Navarátri a női energia ünnepe

Navarátri egy védikus, indiai ünnep. Most szerdán ének tanárnőm, Bhagirathi hívta fel a figyelmem rá. Jelenleg annak a Saraswati rendnek szerzetesnőjétől tanulok, ahova Sivananda mester tartozott. Az asramban színezett rizsszemekből egy yantrát (képileg, formában és színekben jeleníti meg a mantrát) készítettek, böjtöltek és rituálékat (púdzsa) végeztek.

Egy kicsit utána néztem Navarátrinak. "Na" jelentése kilenc, "ratri" éjszaka. Egy évben kétszer a tavaszi és őszi napéjegyenlőség idején tartják, ilyenkor énekelnek, táncolnak, imádságokat ajánlanak fel Durgának az Anya Istennnőnek, aki áldásban részesíti híveit, segít eltávolítani a rosszat.


Ezen az ünnepen Sakti (áramló női energia) anyaistennő különböző formáit imádják 9 éjjelen keresztül.






Három nap Durgát a harcos istennőt Siva feleségét, aki az erő és az elszántság energiáját hordozza, ami segít túljutni a nehézségeken.

















a második három nap Laksmit a gazdagság, szerencse istennőjét Visnu feleségét, akinek egyik földi megtestesülése Szítá,


















Három nap Szaraszvatít a tudás és művészetek istennőjét Brahma feleségét,

















Nem árt az életben való boldoguláshoz, ha mindhárom energiaminőséggel tudunk azonosulni! Ezért imádják Navarátri ünnepén a női energia minden megnyilvánulását.





A női minőség tisztelete a védikus kultúra alapja. A védikus irodalom írásai szerint a szépség,  szerencse, türelem, hírnév, az intelligencia és a szép beszéd mind női minőség.
Azt olvastam, hogy az indiai férfiak Navaratri minden napjára meghatározott színű, új ruhát vesznek feleségüknek. Nem is olyan rosszak a védikus szokások....
A nők kilenc féle gabonát ültetnek kis edényekbe.
Ezt az ünnepet Indiában egy kicsit máshogy ünneplik tájegységenként, azonban a lényeg azonos.

 Az indiaiak többsége vallástól függetlenül arra törekszik, hogy a védikus szokásokkal jobb újjászületést érjenek el vagy akár a megszabaduláshoz közelebb jussanak.

Szeptember 29-én pénteken 19.00-kor Navarátri utolsó napján közös mantra éneklést (kirtan) tartunk. Természetesen Devi (istennő) mantrát is fogunk énekelni, pont az volt az első amit megtanultam Bhaghiratitól.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás