Az érzékek visszavonása és a relaxáció



Pratjahára a jóga ötödik ága, mely az érzékek befelé fordítását jelenti minden külső tárgyról. Amikor lélegzetet veszünk és megfigyeljük ahogy a levegő érinti az orrjáratot már befelé irányítjuk figyelmünket.
 A pratjahára hidat képez a pránajáma légzésszabályozás a jóga negyedik ága és a dháraná koncentráció a jóga hatodik ága között. Hiszen már a koncentrációt is fejlesztjük a figyelem befelé fordításával.
A helyes technikával végzett úszás közben visszavonjuk spontán az érzékeinket a víz kizárja a külvilágot.


Jóga gyakorlás alatt azt kell elérnünk, hogy figyelmünket semmilyen külső inger ne vigye el és a belső folyamatokat figyeljük, de azokat is csak szemléljük és ne vonódjunk bele semmilyen minősítésbe, gondolatfolyamba.




A jóga nidrá jógikus mélyalvás nagyon jól fejleszti az érzékek visszavonását. A vezetett relaxáció alatt követve az utasításokat visszavonjuk elménket a külvilágból és befelé fordítjuk. A jóga nidrá abban tér el az óra végi rövid relaxációtól, hogy hosszabb idejű és ha végig fenntartjuk tudatosságunkat és nem alszunk el akkor elérjük, hogy gondolataink ritkulnak, elhalnak. Így a gondolatok nélküli éber szakaszban létrejön a tudatos mélyalvás ami gyógyító, stresszoldó, betegség megelőző, személyiség formáló, segít levetkőzni rossz szokásainkat, fejleszti a koncentrációt, feltöltő hatású. Tudatos mélyalvásban endorfin és oxitocin szabadul fel (boldogság, szerelem hormonok) mely arcbőrünkre, egész szervezetünkre fiatalítóan hatnak.Tudatunk az alvás és az ébrenléti állapot között sokkal befogadóbb, nem elemez nem minősít eredményesen programozható, erre szankalpát pozitív gondolatot alkalmazunk a tudatos mélyrelaxáció során. Alvás közben az alvásnak is van egy álomtalan mélyalvás szakasza amikor intenzíven töltődünk, de alvás közben elveszítjük tudatosságunkat.



Ha teljes birtokában vagyunk az érzékek visszavonásának, tudatosan irányítani tudjuk, hogy hogy nyissunk és zárjunk a külvilág felé, így semmi és senki nem zavar bennünket, gondolatainkat, érzelmeinket uralni tudjuk minden körülmények között megőrizzük belső békénk.


Stresszoldó relaxáció tanfolyamomon a 40-50 perces relaxációt nyugtató, könnyű a két agyféltekét harmonizáló ászanákkal, légzőgyakorlatokkal készítjük elő.

Következő írásomban a koncentráció, meditáció, szamádhi a jóga végének leírása következik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás