Kicseri böjthöz, fogyókúrához


mungó bab a kicseri alapanyaga

  • Tisztító léböjtkúra után ideális a kicseri fogyasztása. A glaubersós gyógyvizes béltisztítás után ajánlott, de egyszerű zöldséglevessel is megtörhető a böjt, mert a gyógyvíz nem pusztítja el a természetes baktériumflórát. Azonban a tradicionális sank praksalan (sós víz fogyasztása) után kötelező, mert ez az étel védőréteget képez a bélfalon, ezért annyit kell belőle fogyasztani amennyit csak tudunk.  Utána 2 óráig nem ajánlatos inni.



  • A pancsakarma is ajánlja, mert az  ayurvedikus tisztító terápia diétája, tápáló és könnyen emészthető, önmagában is méregtelenítő étel. Az ayurveda a kiméletes méregtelenítést ajánlja, évente kétszer a tavaszi kapha és a nyárvégi pitta- ősz kezdeti vata időszakban amikor még nincs hideg.

Ha bármilyen betegséged vagy emésztési rendellenességed van, akkor egy hét kitri diéta az irodalom szerint helyreállítja az egyensúlyt. A mungó bab és a rizs kombinációja nagyon ideális fehérje forrás is. 
A leghatásosabb, ha csak kitrit eszünk a diétás időszakban.
Ha mást is eszel akkor feltétlenül hagyd el a következőket: húsok, édességek, sült ételek, tejtermékek.
Fogyókúrázóknak nagyon egészséges a fogyasztása! Vata típusnak méregtelenítéshez is megfelelő, mert nekik nem ajánlott a hosszú léböjt.





Elkészítés:

ghín (vajból készül, melyet már feltettem a blogra) megpirítunk  fél teáskanál köménymagot 

 két csésze basmati rizst  vagy más fehér rizst, három-negyed csésze hántolatlan  mungó babot ( 1 órát áztatva) hozzá  adunk

 majd öntsük fel háromszoros mennyiségű vízzel és főzzük egészen pépesre lassú tűzön.




kurkumával és sóval fűszerezzük
tehetünk hozzá ízlés szerint koriandert is.

Több változata ismeretes zöldségekkel is készíthető! Különböző fűszereket is használhatunk pl. gyömbér, bors. Külön is készíthető a rizs, a zöldség és a mungóbab majd összekeverjük. Azonban sós vizes bélmosás után ezt a fenti változatot fogyasszuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás