Energetika a jógában: csakrák

Energetika a jógában egy nyugati embernek misztikusnak tűnhet, mert annyira a fizikai testben élünk, hogy semmilyen energetikai élményünk nincs, pedig természetes állapotunk, hogy gondolataink, érzelmeink energiamintákat hoznak létre és testünkben leképződnek. Kár túlmisztifikálni az energetikai élményeket, nem különböznek a fizikai testtől. Az érem másik oldala. Vannak érzékenyebb emberek akik érzékelik az energia áramlásokat, színként is, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy ők fejlettebb emberek lennének másoktól. A jóga célja a gondolatok uralása, az elme feletti uralom megszerzése annak érdekében, hogy elérjük a belső békét, a belső egyenletes szatvikus energia áramlásokat, mely egészséget biztosít számunkra és a gondolatok mögötti csendben megtapasztaljuk azt a szem számára láthatatlan erőt, ami összeköt bennünket minden lénnyel. Ez felszabadít a félelemtől, mely minden problémánk oka.


A csakra szanszkrit szó, mely kereket jelent és a test közepén a gerincoszlop mentén örvénylenek. Energia  áramlik bennük, amit a környezetből vesznek fel vagy, ha többlet keletkezik azon keresztül adjuk le.Testünkben nagyon sok csakra található, melyek energiavezetékekkel (meridiánnak felel meg a kínai energetikában) kapcsolódnak össze. A jóga irodalom szerint 72.000 nádi, energia csövecske, vezeték található testünkben. Minden csakra különálló, de mégis összefügg egymással. A fő energiavezeték a gerinc mentén elhelyezkedő szusumna nádi és mellette fut spirálisan a gerinc bal oldalán felfelé az ida és jobb oldalán lefelé a pingala nádi, találkozási pontjaiknál találhatók a csakrák. Az ida és a pingala a női és a férfi energia, melyet a Hold és a Nap szimbolizál. A hagyomány szerint a farokcsont és az orrtő között áramlanak.





 A legjelentősebb hét csakrához testi szinten egy-egy belsőelválasztású mirigy külön hozzárendelhető. A belsőelválasztású mirigyek hormonokat termelnek a sejt közötti térbe és a véráramba juttatják azokat, így eljutnak a hormonok az egész szervezetbe. Ha betegség lép fel valamelyik energiaközponthoz (csakra) hozzá köthető az adott probléma.

 Érdemes energia vezetékeinket légzőgyakorlatokkal tisztítani, csakráinkat kiegyensúlyozni, harmóniába hozni, hogy a fáradtságtól, rossz gondolatoktól lemerült csakra alulműködése, nehogy egy másik csakra túlműködéséhez vezessen, ami hosszú távon szervi betegséget okozhat.



Relaxációval, meditációval, hangtálakkalmantrákkal, de ászanával, jóga gyakorlással is,  ayurvedikus teákkal ( teaszaküzletünkben megvásárolhatók) harmonizálhatjuk csakráinkat, hogy megelőzzük a problémákat. Teákat személyes ismerkedés alapján ajánlok, ayurvedikus teszt kitöltése után vagy kozmetikusként az arcbőrön tükröződő állapotot veszem elsődlegesen figyelembe.

Egyéni órákon saját igényedhez szabjuk a gyakorlást. Csakra- relaxációt, meditációt is tartok.



A tradicionális jógában a csakrákat egymás fölött nyíló lótusz virágoknak képzeljük el, ahogy a lenti képen látható.
A lótusz a lelki fejlődés szimbóluma, a sárban található gyökérből a száron lévő virág feltör a víz felszínére. Alantas természetünk is így emelkedik fel a sárból a fény felé.

A lenti csakrák képei nem egyeznek Sivananda mester leírásával ezért alá írtam.

A hét fő csakráról (lótuszok):




A Föld kapuja
négyszirmú lótusz

Vörös aura vörös szirmokkal és sárga belső


Gyökér, forrás, létbiztonság, támaszték
Az első gyökér-csakra ( muladhara)  a gát területén található és a vese felett elhelyezkedő mellékvese kapcsolható hozzá, mely adrenalint és noradrenalint termel, ami hozzájárul a készenléti reakció eseményeihez. A vese tájékát látja el energiával.
 Eleme (tattva) : Föld. Érzékszerv: orr (a szagokat érzékeljük vele)


Fizikai erőnlétünket határozza meg.
Vitalitásunkért felelős 
Ha kapcsolatban vagyok az Önvalóval nincsenek félelmeim, jól érzem magam, elégedett vagyok.


 Problémái: gerincoszlop alsó része, gerincproblémák, ülőidegzsába, lábak, csontok, minden ami tömör, epekő, vesekő ,vastagbél, végbél, aranyérrel kapcsolatos problémák, fogak, körmök, vizelési problémák, elengedés, félelmek.

Mantrája: LAM Illat:rozmaring, cédrus, ciprus, mirha, levendula  Tea: pl. ayurvedikus klasszikus jóga tea, ayurvedikus kapha tea (alapot ad, tisztít)



A Hold kapuja
hatszirmú lótusz

a csakra aurája narancsos, belseje sárgás



Édes íz, édeset érezni, élvezetek
A második nemi- csakra (svadhistana) a farokcsontnál helyezkedik el és a nemi mirigyekkel van kapcsolatban. A petefészek ösztrogént és progeszteront, a here tesztoszteront termel. Eleme: víz ( mely egész testünkben jelen van, mindenhová eljut) Érzékszerv: nyelv ( az ízeket érzékeljük vele)

Nyitottságunkat, kapcsolatokra való képességünket, alázatunkat,
 kreativitásunkat, alkotókészségünket határozza meg.


Problémái: keresztcsonti rész, derék, vese, mell, méh, petefészek problémák, gombás fertőzések, menstruációs problémák, meddőség, elhízás, szexuális viselkedési zavarok, szexuális problémák.

 Mantra: VAM Illat: narancs, rózsa Tea: pl.jázmin, rózsa, édes gyümölcs teák, ayurvedikus koplaltató (tisztító) ayurvedikus pitta tea (nyugtató)




A Nap kapuja
tízszirmú lótusz


a csakra aurája sárgás viharra emlékeztető ég színű szirmokkal


Fénylő drágakő, érvényesülés, hatalom, akarat
A harmadik köldök, napfonat- csakra (manipura) a köldöknél és mögötte a gerincben helyezkedik el és a hasnyálmiriggyel van kapcsolatba, mely számos hormont termel pl. inzulint, emésztő enzimeket lipázt ami a zsírbontásért felelős, amilázt ami a keményítőket, tripszint ami a fehérjéket bontja.
Eleme:tűz Érzékszerve: szem (látás kapcsolható hozzá)

Önmagunk elfogadását mutatja meg.
Személyes erő központja
Az életerő itt a köldöknél áramlik be és az alsó energiaközpontok területén a kandában tároljuk.

 Problémái:köldök, emésztés, máj, epehólyag, gyomorproblémák, cukorbetegség, hisztéria, düh, kisebbrendűségi érzés, szégyenlősség, gyenge akarat, hasi hízás
 Mantra: RAM  Illat: citrom, kakukkfű, bergamott  Tea: pl. gyömbér, menta, verbéna, ayurvedikus koplaltató (tisztító) tea, fehér tea (cukor problémákra)


A szelek kapuja 
tizenkétszirmú lótusz
zöldes aura vörös belső


 Mások is fontossá válnak.
 A negyedik szív- csakra (anahata) a mellkas közepén és mögötte a gerincben található a csecsemőmiriggyel van kapcsolatban, mely az immunrendszert, nyirokkeringést szabályozza.
Eleme:levegő Érzékszerve: a bőr (tapintás, érintés)

Önzetlenségünket , szeretet kimutatást és elfogadást, együttérzésünket mutatja meg.
A tiszta szeretetben nincs érzelem és kritika.

Problémái : immun és autoimmun betegségek, allergia, csalánkiütés, ekcéma, minden bőrprobléma, daganat, tüdő alsó része, szív, keringési problémák, vállak, kezek, emberek felé érdektelenség, túlérzékenység, harag, önzőség
 Mantra: YAM  Illat: a rózsa, rózsafa, fenyő, geránium, zsálya Tea: pl. ayurvedikus pitta tea
 ( nyugtató), ayurvedikus vata tea (mozgást biztosít, fáradtságra), fehér tea



Az idő és tér kapuja
tizenhatszirmú lótusz 
kékes aura, sötétebb kékes-lilás szirmok és belső
Megtisztulni, elfogadni azt ami van
Az ötödik torok- csakra (vishuddha) a toroknál, gégefőnél és mögötte a gerincben található a pajzsmiriggyel van kapcsolatba, mely tiroxint termel. A szervezet anyagcseréjének sebességét szabályozza. Testsúlyunkat jelentősen befolyásolja az alul vagy túltermelődés.
Eleme:éter Érzékszerve: fül ( hallás kapcsolható hozzá)

Őszinteségünket, önkifejezésünket mutatja meg.
Tudnunk kell úgy kommunikálni, hogyha vélt igazunk van, de az fájdalmat okoz másnak akkor inkább hallgatunk.
Önfegyelemért és kommunikációért felelős

 Problémái: beszéd és mozgásszervi, fül, gége, mandula, száj, légzőszervi, tüdő, asztma, hörgők, köhögés, rekedtség, torok, nyakfájdalmak, a második csakra problémái összefügnek a torokközponttal, hazudozás ( nem mindegy mit mutatunk a külvilág felé és közben mit érzünk, gondolunk), fölösleges fecsegés, szótlanság
Mantra: HAM Illat: kék kamilla, geránium, eukaliptusz, kakukkfű, levendula Tea:pl.ayurvedikus koplaltató tea (tisztító), ayurvedikus  jóga tea, ayurvedikus vata tea (mozgást biztosít, fáradtságra), fehér tea (pajzsmirigy problémákra), gyömbér




A felszabadulás kapuja
kétszirmú lótusz
lilás aura, belül színtelen, fehéres

Érzékelni, tudni, látni
 A hatodik harmadik szem- csakra (agja) a szemöldök központ területén és mögötte a bindu az agy területén található, az agyalapi miriggyel (hipofízis) van kapcsolatba, többféle hormont termel, karmestere szervezetünknek. Minden belsőelválasztású mirigyre hatással van.

Felelősség önmagunkért, tudjuk mit kell tennünk, értékelünk, döntünk, tisztán látunk.

Problémái: pszichés problémák, agybetegségek, fejfájás, migrén, szemproblémák, rövid és távollátás, fül, orr és melléküregek,  mások manipulálása
Mantra: AUM Illat: levendula, bazsalikom, rozmaring Tea:pl. ayurvedikus jóga tea, fehér tea, verbéna (fejfájás)



fehéres aura, szivárvány színeivel is ábrázolják, mert az összes szín összekeverve fehér lesz

Az üresség kapuja
ezerszirmú lótusz

 Ezerszeres, ezerszirmú
A hetedik korona- csakra (sahasrara) a fejtetőn található és a  tobozmiriggyel van kapcsolatban, mely melantonint termel, ami segíti a befelé fordulást és a koncentrációt.

Teljes szabadság és felelősségvállalás, hallgatunk megérzéseinkre, elhagyjuk az ítélkezést a vélemény alkotást. Csendes megfigyelői leszünk az emberek viselkedésének és inkább a jót emeljük ki amivel biztatni tudjuk őket.


Problémái: lelki és pszichés zavarok pl: depresszió, bizonytalanság, halálfélelem, szenvedélybetegség, Parkinson és Alzheimer-kór, epilepszia, skizofrénia

Mantra: CSEND Illat: tömjén, mirha 

HARI OM TAT SZAT
Az vagyok én




A talpunkon és tenyerünkön is található két-két mellékcsakra, melynek még  jelentősége van, ha félünk ezek bezáródnak teljesen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás