pedig a hasznunkat figyelve. (" Ki mint vet úgy arat" Az ayurveda szerint még a természeti jelenségeket is a tudatállapot határozza meg. Minden egy végső tudati okra vezethető vissza.)


A bhakti (odaadás, szeretet) az Istennek való önátadás az önzetlen szeretet útja segít megtisztítani az érzelmeket, gondolatainkat. Aki magát mindenek fölé helyezi soha nem éri el a lelki békét. Aki képes magát egy nagyobb hatalom alá helyezni elfogadóvá válik. A mantrák éneklését a jógában kirtannak nevezzük. ( A keresztények zsoltárokat énekelnek stb., azonban a mantrák szanszkrit nyelvű sajátossága semmilyen fordítást nem helyettesíthet.) Személy szerint ez az út  volt a leggyengébb pontom és lehet, hogy pont ezért tett elfogadóbbá, tehát a számunkra kevésbé testhezálló utakra is rá kell lépnünk, hogy elérjük a lelki békét. Már csak azért is, mert Sivananda mester tanításai szerint a mai kor emberét, aki a Kali jugában (sötét korban) él a Maha-mantra tudja felszabadítani. Tanítványa Szatyananda a 21.század jógájának nevezi a mantra jógát. (Saját tapasztalatom is erre mutatott rá. A hangoknak felszabadító hatásuk van, ezért alkalmazok gongot és hangtálakat is óráimon.) Lelki élet nem létezik bhakti nélkül.

E négy út szintézisét Sivananda mester hozta létre. Figyeld meg, hogy melyik az erősséged és lépj rá, de a többit se hanyagold el.

OM SHANTI SHANTI SHANTI
OM BÉKE BÉKE BÉKE


  



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás