A stresszkezelés lehetőségei


Kirándulás a kőhegyen
Minden problémánk, betegségünk, fájdalmunk egy végső okra a félelemre vezethető vissza. Ha valamitől félünk stresszt generálunk szervezetünkbe.

Mitől félünk? Létbiztonságtól, kritikától, csalódástól, fájdalomtól, önkifejezéstől többnyire attól, hogy nem fogunk megfelelni. Ezért türelmetlenek, mérgesek vagyunk, kritizálunk másokat vagy túlterheljük, feláldozzuk magunkat és nem szánunk időt a feltöltődésre a kikapcsolódásra ahol a negatív érzéseinket tudatosan elengedjük. Amit nem engedünk el tudatosan az problémát fog okozni, kinél előbb, kinél később. A gyógyszerek csak elnyomják a rossz érzéseket, fájdalmakat, de nem változtatják meg a személyiséget. Az élet rossz oldalát nem fogadjuk el és félünk a fájdalomtól, pedig elkerülhetetlen.


A stressz hol okoz problémát? Attól függ, hogy milyen adottságokkal születünk. Mindenki más az öt őselem : föld, víz, tűz, levegő, éter különböző arányokban alkotják fizikai megnyilvánulásunkat ezért különböző betegséghajlamokkal rendelkezünk, tehát a stressz máshol kezdi ki szervezetünket.

Mi a megoldás? Sorsunk, adottságaink elfogadása, korlátaink ismerete és tiszteletben tartása. Rendszeres kapcsolat az Önvalónkkal (energiaforrással) Az ayurveda és a jóga az egyik legősibb, legtermészetesebb önismereti és egészségmegőrző módszer.



A stresszkezelés lehetőségei:

Rendszeres masszázsok
Természetben való töltődés
Táncok és különböző természetes mozgásformák
Zene hallgatás, ének, mantrázás (kirtan)
Olyan tevékenység amit nagyon szeretünk és közben megfeledkezünk önmagunkról ( kompenzáljuk, ha esetleg rossz tartást generál)
Relaxáció tudatos gyakorlása ami egyben a  legegyszerűbb és nagyon hatásos megoldás (a természeti emberek ősidők óta alkalmazták).

A relaxáció békéje nyomot hagy szervezetünkbe, minél többet tartózkodunk benne felülírja a rossz beidegződéseket.

Egyes óráimon, csakra harmonizáló tanfolyamomon hangterapeuta által bemért hangtálak harmonizáló rezgéseit alkalmazom. A tibeti hangtálakat a jóga és az ayurveda ősidők óta alkalmazza. Minden testrészünk, szervünk attól függően, hogy melyik őselem (föld, víz, tűz, levegő, éter) hatása alatt áll egy rá jellemző rezgéssel rendelkezik. A hangtálak úgy vannak elkészítve, hogy megegyeznek az adott terület egészséges rezgéshullámaival amit automatikusan átveszünk mivel testünk 2/3-a víz. Ha bármilyen elváltozás, betegség van kialakulóban vagy akár fájdalom is jelentkezett már, akkor az egészséges rezgés már megváltozott és a hangtálak tisztító hullámaival esélyt adunk magunknak az öngyógyulásra. A testrészekhez mantrák is tartoznak amit sokszor alkalmazok relaxációim során. Ezeken az órákon akinek fájdalma van oldalra is fordulhat, széken is ülhet, a haladó gyakorlók pedig meditációs ülésben is elhelyezkedhetnek. Tehát mindenkinek ajánlhatók az órák. A hangok és mantrák ereje felülír minden módszert, Sivananda mester és tanítványa Satyananda is kimondottan ajánlja a mai kor emberének. 


Energiatestünk semmiben sem különbözik a fizikai megnyilvánulásunktól. Egyszerűen annyi fény és egészség árad belőlünk amennyi energia szabadon tud áramolni a testben, ha akadozik az energia fájdalmaink, betegségeink jelzik. A villanykörte is pislákol, ha nem kap folyamatosan áramot. Érdemes rendszeresen karbantartani a vezetékeket és az áramforrást folyamatosan biztotsítani, hogy zavartalan legyen az energiaáramlás.(A csakrákról szóló ismereteimet a Sivananda tradícióban Szaraszvatitól Keserű Arankától a Magyar Jógaoktatók Szövetségének elnökétől és Satyananda közvetlen tanítványától Swami Anandanandától szereztem)

Aki rendszeresen tudatos kapcsolatot tart fenn az Önvalóval az képes olyan szinten regenerálódni, hogy a félelmek helyett a béke és az elégedettség érzése fogja átjárni.

Hari Om Tat Szat! (Az vagyok én)
Szeretettel várlak!!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás