Lótuszvirágok a kundalini jógában

Delhi Lótusz templom



A kundalini jóga a tisztulásról szól. Személyiségünk fejlettsége, tudatosságunk fénye a csakrák mentén nyomon követhető.
A csakrákat a tradicionális jógában, és a védikus irodalomban, művészetekben a tudatosság emelkedését lótuszokkal szimbolizálják.
A lótusz kiemelkedik a sötétségből, az iszapban gyökerezve, a vízből szárán keresztül felnyúlik a felszínre és virága megnyílik az ég felé. A mi tudatosságunknak is így kell felemelkednie a sötétségből a fénybe. Amikor víz éri a lótusz levelét, virágát lepereg róla, a víz érzelmeinket szimbolizálja. Bármilyen hatás ér bennünket, elfogadva az adott helyzetet, megélve érzelmeinket a lótuszhoz hasonlatosan érintetlennek kellene maradnunk. A gondolatok és az érzelmek áradatának vagyunk kitéve, ennek kezelése, tudatosságunk emelése a kundalini jóga célja.

 A fenti kép Delhiben készült, a Lótusz templom a bahái hitnek a világ legfiatalabb önálló vallásának otthona.
A bahái hit szerint ugyanaz az Isten küldte a nagy vallások alapítóit, hogy elősegítsék az emberiség lelki fejlődését, így mindenkit befogadnak. Baháalláh szerint a mai kor kiváltsága, hogy az emberiség a vallások egységének felismerésével világszinten valósíthatja meg a békét. Ottlétünkkor különböző vallások képviselői mondtak beszédet. 
A különbözőségek elfogadása vezet a jóga célja felé, ami nem más mint a világbéke.





Csakrák ábrázolása a Sivananda tradíció szerint


Ahhoz, hogy béke legyen a világban először egyéni szinten kell elérni.
 A Sivananda jóga és összes tanítványának útja
( pl.Satyananda, Radha, akiktől tanulok)  integrál jóga, ami azt jelenti, hogy személyiségünk fejlesztését az összes jóga ág alkalmazásával érjük el. Ahogy az orvostudomány egésze és annak atyja az ayurveda is több szakterületből tevődik össze pl. nőgyógyászat, orr-fül gégészet stb., úgy a jógában is az összes ágat ismernünk kell, hogy egészségünket megőrizzük és tudatosságunkat emeljük, már csak azért is, mert ezek az ágak összefonódnak egymással és egységet alkotnak. A sokféleség mögött egység van, így jóga is egy van, de amíg ezt megéljük, megtapasztaljuk addig el kell mélyednünk a részletekben.
A csakrák ismerete egy kincsestérkép, ami elvezet legnagyobb kincsünkhöz az Önvalóhoz, lényünk örök részéhez a Lelkünkhöz. A Lélek mindenkiben egyforma, ezért beszélünk egységről. Tudatosságunk, személyiségünk fejlettsége  mutatja meg, hogy erről milyen tapasztalataink vannak.







Lótusz virág Srí Lankán, ahol ayurvedás szépségápolást kaptam

A csakrameditáció a csakrákat szimbolizáló lótuszok mentén vezeti végig a gyakorlót vizualizációval, mantrákkal, hangokkal. Kapcsolatba kerülünk Önvalónkkal és ezáltal megéljük a teljes harmóniát az ok nélküli létezés örömét. Boldogságunk nem a külső körülményektől függ, hanem belső állapotunktól, csakráink harmóniájától.
Mindenkinek ajánlható a program, mert lehet meditációs ülésben ülni vagy akár relaxációs pózban feküdni is.


Szeretettel várlak!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás