Ászanák, testhelyzetek és azok különbözősége más gyakorlatoktól



Patanjali jóga szútráiban, mely a jóga első írásos műve, egy aszanát említ a kényelmes ülést. Az aszana az astanga harmadik ága és annyit jelent, hogy hosszabb időn át egy bizonyos testtartásban maradunk, belenyugszunk a testhelyzetbe.Az ászana kényelmes és stabil. 
 Sok tartás az állatok természetes mozgásaira vezethető vissza. Így sok aszana az állatok nevét viseli. A természetből és az életből átvett tartásokat  mind megfigyelték a jógik és ezeket alkalmazták a test fejlesztésére. Ha helyesen hajtjuk végre őket energiaáramlásokat indít el a testben, felszabadulnak az energiablokkok, harmóniába kerülünk. Az ászanák inkább energiagyakorlatok, mint testgyakorlatok.
 Minden aszana komplex rendszer, de jellemzően van egy  terület amire kiemelkedően hat, így lehet őket terápiás céllal is alkalmazni, ha van valamilyen speciális problémánk. Az aszanák hatnak a testre, izmokra, ízületekre a légzésre az összes szervre és mirigyre, idegrendszerre, energiaközpontokra ( csakrák) és az elmére is.



  
 Minél kényelmesebben érzi magát valaki egy helyzetben annál hosszabb időre tud belehelyezkedni. Mindig azt tanácsolom a tanítványaimnak, hogy a számukra kényelmesebb helyzeteket gyakorolják többet, saját magam is ezt követem a gyakorlásaimban . Fogadjuk el korlátainkat és ne erőltessük ami nem megy vagy fájdalmat okoz. Mindig találjuk meg azt a határt ahol még jól érezzük magunkat, persze nem úgy, hogy kikerüljük a feszültséget, hanem elfogadóan belehelyezkedünk.

 Nem történik semmi, ha nem hozunk létre akrobatikus mutatványokat, nem ettől függ a jóga hatása, hanem pont attól, hogy elfogadjuk adottságainkat és próbáljuk magunkat jól érezni abban ami megadatott.Találjuk meg azokat a helyzeteket amiben feltöltődünk és ez igaz az élethelyzetekre is. A cél egy egészséges gerinc kialakítása, amit akrobatika nélkül is megtudunk tenni. Az aszanák stabilitását az egészséges gerinc adja.
Óráimon a légzésünket összhangba hozzuk a mozgásunkkal a gyakorlás e módja megnyugtatja az idegrendszert az elme ellazul, megnyugszik, kitisztul.
   
A jóga gyakorlásban nem az aszanák száma a fontos, hanem a végrehajtásuk milyensége, ha valaki még nem kész egy helyzetre meg kell találni számára azt a végkifejletet megelőző könnyebb helyzetet amiben még jól érzi magát és a gerince helyes tartásban, védelemben marad. Minden aszanát pihenő szakasz követ, hogy megfigyeljük a belső folyamatokat. Egy aszana nem okozhat kimerültséget, éppen ellenkezőleg feltöltőnek kell lennie, pihenten és frissen kell befejeznünk a gyakorlást.

 A hagyományos torna gyakorlatok után fáradtságot érzünk, levezetik a fölös energiát az aszanák pont ellenkezőleg hatnak, mivel a feszültséget a légzésünkre irányított figyelemmel és a tudatos belehelyezkedő, elfogadó gyakorlással engedjük el, fáradtságnak nyoma sincs, feltöltődünk. A torna gyakorlatokkal egyfajta teljesítményt, egészségesebb, formásabb testet akarunk elérni. Az ászanák még véletlenül sem a teljesítményről szólnak, célunk az elme hullámainak kisimulása.
A helyes gyakorlás hatása, hogy élethelyzeteinket is megtanuljuk eredményesen kezelni. Óráimon a gerinc védelme a legfontosabb szempont a kezdőket a gerincjóga útján indítom el a hatha jóga haladóbb aszanái felé.

 Személy szerint 10 év alakformáló órák után kezdtem el jógázni. A tudatos mozgás más mint bármilyen más mozgásforma, mert közben a lelki feszültségek is feloldódnak és ezzel tudatosságunk tágulni kezd. Öngyógyító hatása az egészséges test számára is fontos a megelőzés miatt. Persze ez nem azt jelenti, hogy a számunkra örömet jelentő mozgásformákat hagyjuk el, inkább egészítsük ki. A látszólag egészséges test még nem feltétlenül takar békés elmét.  
A jóga gyakorlás másik fontos eleme a pranajama, mely nem más mint a légzés tudatos irányítása. Erről bővebben a következő írásban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás