Nyárvégi böjt

A jóga gyakorlása a hat tisztító gyakorlattal kezdődik (satkarma), de az ayurveda is a méreganyagok eltávolítására helyezi a hangsúlyt (panchakarma). A tisztító gyakorlatok elvégzése nélkül végzett jógagyakorlatok csak átmeneti feltöltődést adnak. Az egészség a bélben van. A modern kor étrendjének negatív hatása, hogy az emésztőrendszer egészséges bélflórája is károsodik. Mivel manapság nagyon kevés olyan ember van, aki egész életében egészségesen, magas minőségű élelmiszert fogyasztva és teljesen méreganyag-mentesen táplálkozott, valamint soha nem szedett gyógyszereket ezért a méregtelenítés, béltisztítás mindenkinek javasolt! Erősíti az immunrendszert, így a megfázások, emésztési problémák, allergiák is megelőzhetők, csökkennek az ízületi fájdalmak, bőrproblémák.

Az emésztőszervrendszer tisztítása

 Évente háromszor végzek léböjt kúrát, tavasszal, nyár végén és tél előtt. Első teendőm, hogy kiválasztom azt a tudati tartalmat amit elengedek és a megfelelő fogyatkozó Hold állást, majd telihold után fokozatosan egyszerűsítem a táplálkozásom. A második hét közepén már csak zöldséglevest, párolt zöldségeket, rizst, gyümölcslevet fogyasztok. A léböjtöt nyáron görögdinnyével kezdem (idény szerinti, lédús, édes és magszegény fajtával), amit egyszerűen csak turmixolok. A görögdinnye teltségérzetet ad és így élvezet a méregtelenítés (más gyümölcsöt is lehet választani figyelembe véve az ayurvedikus alkatot, nyáron tobzódunk a lehetőségekben). Dolgozni is lehet mellette. Három napig élek dinnyeleven és utána egy napig vízen, gyógyteákon ( körömvirág, ayurvedás tisztító, kevés mézzel) majd két napig újból gyümölcslé következik. Aki idegenkedik a csak víz és tea fogyasztástól kiegészítheti kevesebb zöldség és gyümölcslével is.
  A víz-tea napot hétvégére időzítsd! Naponta igyál meg 2.5-3 liter folyadékot.

A görögdinnye kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Mivel 90%-ban vízből áll, jól átmossa a szervezetet, a vért és a beleket is kitisztítja. Fogyasztása hasznos, mert méregteleníti a szervezetet.

A körömvirág a bél gyulladásos folyamatait csökkenti. Az ayurvedás tisztítótea egy keverék ami csalánt is tartalmaz így hatékony méregtelenítő, a nyugalmat citromfű biztosítja.



A léböjt napok végén (három alkalommal a béltisztítás fokozásáért) lefekvés előtt 2-3 órával 1 egész üveg glaubersós vizet fogyasztottam el. Fontos a bélsár eltávolítása a visszamérgezés miatt is. A Mira glaubersós gyógyvíz mérsékelt keserűsótartalma enyhe hashajtó, béltisztító hatású. A gyógyvíz átmossa a bélcsatornát, leoldja a nyálkahártyáról a gyulladásos váladékot, eltávolítja a hurutot okozó baktériumokat és ezek bomlástermékeit és a széklettel együtt kiüríti. A gyógyvíz epehajtó tulajdonsággal is rendelkezik. A glaubersó epehólyag-összehúzó hatásának köszönhetően az epehólyag kiürül, megszűnik a kőképződésnek kedvező epepangás, és fokozódik a májban az epeelválasztás, melynek eredményeként az epehólyag gyorsan megtelik friss epével. A glaubersós gyógyvíz az egészséges baktériumflórát nem pusztítja el, így nem kell újra építeni mint más eljárásoknál. A tradicionális Shanka prakshalana után amikor 6-7 l. vízbe sót teszünk és ezt fogyasztjuk el nagyon óvatosnak kell lenni és utána nagyobb elővigyázatossággal kell visszaépíteni az étkezést.




A léböjtöt 1 naptól max.10 napig tarthatod. A szervezet több mint 40 nap után bontja le a fehérjéket, így semmi egészségkárosító hatása sincs. Egészségügyi problémák esetén kérd ki orvosod tanácsát (lehetőleg  természetgyógyász orvos legyen). Ezt a böjtöt egészségeseknek ajánlom. Három napos léböjtnél ürülnek ki a fő méreganyag raktárak! Az ayurveda szerint vata alkatúak három napnál tovább ne böjtöljenek és kímélő diétát tartsanak inkább.


Újhold reggelén a következő tradicionális eszközöket is alkalmaztam:

Dauti az emésztőszervrendszer felső részének tisztítása.

Kundzsal krija a sós vízzel történő  gyomormosás, tisztítja az emésztőrendszert a gyomortól a szájüregig. Csak üres gyomorral végezhető a reggeli órákban.
Fél liter langyos vízbe 1-2 kávéskanál sót oldunk fel és annyit iszunk belőle amennyit csak tudunk. Személy szerint 3 pohár után már öklendezni szoktam és befejezem, de min. 6 pohárral ajánlja az irodalom.
Ha elmarad az öklendezés óvatosan ingereljük a nyelvtövet és hánytatjuk magunkat (a gyomorrontás, fejfájás ősi ellenszere). Ne idegenkedj tőle, mivel üres a gyomor nincs kellemetlen érzés, szag.

Néti az orrmosáshoz használatos kannát meleg sós vizzel töltsd fel (fél literbe 1 kávéskanál). A só biztosítja, hogy a víz ozmotikus nyomása megegyezzen a testnedvekével, ezáltal lecsökkenti a nyálkahártya irritációját (túl sós illetve a kevés só tartalmú is égető érzést okozhat az orrnyálkahártyán). Az orrnyílások átmosása után a kiszárítása is szükséges fújtató légzéstechnikával, hogy elkerüld a maradék víz üregekbe vagy a fülbe jutását. Hasonlóan, mint a kapalabhati pranajamában, a kilégzést hangsúlyozva. Akár minden nap reggel végezhető. Részletes leírást Szatyananda mester nyomán találhatsz az interneten, de szívesen megmutatom a használatát.

Nyelvkaparó eltünteti a nyelv lepedékét (minden nap használatos).
Baszti a vastagbél alsó szakaszának tisztítása 

Tradicionálisan nem beöntéssel történik, hanem a hasizmot erősítő vákumképző technikával a naulival a víz a vastagbél alsó szakaszába áramlik. A hasizmot erősíti, így rendszeresen végezhető. Beöntéssel is tisztítható a vastagbél alkalmanként (az ayurveda is alkalmazza olajokkal is) melyhez szükséges beöntő készülék (gyógyászati segédeszköz boltban kapható). Felnőtteknek 1liter víz  Adalék: 2 kávéskanál só. A magas beöntés a medencétől 45 cm magasságban történik és az egész vastagbelet kitisztítja. A vastagbélben az egészség! A vastagbél betegsége alattomosan lappangó. A betegséget okozó baktériumok túlsúlya miatti rossz anyagcsere következménye a szervezet védekező-rendszerének egyre erősebb elfáradása, a szervezet önmérgezése különféle betegségek kialakulásához vezet.

Ezeket az eszközöket a Forma Stúdió recepcióján is árulni fogjuk (kivéve beöntő), de beszerezhető pl. Szép Kis India boltban is. ( Bp.Wesselényi utca)

 A fenti tisztító gyakorlatok jól hatnak megfázás,  köhögés,  asztma és más légzőszervi problémák, allergiák orvoslásában. Fejfájásra is nagyon jó. Megszünteti a rossz leheletet. Segít a felgyülemlett érzelmek, érzelmi blokkok, külső és belső konfliktusok és a feszültség következtében kialakult szívtájéki nehézségérzet megszüntetésében (kundzsal). Bőrproblémákra: májfolt, fakó bőr, ekcéma, ödéma, haj növekedésre és a szem váladékozására, körömgombára, vérző ínyre stb. Hatására energikusabbá válunk, nő a vitalitás.

A tisztító gyakorlatokat emésztést segítő ászanákkal, naulival (hasizom forgatás), kapalabhati  légzéssel, koncentrációs gyakorlattal (trátaka) fokozhatjuk.

A  méregtelenítést gyümölcs- zöldség léböjttel  folytatva és a táplálkozást fokozatosan  visszaépítve fejezhetjük be. A bélfal megóvása érdekében, ha natúr sós vizet alkalmaztunk akkor kötelezően kicserit kell készítenünk rizsből, mungo babból, kurkumából, édesköményből, ghível. A blogon megtalálható a recept.

Szeretettel ajánlom! Méregteleníts egyszerű eszközökkel, nem szükséges drága méregtelenítő kúrákat vásárolni. Ha idegenkedsz az egésztől, mert még soha sem próbáltad akkor fokozatosan építsd fel böjtödet, én is hét év alatt jutottam el a több napos léböjthöz.Személyesen is kérhetsz ingyenes információt.

Csak egészséges embereknek ajánlom!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás