Kezdj el jógázni otthon!



 
Risikés Sivánanda Ásram

Mindig örülök amikor egy konkrét kérésnek tehetek eleget a bejegyzésemmel. Most indítottam meditáció tanfolyamot Patandzsali Jóga szútráiban szereplő 8 lépcső (Astanga) mentén. A 3. lépcsőhöz az ászanához érkezvén valós igény merült fel a meditációs ülést előkészítő gyakorlatokra, mert érezhetően könnyebb a meditációs ülőhelyzetbe belehelyezkedni, ha előtte megfelelő módon átmozgattuk a testünket.

 A jól ismert Napüdvözlet (Szurja Namaszkar) is alkalmas erre. Tökéletes gyakorlatsor a test méregtelenítésére és egyensúlyba hozatalára. Önálló gyakorlatként a testgyakorlatok megismerése után légzéshez igazítva majd mantrákkal és az energiaközpontokra való koncentrációval bővítve vagy bemelegítésként is megfelelő más ászanák előtt ( Habár mikor még nagyon-nagyon kezdő voltam, bemelegítésként minden ízületet átmozgató tisztító gyakorlatokra volt szükségem.) 

A Sivánanda tradíció által ajánlott 12 ászanát pont 14 éve ismertem meg és akkor végre elkezdtem rendszeresen otthon vagy nyaralások alatt is gyakorolni. Nagyon nagy segítség, hogy konkrétan tudod, hogy mit kell végezni. Egy nagyon alaposan átgondolt, a Tantrából merítkező tudással állították össze a jóga mesterek.  A Tantra legfőbbképpen a tisztulást segíti, ellentétben más nézetekkel. A sorozat a teremtés sorrendjében föntről lefelé haladva harmonizálja az energiaközpontokat, a végén pedig hullapózban (Savasana), relaxációban alulról felfelé haladva lazulunk el, így a teremtés teljes körét bejárjuk. Biztosak lehetünk benne, hogy hosszútávon sem fogunk magunknak problémát okozni, mert energetikailag is helyes a sorrend és garantáltan fejlődni fogunk. A kezdő jógagyakorlóknak hasznos, ha a heti közös gyakorlás mellett otthon is belekezdenek. Az önállósodás a fejlődés első lépései közé tartozik. A jóga egy egyéni belső út.



 Gangesz Sivánanda Ásram
Megismerve a 12 testgyakorlatot azonnal észrevettem, hogy az általam már korábban elsajátított gerinc
és nőijóga gyakorlatokat is tartalmazza, így már csak arra volt szükség, hogy gerincjóga tudásommal egyénre szabjam az ászanákat, ha szükséges. Ez fontos, mert bizonyos egészségügyi problémák esetén ezt nem lehet kihagyni. Boldog voltam amikor a Covid alatt a már előzőleg egyénre szabottan begyakorolt ászanákat otthon önállóan végezték a jógázók. Egyedül a filozófiai beszélgetésekért és a közös meditációkért csatlakoztunk az online térbe. A Sivananda Asramból érkező tanácsra Uddzsájí ( Győzedelmes) pránajámát gyakorolva a betegség is elkerült bennünket.

A blogbejegyzés célja a 12 ászana bemutatása, ami segít elindulni az otthoni gyakorlás útján. Az ászanákat érdemes a hagyományokat figyelembe véve lassan végezni, akár több percig belehelyezkedni a mozdulatlan, de kényelmes pontba ahol a légzésünket is tudjuk figyelni, majd egy pontra koncentrálni, ami elvezet a meditációhoz. Vannak olyan gyakorlók akik akrobatikát csinálnak a jógából, előfordul, hogy valaki annyira zavart, hogy csak így tudja a felszabadulást megélni és az elméjét lecsillapítani. Ezzel sincs probléma. Az ilyen gyakorlóknak nagyon hasznos a Napüdvözlet vagy nehezíteni is tudjuk a 12 ászanát, ha egyébként egészségesek, sőt ezt is végezhetik áramlatban. Tradicionálisan minden ászana után egy passzív regeneráció következik, ami ugyanolyan hangsúlyos mint maga a gyakorlat. A 12 gyakorlat magába hordoz egy kézzel fogható önismereti utat is, mert minden ászana  meghatározott kérdésekkel belehelyezkedve ( Hatha jóga rejtett nyelv Swami Radhától, Sivánanda mester kérésére dolgozta ki), majd kijőve a saját válaszokban mindent megmutat. Még Iyengar mester is használta a technikát! A Forma Stúdióban már 3 tanfolyamot indítottunk a témában és többen egyéni óra keretein belül ismerkedtek meg vele. 


A képen a 12 ászana, ahogy saját igényeimre szabva gyakorlom. Előtte babapózban (Sasankasana) hangolódom rá.

 1. Fejenállás (Sirsasana) 2. Gyertya (Sarvangasana vagy a képen Viparita karani mudra-félgyertya) 3. Eke (Halasana) 4. Hal (Matsyasana) 5.Nyújtottülésből előrehajlás (Paschimottanasana) 6.Kobra (Bujangasana) 7.Sáska (Salabhasana) 8. Bölcső v. Íjnak is nevezik ( Dhanurasana) 9. Fél gerinccsavaró póz (Matcyendrasana) mindkét oldalra  10. Daru vagy Varjúnak is nevezik (Kakasana) 11. Előrehajlás (Uttanasana) 12. Háromszög ( Trikonasana)

1-2 csoportos vagy 1 egyéni óra után bátran belekezdhetsz az otthoni gyakorlásba! Akár online is találkozhatunk. Szeretettel várlak!

A test jógája mellett próbáld ki a szív jógáját is! Minden péntek este 18.30-19.30  Mantrajóga-jóga filozófia

Csak az integrál gyakorlástól várhatsz igazi fejlődést, ami testi-lelki állapotodban is megmutatkozik!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás