Karácsonyi várakozás

Kékestető 2016 november


Advent a keresztény világ karácsonyra várakozásának időszaka. Az ősi magyarság legnagyobb ünnepe Karacsun a téli napforduló, amikor a sötétség átfordul a világosságba.
Mire várakozunk? A belső fény megszületésére.

"A karácsony a spirituális ébredés állapota. Felismerni magadban a Mennyek királyságát, meghitt kapcsolatban lenni az Úrral a szíved mélyén, visszanyerni elveszített istenségedet, elérni a krisztusi tudatot vagy kozmikus tudatot, mindenkit szeretni, mindenkit befogadni a szereteted meleg ölelésébe-ez a valódi karácsony." Swami Sivananda

(A mester igaz, hogy hindu volt, de megtartotta a karácsonyt rishikeshi ashramjába, amikor Európából vendégek érkeztek hozzá. Az ajándékba kapott keresztet is a nyakába viselte.)



Hogyan készülődünk? Jógaoktatóként,  magyar lelki emberként (nem vagyok keresztény, de ebben a kultúrkörben élve) böjttel hangolódtam adventra, négy lelkes jógázómmal együtt. A keresztény világban advent idején böjtölnek, mi az ayurveda útmutatásait követve még a melegebb időszakban méregtelenítettünk.
A következő vasárnapokon négy gyertyát gyújtunk ami békét, melegséget áraszt környezetünkbe. A gyertya lángja a belső fényt szimbolizálja, ami minden lelki törekvés célja.

 Miért gyújtjuk a gyertyákat? Gondolkodjunk, elmélkedjünk....

A négy gyertya a hitet, reményt, szeretetet és az örömöt szimbolizálja.
A négy égtájat, évszakot a Nap Földhöz viszonyított helyzetét  (téli, nyári napforduló, tavaszi, őszi napéjegyenlőség).  A négyesség a földi teljességet szimbolizálja.
A gyertya a test, a kanóc a szellem és a láng a lélek (Atya, Fiú, Szentlélek). A hármasság az emberi teljességet szimbolizálja.





1 hét igazságosság- Minden ami történik a világban azt az ok okozat törvénye uralja.
Minden cselekedetünknek hatása van, tehát minden okkal történik. Fogadjuk el a nehézségeket. Befelé nézve tartsunk önértékelést és határozzuk el, hogy mások és magunk felé is igazságosak, őszinték leszünk.Legyen gondolataink, érzéseink és cselekedeteink között összhang.

2. hét mérsékletesség- Ezen a héten határozzuk el, hogy kevesebbet beszélünk, legyünk megfontoltak, gondolkodjunk mielőtt megszólalunk. Kerüljük a szélsőségeket étkezésben és életünk azon területén ami problémát okoz.

3. hét bátorság- Engedjük el félelmeinket, aggodalmainkat, mert a belső egyensúly elvesztéséhez vezetnek. Végezzünk több relaxációt, meditációt, mantrázzunk, hogy uraljuk érzelmeinket, félelmeinket, gondolatainkat, akaratunkat.

4. hét bölcsesség- Ha valamit nem értünk, belső bölcsességünk tudni fogja. Legyen hitünk abban, hogy minden helyzetben tudni fogjuk, megérezzük, hogy mit kell tennünk. Hallgassunk gondolataink helyett a szívünkre.

  Bocsássunk meg, hagyjuk el az ítélkezést és árasszunk mindenki felé békét, feltétel nélküli szeretetet! Ez a karácsonyi felkészülés üzenete. A jóga lényege is emberi kapcsolatainkon keresztül érthető meg.


Szeretettel várlak jógázni az adventi hetekben is! 

2019 december 2-án a hétfő esti 19.15-ös jóga órán  könnyed testgyakorlatokkal és az óra végén  45 perces csakrameditációval harmonizáljuk energiaközpontjainkat.


 A szokásos órák (hétfő 19.15 jóga, kedd 19.30 pilates, szerda 10.00 jóga , péntek 11.00 ingyenes gerincjóga) mellett december 4-én 10.00 Gyógyító mantra (ingyenes)



December 22-én vasárnap Téli napforduló hangfürdő hangtálakkal és didgeridooval napnyugtakor (adományos) Csatlakozunk ahhoz a kezdeményezéshez, hogy a didgeridoo hanghullámai söpörjenek végig az egész Földön az anyagi értékrend helyett a lelki értékrend fontosságára felhívva a figyelmet. Ehhez minden ország Új Zélandtól indulva Amerikáig csatlakozik napnyugtakor, így egy gyógyító hullám söpör végig a Földön. (A programra 15 órától 15.15-ig bejelentkezéssel(316-651, 30-5541220) lehet érkezni, hogy napnyugtakor megkezdjük a programot)

December 22-én vasárnap kb. 17.30-tól  Forma Stúdiós karácsony  (ingyenes, a fenti program után, de külön is lehet jönni.)

  Mantraéneklés meditációval december 14 és 28 szombat 18.00 (ingyenes)

December 29 vasárnap kirándulás és utána 15 körül a Kis Rigó étterembe foglalunk helyet. Aki részt szeretne venni az éttermi programon jelezze.

Január 1 szerda 18.00 Újévi Gyógyító Mantra (ingyenes)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás