A jóga vége


  

Dhárana koncentráció, dhjána meditáció és szamádhi egységbe kerülés a jóga hatodik, hetedik és nyolcadik ága, a jóga vége.

A jóga ágait (ászana, pránajáma, pratjahára előző írásokban részletesen) azért gyakoroljuk, hogy elérkezzünk a meditációhoz. A meditációt nem lehet végezni, hanem belekerülünk a meditatív, éber és tudatos állapotba amikor az én eltűnik vagyis már nincs meg az a gondolat, hogy én meditálok, mint ahogy az alvás alatt sem, hogy én alszom.  A meditációt előkészíteni lehet, az egy pontra való koncentráció során eggyé válunk meditációnk tárgyával, egységbe kerülünk vele. Meditációnk tárgya lehet akár tárgy is, de személy is. Koncentrációnkat gyertyalángra koncentrálva (tratak), ászanákkal, jóga nidrával, légzőgyakorlatokkal és mantrázással fejleszthetjük. A mantrázás tudományáról következő írásomban olvashatsz.

Egységbe kerülni az a tapasztalat amit elég nehéz leírni, csak az tudja milyen aki átélte. Ezt az élményt minden filozófia máshogy közelít meg máshogy magyaráz. Átélni az egység állapotát nem más mint megélni, megtapasztalni a mindennel és mindenkivel összekötő erőt ami állandó, mindig volt van és lesz, a változásban az állandót a változatlan örök Önvalót. Ez az élmény a személyiséget szép lassan átalakítja, megtisztítja. Csak tapasztalati úton lehet megérteni a gondolati úton való megértés nem hoz változást csak további gondolatköröket. 
Az egységélmény (szamadhi) után kezdődik a tradicionális Rádzsa jóga, melyet Patandzsali jóga szutráiban tárgyal,  a gondolatok uralásának kifejlesztéséhez nagy akaraterőre, tiszta energiára, gurura van szükségünk, hogy szép lassan fokozatosan tisztulva a színtiszta tudatosság állapotába kerüljünk életünk minden pillanatában.

A megvilágosodás kegyelmi állapot nem lehet akarni csak készülni rá, tudatosan tisztulni és megtörténik, ha megadatik. Spontán is megtörténhet, hogy bejutunk az előszobába ez a gyorsabb út, így lesz a tegnap tudatlan embere a ma tudatossággal rendelkező, tisztább embere. Kívánom mindenkinek, hogy még ebben az életben tapasztalja meg a kettősségtől való felszabadulást, azt a békét, amit az egységbe kerülés állapota ad. A fényes nappaliba a teljes megvilágosodás a színtiszta tudatosság állapotába kerülni már nem lehet véletlenül, ha csak nem születtünk így, arra készülni kell, tisztulni, tisztulni, tisztulni... A jóga útján a szeretet útján lenni már önmagában is felemelő,  a szeretet útja a jelenlét útja, mely elvezet a végső beteljesülés felé.    

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás