Mesterek ünnepe



Születésünktől kezdve szükségünk van tanítókra. Magunktól nem jutnánk sokra. Az első guru a szülő, majd később az iskolában több tanítóval találkozunk. Felkészülünk az életre, hogy önállóan is megálljuk a helyünket.Tudás nélkül nem boldogulnánk. 

Megtanulunk viselkedni, lexikális és gyakorlati tudást szerzünk, azonban a legfontosabb tudás a lelki tudás, ami mindig tanítványi láncolaton keresztül jut el az emberhez.

A hiteles tanítókat úgy ismerhetjük fel, hogy soha sem a saját módszereiket tanítják. A védikus irodalom isteni kinyilatkoztatásait továbbítják, de mivel van már tapasztalatuk is, így magyarázataik segítségünkre lehetnek. 




"Senki sem született tökéletesnek. Mindenkinek lehetősége van fejleszteni önmagát. A megpróbáltatások és nehézségek szerepe az, hogy az egyént nemesebbé formálják, semmint, hogy gátlásossá tegyék, valamint az elméjét és szívét beszűkítsék. Keress menedéket a nagyszerű és nemes gondolatokban, és nyerd el a tökéletességet."
(Szvámí Sivánanda: A gondolat hatalma
)





 






Ha magadat kijavítod, az egész világon javítasz. A nap egyszerűen csak fénylik, nem akar senkit megjavítani. Mivel ő maga fénylik, az egész világ fénnyel telik meg. Önmagad átalakítása eszköz, hogy fényt vigyél a világba.” (Srí Rámana Mahárisi)








E két mester Swami Sivánanda és Srí Rámana Mahárisi olyan tanításokat közvetített felém, melyek nagyon nagy hatással voltak rám. Ezért azt szoktam mondani: Ramana a Brahma gurum, mert ebben a tanítványi láncolatban megváltozott a világnézetem, erős hitem lett a világ viszonylagos valótlanságáról és az univerzális erő (Isten) egyedüli valóságáról.


Azonban a mulandó személyiségem még mindig ott maradt. Hosszabb nehézség után megérkezett a segítség, így lett Sivánanda a tisztító gurum. Ebben a tanítványi láncolatban kaptam mantrát és a személyiségem elkezdett tisztulni, amin azóta is folyamatosan dolgozom.
A tisztulás útján még mindig vannak tanítóim akiktől sokat tanulhatok, mint például az ayurvédát és a mantra éneklést is. Hála a tanítóknak és azoknak a tanítványoknak akiken keresztül mindig tanulok. Életünk végéig tanítványok maradunk.  Úgy gondolom, hogy az embert nem az a tevékenység határozza meg amit végez (mindegy mi a szakmánk), hanem az, hogy a tevékenység által emberileg hova fejlődött, mennyire lett tudatos.

Gurupurnima az év 7. teliholdja, ami az idén 2019 július 16 keddre esik. Ezen a napon hálánkat fejezzük ki a mesterek felé a tudásért amit átadtak. 
Mantraénekléssel és rózsaszirmokkal emlékezünk. Szeretettel várlak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás