Teremtő erő

Létezésünk 5 síkja, középen örök változatlan részünk a Lélek
Az emberi létezésnek 5 síkja van. Az első mindenki számára könnyen felfogható ez az anyagi sík a fizikai testünk melyet annamaya kosának nevezünk szanszkrit nyelven.
 A második réteg a pranamaya kosa az energiatest a vitális réteg. Ez már a szem számára láthatatlan ahogy az elektromos áram is a vezetékben, de ennek ellenére létezik. A harmadik réteg a manomaya kosa az elme tudatalatti része az érzelmi réteg. A következő réteg is az elméhez tartozik a vidzsnyanamaya kosa az elme tudatos része, bölcsességtest, értelem (az elme rétegei az asztráltestben találhatók). Az elmetest e két rétege határozza meg az energia és fizikai test állapotát.
 Az ötödik réteg az anandamaya kosa az üdvözült test a tiszta tudat, boldogság réteg (okozati test). Relaxációban vagy meditációban amikor az elme leáll működni megszűnik a test érzete is és a tiszta tudatosság állapotába kerülünk (ez már nem az elme síkja). Itt már nincs jó és rossz érzés csak a létezés.











Minden jóga út célja megtapasztalni létezésünk örök részét a Teremtő erőt mely maga a Lélek, szanszkritul Átman (Teremtő, Szeretet, Forrás, Isten, Lélek), mellkasunk középső részén érzékelhető ez a hatalmas mindent átható erő mely mindenkiben egyforma és közös.
 A hagyomány szerint a Kundalíni-kígyó a farokcsont tövénél összetekeredve nyugszik alvó állapotban, ez a mindent átható Teremtő erő egy szikrája testünkbe zárva. A jóga célja a kundalíni felébresztése. A Kundalíni emelkedése spontán is megtörténhet amit tisztulás követ. Személyiségünk fejlődni kezd, alaptermészetünkhöz visszatérünk vagyis a jelenben, világosságban, tiszta elmével élünk. A jógik különböző technikákkal segíthetik a Kundalíni felemelését, de addig amíg nem vagyunk elég tiszta emberek nem ajánlatos ezzel foglalkoznunk, mert sok problémát okozhatunk magunknak. Ezért  először személyiségünk fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt!





 Személyiségünk fejlesztése energia központjaink (csakrák) és energia csatornáink tisztulását jelenti. Kund=égetni. Ahogy csakráink alulról haladva tisztulnak egyre elfogadóbbak leszünk és így tud  a Kundalíni erő az Önvaló csatornájában a szusumná nádiban a fő energiavezetékben probléma nélkül felfelé emelkedni mivel elégnek személyiségünk negatív vonásai. A szusumná körül spirálisan halad az ida az elme és a tudatosság és a pingala a prána (energia) csatornája.

Iyengar nyomán


 Fizikai testünket jóga ászanákkal (testgyakorlatok), energiatestünket pranayamaval (légzéssekkel), relaxációban, hangfürdővel,
elménket jóga nidrában (jógikus mélyalvással), mantrákkal, meditációban a védikus hagyományokat követve  tisztíthatjuk. A tudatosan felépített böjt is nagy segítség. Érdemes kombinálni ezeket a lehetőségeket. A tisztulás folyamata némi kellemetlenséggel járhat ugyanis ilyenkor eltávoznak a testbe bezáródott érzelmek. Elmélkedéssel, tudatos szintre hozva problémáink okát gyökerénél ragadjuk meg. Hiába gyógyul a fizikai test, ha az elme nem követi újból kialakulhat a probléma és ez fordítva is igaz. A jóga gyakorlása azért különbözik minden más módszertől, mert létezésünknek mind az 5 rétegét érinti.

 Minél tudatosabbak vagyunk annál jobban rálátunk életünk eseményeire, történéseire és egy magasabb nézőpontból szemlélhetjük. A csakrákról részletesen egy előző írásomban olvashatsz. A népszerű bejegyzések között megtalálod.

Szat- Csit- Ananda  
 Örök Létezés-Tudás-Üdvösség

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás