Shivarátri



Shivaratri éjszakája 2018-ban február 13-14-re esett. Siva 
Vrindavan Siva templom 2011
a pusztító tűz elemet szimbolizálja, ami elégeti a negatívat, hogy a fény érvényesüljön a sötét (ratri) éjszaka felett.

 Ilyenkor Sivát ünneplik, nevét éneklik, egész éjjel virrasztanak, hogy legyőzzék az alvást, ami az anyagot szimbolizála, de végső soron a halált. A halált tudatosságunk tágításával győzhetjük le, minél tudatosabbak vagyunk annál nagyobb tapasztalattal rendelkezünk az anyagi élet állandó változása mögötti, változatlan és örök lelki oldalról (Brahma, Univerzális Erő, Isten).

 A Sivananda tradícióban töltöttem Siva éjszakáját, púdzsán vettem részt, ami tiszteletet, meghajlást, felajánlást fejez ki Siva előtt. Siva lingam a mozdulatlan férfi energia, amit a
szertartásokban egy hosszúkás gömbölyű tetejű kő szimbolizál, ezt tejjel, vajjal öntözik, virágszirmokkal díszítik a hódolat jeléül.

Siva mozdulatlan férfi energiája mellett ott van a dinamikus Sakti női energia is, hiszen két oldalunk van, egy férfi és egy női (ida, pingala a két energiavezetékünk a szusumna fő energiavezeték körül)
A két energia Siva és felesége Párvátí tánca, mennyegzője a tudatosság tágulása energiaközpontjaink mentén nyomon követhető, amíg az anyagi tudat beleolvad a tiszta tudatba.


2017 Sivananda Asram
Nem véletlen, hogy a világ legfontosabb fizikai kutató intézete (CERN) előtt táncoló Siva szobor áll, ami  a rishikesi Sivananda Asram bejárata felett is megtalálható.
„A kvantumező elmélet szerint a teremtés és a pusztítás tánca az anyag létezésének alapja. A modern fizika ugyanis kiderítette, hogy a szubatomi részecskék mindegyike nemcsak energia-táncot lejt, de maga is energia-tánc; a teremtés és a pusztítás lüktető folyamata. Tehát a modern fizikus számára Siva tánca a szubatomi anyag tánca, minden létezés és minden természeti jelenség alapja.”

A kritikákra válaszolva a tudósok azt mondják, hogy a hinduizmus "Ez az egyetlen vallás, amelyben az időskálák – kétségkívül a véletlennek köszönhetően – megfelelnek a mai tudományos kozmológia skáláinak."

Sivaratri nem csupán egy hindu ünnep, hanem a tudatosság tágításával foglalkozó jógik ünnepe világszerte. Siva a jóga ura. A hagyomány szerint aki egész éjjel odaadóan énekli Siva nevét az megszabadul karmikus terheitől, negatív tulajdonságaitól, félelmeitől és eléri a felszabadulást.
Február 14-én jóga óránkon mi is Siva mantrát és Linga stakam-ot énekeltünk, amit a Vedikus Alapítvány guruja Swami Sankaratilaka és szerzetese Bhaghirathi tanított meg nekem, amiért nagyon hálás vagyok.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás