Mantrák és Sivananda mester



A mantra az elménktől való felszabadulás eszköze. " Hangokba zárt isteni erő"


A mantrák tudománya azon alapszik, hogy amit mondogatunk magunkban az egész testünkre hat. Ezért nem mindegy, hogy belső monológjaink, érzéseink mit tartalmaznak, akár betegségeket is okozhatnak. A szavaknak ereje, rezgése van. Figyeljük meg mi hagyja el szánkat! A szent szavak befelé visznek önmagunkhoz, Önvalónkhoz. Pozitív kijelentéseket, mondatokat mi is formálhatunk. Saját gondolataink alakítják kisugárzásunkat, közérzetünket, életünket.

A jógában használt mantrák nyelve szanszkrit, mely egy ősi nyelv. Ezeket a mantrákat  évezredek óta használják mesterről tanítványra szállnak, így nagyon nagy erővel rendelkeznek. Minden mantra segít kizárni a zavaró gondolatokat, érzéseket. Saját mantrát a Sivananda jógatradicióba Veres Andrástól Omkárától kaptam (fenti kép). 

 Megkülönböztetünk szaguna mantrákat, melyek a jóga hagyomány sajátos istenségeinek nevét idézik meg. A különböző istenségekhez való vonzódás abból fakad, hogy az emberek különféle utakon haladnak, de minden mantrában benne van a legfőbb lényeghez vezető energia. 
Vannak olyan mantrák melyek egy szóból állnak nincs jelentésük ezek a bidzsa vagyis a mag mantrák, mint ahogy a kicsiben az egész, a fa magjában is meg van a fa kifejlődésének lehetősége. Az energiaközpontoknak (csakráknak) ilyen mantrái vannak.

Vannak nirguna mantrák, mivel nem minden embernek felel meg az istenségekkel való azonosulás, akkor használjuk őket amikor egységünket szeretnénk hangsúlyozni minden teremtménnyel. 

A legismertebb mantra az  AUM amit minden órán zengetünk, a legmagasabb rendű mantra. Sivananda mester tanácsa, ha rossz a kedved  zengesd ötvenszer az AUM-ot, biztos felvidít. Kezdők számára, elsajátításához tanítóra van szükség.

A mester kezdeményezésére 1943 óta a risikesi Sivananda asramba a mahámantrát a nagy mantrát zengetik. Ingyenes meditációink alatt mi is használjuk. A mai kor emberének kimondottan ajánlott, erős tisztító, védő hatással rendelkezik. 

A mantrákat akkor is érdemes használni, ha még nem tudunk meditációban mozdulatlanul egyenes gerinccel ülni, fizikai állapottól függetlenül mindenki saját fejlettségi szintjének megfelelően javulást tapasztalhat. Megtisztítja a szívet, az érzéseket, gondolatainkat.

Szwami Sivananda élete példája az emberiség szolgálatának. 1887. szept 8-án született Indiában, orvos volt, de életét az önzetlen cselekedeteknek a karma jógának szentelte. Bárhová ment az embereknek azt tanította, hogy válhatnak egészségesebbé és ösztönözte őket a lelki fejlődésre. A 20.század szentjeként emlegetik. Tanításai a mai kor emberének is segítségül szolgálnak, hiszen az elme feletti uralom megszerzése független kortól és kultúrától. 44 évesen érte el a teljes megvilágosultságot. Kétszáz könyv szerzője . 

Bevezette a jóga szintézisét, négy ösvényre bontotta: bhakti (az önátadás, imádat útja. mantrák), karma ( önzetlen munka amikor nem várok semmit még gondolatban sem azért amit teszek), dzsjána ( a tudás, józan ítélőképesség útja), rádzsa (kihangsúlyozza a meditációt, a gondolatok uralásának útja,   a hatha jógával ezt készítjük elő). Válaszd ki a hozzád legközelebb állót, de a többit se hanyagold el. Egy jóginak mind a négy ágat gyakorolnia kell, hogy elérje a felszabadulást.
1963. július 14-én hagyta el fizikai testét.
„ Szolgálj, szeress, adakozz, tisztulj, meditálj és valósítsd meg önmagad.”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás