Egy könnycsepp India arcáról



Vrindavan hindu templomban szertartás



2011 szeptemberében Indiában jártam, a hinduizmus bölcsőjét Leveles Zoltán hindu-magyar szerzetes vezetésével ismertem meg.  Ez a tanulmányút önkéntességgel évekig hatást gyatkorolt jóga utamra. Aki Indiát megjárja szemléletben más emberként tér haza. India megnyitott a mantrák felé, hiszen ott a vasútállomáson is kirtanoznak (mantrák éneklése). A mantrák átalakítottak, megtisztították gondolataimat és elfogadóbbá tettek más utakkal szemben.











Ez a kép a jógatermünk falán lóg. Vrindavan közelében készült. Itt éreztem először, hogy mantrázni szeretnék, a teljesség pillanata volt ez. Az érzés örökre lenyomatot hagyott bennem. Minden tökéletes volt. A ruhák színkavalkádja, a délutáni nap fénye, a hangszerek vibrálása, az éneklők hangjának ereje, a gyerekek tánca az ülők előtt és egy nő odacsúsztatta a zsákját, hogy ne a csupasz kövön üljünk.

A mantrák átalakító ereje után 2014 márciusában Srí Lankán jártunk. A fényesség szigete régen összekapcsolódott Ádám hídján keresztül (szárazföld) Indiával, de később egy földrengés után szétváltak. A kialakult tamil-szingaléz   viszályok miatt India egy könnycseppjének tűnik lelki értelemben és földrajzi helyzete miatt is.









Tradicionális kezelés
 Az ayurveda bölcsője a dél-indiai Kerala mely e szigettel szinte összeér, de pár száz éve még teljesen összeért, ezért kitünő hely az ayurveda tanulmányozására is. A helyi ayurvedikus szakemberek elmondása szerint az ayurveda Keralából először Srí Lankára terjedt.
Mivel saját szolgáltatásunkat ayurvedikus szépségápolással és teaszaküzlettel bővítettük itt rengeteg ayurvédás kertet és teaültetvényt is megnézhettünk ami számunkra külön élmény és tapasztalat volt.
Hiszek abban a az életmódban amit élek, hiszen egészségemet meg tudom őrizni vele és ezt az életstílust az utat amit bejártam és jelenleg is járok közvetíti a Forma Stúdió. 












Itt ettünk először Curryt ami Srí lanka nemzeti étele.

Az ország spiritualitása is vonzott,  minden  nagy vallás nyomot hagyott itt és a sajátjának tekinti az Ádám hegy 2222 méteres csúcsán található lábnyomot mint ereklyét.Számomra minden út egységét tükrözi e hely. Az emberek nyitottsága és kedvessége is erről beszélt.










Szítá és Ráma története falra festve egy buddhista templomban
A Rámajánának (hindu teremtés történet ) is vannak ide vonatkozó részei. Szítát (Laksmi a szerencse és a gazdagság istennőjének földi megtestesülése) amikor elrabolta Rávana, ide Srí Lankára hozta magával. Szítát férje Ráma hosszú kalandok során találta meg. (Ráma 1.5-2 millió éve élhetett.) A Rámájana történetét egy mondatban is megfogalmazhatjuk: Ráma herceg hősies kalandok során szerzi vissza hitvesét, Szítát, akit Rávana, a tízfejű démonszörnyeteg elrabolt.
Ráma életének szimbolikus mondandója azonban nem ilyen egyszerű. A világ egységét alkotó női és férfi princípium szétválása és egyesülése adja a mélyszerkezetet, amely a történet során kirajzolódik. Szítá és Ráma az emberben lévő érzelmi és gondolati kettősség megtestesítője. Ha elválnak egymástól, szenvednek a másik nélkül, akárcsak az értelmében és érzelmeiben meghasonlott ember, majd végül visszatérnek egymáshoz, hogy a világ rendje újra helyreálljon.







Még egy pár kép az útról:
Dambulla
A buszon élvezet volt a helyiekkel utazni.
Matale hindu templom

Polonnaruwa ősi városa szerzetesekkel


Ayurvedás kertben a szantálfa

Kandy Fog templom. Itt őrzik Buddha fogát

Kandy táncbemutató a helyi hagyományoknak megfelelően. Parázson járás és tűznyelés is volt



Sigiriya megmászása a melegben elég fárasztó volt.

Nuwara Eliya tamil teaszedő asszonyokkal
A vonatból. Vízesésekkel tarkított táj
Esküvő Galleban. 
A parton
Itt-ott egy majom és elefánt az út mentén természetes jelenség.

Behajló pálmákkal
A vonatablakból. Egyenruhás iskolások.
Ayurvedás olajjal kezeli földig érő haját.
Kiránduló iskolások





Pálival a halásszal biciklizés közben ismerkedtünk meg. Persze a pihenő alatt





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás