A három erő mely életünket befolyásolja és az ayurvedáról


A jógában alapvetően három gunát (tamasz,radzsasz,szattva) különböztetünk meg, mely képes a harmóniát megteremteni vagy tönkre tenni életünket. Az ayurveda az élet tudománya, mely szintén Indiából származik, a jóga gyakorlását hozzá sorolja a harmónikus élet megteremtéséhez és szintén úgy vallja, hogy a fenti három kötőerő határozza meg lelki és mentális tulajdonságainkat.
( A képek Vrindavan közelében egy ayurveda klinikán készültek.)



A három guna közül a szattva a legkiválóbb, belső békét, harmóniát jelent, a legpozitívabb személyiség az szattvikus. A másik két guna a radzsasz, amikor a cselekvés mozgásba lendül, amikor vágyainkat megvalósítjuk és a tamasz ami mozdulatlan, segít lezárni ami túlhaladott, elválaszt a régi dolgoktól. Ha e két utóbbi guna felhalmozódik betegséget okozhat. Minden emberben alapvetően öröklötten benne van egy születéssel meghatározott dominancia. Kevés szattva  esetén pszichés problémák léphetnek fel ( pánik betegség, depresszió stb.)

 

A radzsasz a szenvedély, a tamasz a tudatlanság, a szattva a jóság. A szenvedélyben élő ember az anyagi testével azonosítja magát, Vágyakozik, sóvárog azt hiszi, hogy boldogabb lesz ha megkap valamit, kívül keresi boldogságát és nem önmagán belül. A tudatlan ember nem ismeri önmagát pl. egy ösztönlényhez, állathoz hasonlítható akit visznek a vágóhídra és megy, mert nem gondolkodik nem ismeri fel helyzetét. Könnyen átvágható, hiszékeny, tunya, sokat alszik, mozdulatlan, megköti életét. A szattvikus jó ember ismeri magát, tudással rendelkezik, bölcs, önmagán belül keresi boldogságát.






Az ayurveda szerint a radzsasz, tamasz guna túlszaporodását  jóga gyakorlással, táplálkozással, tisztító eljárásokkal (panchakarma), gyógynövényekkel, lazító olajos masszázzsal csökkenthetjük ill. növelhetjük a szattvát. A megelőzésre helyezi a hangsúlyt, mivel egy konkrét súlyos betegség megjelenése előtt 2-3 évvel, az egyensúly megbomlásnak már vannak jelei. E tudomány három típusba (dosha) sorolja ( váta-éter, levegő , kapha-föld, víz, pitta- tűz) az emberi alkatot, melynek külső jegyei is vannak, de az ayurvedikus orvos a pulzusból állapítja meg az aktuális állapotot. Otthon egy teszt kitöltésével is tájékozódhatunk (ebben a blogban is található egy), ha a születési egyensúly felborul betegséghez vezet. Indiában egy ayurvedikus orvos 7 évig tanul az egyetemen, tovább mint egy nyugati orvoslást választó. Az általános alapozó évek után szakosodnak és döntenek, hogy a megelőzést a természetes gyógyítást vagy a szikét választják. Ez elgondolkodtató, hogy egy kialakult súlyos betegségnél el szabad-e utasítani a nyugati orvost és csak kiegészítő terápiaként alkalmazni az ayurvedát ill. a természetgyógyászatot. Sok betegségnél az ayurveda teljes gyógyulást tud hozni, ezért érdemes megismerkedni a lehetőségekkel. (Magyarországon is van ayurveda klinika)



 Általánosan a megfelelő jóga gyakorlás segít harmóniába kerülni, megelőzni a problémákat, azonban az ászanák dominánsan hatnak a tűz, víz, éter, levegő vagy a föld elemre, melyet hiány esetén erősíthetünk gyakorlásunkkal vagy  mellőzéssel, ellentétes hatású ászanával, jóga eszközzel csökkenthetjük a felhalmozódott elemet. 
A Forma Stúdióban ayurvedikus szépségápolás és egészségmegőrzés szolgáltatás is található: www.formastudio.hu


Szattvikus ételek fogyasztásával, friss idény szerinti gyümölcsökkel-zöldségekkel segíthetjük az egyensúly létrejöttét ill. az ayurveda szerinti felhalmozódott elem minőségével ellentétes hatású élelmiszerekkel. Ha eszünk húst válasszuk a halat, hagyományos tartásban nevelt könnyed húsokat , mivel radzsasztikus élelmiszer. Használjunk ghít ( tisztított vaj), tartózkodjunk a mesterséges színezőktől, adalékanyagoktól, tartósítószerektől, konzervált, állott, tamasztikus élelmiszerektől, mivel növelik az áma (emésztetlen méreganyagok) radzsasz és tamasz jeletnlétét szervezetünkben.

Az ayurveda 6 féle ízt különböztet meg ( keserű, fanyar, savanyú, csípős, sós, édes) és a túlszaporodott elemmel ellentétes hatásút ajánlja. Pl. a sok tüzet az édes ízzel lehet csillapítani, mert a föld-víz elemhez tartozik. Ilyenkor a csípős, savanyú, sós ételeket kerülni kell, mert a tűz elemet fokozzák. Aki egészséges annak az ayurvedikus táplálkozás a hat íz harmónikus kombinációját jelenti.

 Az vagy amit megeszel! Igaz, ha azt nézzük, hogy az elefánt aki kizárólag növényevő milyen békés, szattvikus és nagy teste ellenére megfelelő táplálkozás számára, míg az oroszlán aki húsevő milyen veszélyes radzsasztikus tüzes ragadozó. Ayurvedikus táplálkozási tanácsokat is találsz ebben a blogban, ahol a különböző típusok betegséghajlamairól is olvashatsz. 


Azonban ne felejtsük el, hogy alapvetően gondolataink minősége határozza meg,  hogy testünkben a radzsasz és tamasz milyen arányban van jelen. A táplálkozással segíthetjük a pozitív folyamatok kialakulását, de elménket is szattvikus állapotba kell hoznunk a maradandó változásokért, melyhez kiváló út a jóga gyakorlása. Attól, hogy valaki vegetáriánus nem biztos, hogy békés gondolkodású, azonban a helyes gyakorlás során automatikusan fellép a tiszta szattvikus ételek iránti igény. 

Évente végezzünk  nagyobb tisztítókúrát, ha tudati tisztulás is követi, valóságos megújulás emésztőszervrendszerünknek, szervezetünknek.  A lappangó problémák jelei az arcon  is megmutatkoznak és a mögötte lévő gondolati tartalmakat akár segítséggel is, de tudatosíthatjuk. A böjtről szintén olvashatsz ebben a blogban. Szeretettel ajánlom az ayurvedát és a jógát is. Ismerkedj meg vele!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás