Légzésszabályozás






A pránajáma a jóga negyedik ága.


A prána szó energiát jelent a jáma szó szabályozást, így a pránajáma nem más, mint az életenergia szabályozása amit légzőgyakorlatokkal valósítunk meg. Ezt az életenergiát, életerőt minden kultúrában máshogy hívják pl. chi, kí, manna. A természetben feltöltődünk, az elfogyasztott élelemmel, alvás közben, légzésünkkel természetes módon jutunk energiához.





Légzésünk megmutatja aktuális lelkiállapotunkat, ha stresszesek vagyunk sűrűn, szaporán lélegzünk, ezért saját akaratunkkal szabályozhatjuk érzelmi állapotunkat úgy, hogy megfigyeljük légzésünket és tudatosan meghosszabbítjuk a lélegzetünk hosszát.
A helyes légzés tudatosítása nagyon fontos, ha megtanuljuk a lélegzetünket ellenőrizni, az életünk minden területét sikerrel tudjuk majd irányítani. Rendszeres gyakorlása hatással van egészségünkre.

Óráimon a légzést összhangba hozzuk a mozgással ez közvetlenül beleszól energiarendszerünkbe, hatással van elménkre. Légzésfigyelés nélkül az ászana gyakorlás csak testedzés. 

Általános jótékony hatások: nyugtató, méregtelenítő , lúgosító, feltöltő, az idegrendszert , hormonrendszert harmonizálja, növeli az oxigén ellátást a szervezetünkben, fokozza az éberséget, koncentrációt, nő a mentális világosság, erősíti az immunrendszert.

 A jóga órákon az elme lecsendesítését segítik, ahogy lassul a légzésünk gondolataink is ritkulnak. Később ahogy fejlődünk hosszabb relaxációban, meditációban megáll a légzésünk, ilyenkor a gondolatfolyamok is leállnak, életenergiával töltődünk, ami maga a pránajáma.
Először az alap légzéseket sajátítjuk el pl. hasi légzés, teljes jógalégzés.  Később váltott orrlyukas légzés következik és egyszerű fújtató légzésekkel erősítjük, tisztítjuk a légzőszervrendszert az energiacsatornákat. Pránajámát amikor a légzést bent és kint tartjuk csak egyéni óra keretében vagy olyan alkalmakkal tanítok amikor mindenki egy szinten van és kevesen vagyunk az órán.  A haladó légzőgyakorlatok előfeltétele a relaxációs képesség kifejlesztése majd a stabil ülés kialakítása.
A légzés maga az élet! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás