Milyen oktatót válasszak?



Az oktató személye meghatározó a jógában való fejlődésünk szempontjából. Olyan oktatót kell választanunk, akihez kimondottan vonzódunk, jól érezzük magunkat a társaságában, megnyugszunk mellette. Ezek a szempontok nagyon fontosak, mert az oktató nem csak jóga eszközöket tanít, hanem energetikailag is hat ránk. Hatni pedig csak úgy tud, ha elfogadjuk egész lényét és befogadóvá válunk.

A jógaoktató hitelességét az általa átélt tapasztalatok adják, amit könyvből nem lehet megtanulni. Első látásra ezt nehéz megállapítani, de azért a figyelmes szeretetteljes viselkedés és a tapasztalatból való tanítás érzékelhető. Az oktató tartásáról, arcáról minden gondolata tükröződik. Az oktató élete, önzetlensége mindent elárul.

Ahány oktató annyi jóga út, nincs két egyforma ember, ha követjük érzéseinket,  hozzánk hasonló személyiségű oktatót fogunk választani, hogy nemét tekintve férfi vagy nő az teljesen mindegy. Az is előfordulhat, hogy azért nem fejlődünk, mert pont a hasonló személyiségből fakadó problémák miatt ugyan szimpatikus az oktató, de még ő sem oldotta meg ezeket, így változást sem tud elindítani bennünk, csak stagnálunk.

Az más kérdés, ha már eljutottunk egy fejlettségi szintre mindegy ki a mesterünk. A lényeg, hogy a mester önmegvalósított  legyen. Mindegy milyen utat járt be, milyen a személyisége, az út vége egy, ott már nincs megkülönböztetés.

Ide kell eljutnunk, hogy minősítés nélkül álljunk minden emberi lény előtt, mert a jóga órák békéjét vagy a relaxációban , meditációban elért nyugalmat az életünkbe is át kell vinnünk, hogy elérjük a harmóniát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás