Tanácsok kezdőknek

 A jógázást itt nyugaton általában a test fejlesztésével kezdjük, amihez ászanákat testgyakorlatokat használunk. Ajánlatos először az anatómiai alapmozgásokat helyesen, lassan a légzéshez igazított mozgással elsajátítani, hogy gerincünk egészségét óvjuk és biztos alapokra építkezzünk a haladóbb gyakorlás során.

A helytelen tartásban végzett haladóbb ászanák több kárt okoznak mint hasznot. Egy kezdődő gerincsérv nem kiabál, csak évekig tartó helytelen gyakorlás után jelez, de akkor már ott a probléma. Testünket, érzéseinket figyelve érdemes gyakorolni a kezdőknek is és nem kikerülni a problémákat (helytelen tartásban) végezni az ászanákat, mert így semmi változás nem indul el, akár évekig is jógázhatunk az elme rója fölöslegesen a köreit és még jobban bebetonozzuk az egyébként is betokozódott feszültségeket, észre sem vesszük. Ezért érdemes tudatosítani pl. egy rossz nyaktartást és finoman bontogatni az alapoktól indulva, lassú ,figyelmes, tudatos mozgással. Elfogadva korlátainkat és nem kikerülve kell dolgoznunk.

A jó és lelkiismeretes oktató rálát a problémáinkra és segít biztos alapokat teremteni.
Minden érzésünk lenyomatot hagy testünkön, sőt elődeink érzésvilágát is hordozzuk, ez alkotja személyiségünket. Ajánlatos azokat az ászanákat előtérbe helyezni a gyakorlás során, amik jól mennek személyiségünkből fakadóan, amik kevésbé azokat rövidebb ideig gyakorolni. Azonban ami jól megy abba hosszabb időre helyezkedjünk bele, érezzük jól magunkat benne. Mivel az ászanák komplex rendszerek egy idő után az is fog menni ami előtte nem, pedig nem arra helyeztük a hangsúlyt a gyakorlásban.

A jógát még a kezdőknek is érdemes a tradíciókat őrizve integrál módon gyakorolni, hogy a fejlődés kiegyensúlyozott legyen. A Forma Stúdióban lehetőséget biztosítunk erre. Nálunk elmélyítheted relaxációs és meditációs képességedet is, a  jóga filozófiával is megismerkedhetsz, közös tisztítókúrán vehetsz részt és rendszeresen járhatsz csoportos mantra éneklés foglalkozásokra is. Szeretettel várunk, hogy megismerd azt a békét amit magadban hordozol.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás