Pünkösdi levendulaszüret



Magyarországon többnyire a keresztény ünnepekkor tartunk munkaszüneti napokat. Szent István királyunk uralkodása alatt vette fel a magyar nemzet a kereszténységet. A statisztikát átnézve 1930 és 2011 között jelentősen csökkent a vallásfelekezetek létszáma. Ennek megvan az oka és aki ebben az országban él nagyon jól ismeri. Engem mint jógázót nem az ok érdekel és nem is erről akarok írni, hanem arról a gondolatokról amik pünkösd hétfőn felmerültek bennem. Persze az okok ismerete ad némi megértést, elfogadást, de nem szabad leragadni a keresésükben és elemezgetésükben.







A balatoni biciklitúránkat megszakítva Balatonmáriafürdőről a lesencistvándi levendula birtok felé tartva, a falu kis katolikus templomába is benéztünk. Kicsit elkéstünk a szentmiséről. A prédikáció arról szólt, hogy a magyar családokban hiányzik a kötőerő, szép lassan eltűnt Isten a családokból és a Mária képek a falakról (A sajátomról, gyerekkoromról egyértelműen elmondhatom,  hogy így volt, de a család együtt maradt, ami azért nagyon nagy Erő!)







Közben a GPS kétszer is megszólalt: " nincs jel" - véletlenül bekapcsolva maradt mikor bementünk a templomba, de teljesen igaz, hogy Istenhez nincs jel, konkrét kikövezett út. Neked kell érezned merre menj!
A saját életed jeleit Neked kell észre venni és egy GPS sem tudja megmutatni. A tested is jelez, ha máshogy kellene élned és gondolkodnod. Igaz hit nélkül nincs tartós lelki béke.









Pünkösd a Szentlélek kiáradásának ünnepe. Jelenleg pont jógafilozófia tanfolyamra járok a Sivananda Jógaközpontba. A védikus irodalom  kinyilatkoztatását az Upanisadokat tanulmányozzuk mesterünk Móksa Gítá (a megszabadulás dala) című írásán keresztül. A Szentlélek kiáradása, "megtelni Szentlélekkel" a kötőerő amiről a pap a szentmisén beszélt, ugyanezt a felső lelket Brahmanként említik a védikus szentiratok. Ez a kötőerő az ami összeköt bennünket embereket, ahogy a téglát a habarcs is összeköti. A tégla fontosabbnak tűnik, hogy stabilan álljon a ház, de kötőerő nélkül összedőlne.

A Szentlélek vagy Brahman (mindenki nevezheti úgy az Univerzális Erőt ahogy neki jó) az egyedüli valóság. Viszonylagosan, de minden valótlan, mert mulandó. A lélek örök és ezért valós.







A Csándogja Upanisad kijelenti "Te az vagy", azaz Lélek.


Mihelyt keresed az okokat a magyarázatokat az életedbe és elkezdesz agyalni kettősségbe kerülsz, hiszen a gondolatok sem valósak.
A jóga eszköztára megtanít jelen lenni és helyesen kezelni minden érzelmet, gondolatot. Az út egyszerű, de sokat kell gyakorolni hozzá.
Sivánanda mester integrál jóga tanítása tökéletes út, hogy ezt megvalósítsd. Már az úton lenni is felemelő.







A megvalósulásig a levendula tisztító, nyugtató ereje is  hozzá segít, hogy az elméd lecsendesedjen. Volt, hogy a levendula is eltűnt, de szerencsére újból reneszánszát éli és egyre több ültetvénnyel találkozni. Mielőtt jógázni kezdtem a levendula békéjét naponta átéltem a kozmetikába. A természetre hangolódva minden könnyebb. Az ayurvéda egyszerű tanácsai is sokat segítenek az egészségmegőrzésben, aminek az alapja, hogy minden egyes napszakban a természetre hangolódjunk és természetesen személyre szabottan éljünk. Az ayurvéda segít megismerni genetikai adottságainkat és gyengeségeinket feltérképezve egészségünket megőrizni.









                                              


Pünkösdkor Lesencistvándon a Mária kápolna alatti birtokon tanulmányoztuk a levendula telepítést és szüreteltünk is, amiből a nyáresti jóga órák után teát főzünk. Hoztam magammal illóolajat és aromavizet, hogy a nyárköszöntő hangfürdőn párologtassam.








Szeretettel várlak a nyári jógaprogramokon:
Mantraéneklés, meditáció Bácsalmás Művelődési Központ június 15 szombat 16.00 (ingyenes)

 Szentendre Forma Stúdió
Jógavilágnap június 21. gerincjóga, de egész évben lehet jönni péntek 11.00 (ingyenes)
Nyárköszöntő hangfürdő június 21. péntek 18.00 (2000 Ft)
Jóga világnap mantraéneklés, meditáció június 21 péntek 19.15 (ingyenes)

Guru Purnima (hálánkat fejezzük ki a mesterek felé) az év 7.teliholdja jul. 16 kedd 20.45 mantraéneklés, meditáció (ingyenes) előtte 19.30-20.30 testgyakorlás (saját légzéssel összehangolt gyakorlatsorom az egészségmegőrzésért, rövid relaxációval a végén) Rendszeres kedd esti óra (1300 Ft v. bérlet)



Jelenlét jógahétvége Sivananda Asram Pilisszentlélek szeptember 7-8 szombat-vasárnap (várom a jelentkezőket, max. 10 fő jöhet) Részletek hamarosan! Lesz testgyakorlás- rövid kirándulás, relaxáció-hangfürdő, meditáció- mantraéneklés és ayurvéda is)

Rendszeres órák a Forma Stúdióban:

hétfő 19.15-21.00 tradícionális jóga
kedd 19.30-20.30 légzéssel összehangolt gyakorlatsor az egészségmegőrzésért (Pilates alapokon)
szerda 10.00-12.00 tradícionális jóga (adományos)
péntek 11.00-12.00 gerincjóga (ingyenes)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás