Az elme állapotai és tulajdonságai



Patandzsali jóga szútráiban meghatározza az elme öt állapotát. Minden embernek van egy dominanciája valamelyik állapotra, mely a jóga gyakorlásával megváltoztatható. Általánosan az öt állapot között csapong az elme, közben három minőségben a tüzes aktivitás, sötét mozdulatlanság, egyensúly ( radzsasz, tamasz, szatva) tulajdonságban (gunában). Az elme fejlettségi fokát az határozza meg, hogy melyik guna van túlsúlyban.

 

1. Ksiptanyugtalan elme, mely sokat vándorol az egyik gondolatot a másikat követi. Az ilyen elme tulajdonosa nem igen kezd jóga gyakorlásba, azt mondják, ha mégis elkezdi azért teszi, hogy mágikus erőre tegyen szert. Érzelmeit a tűz (radzsasz) elem, minőség hatja át, a dinamizmus a mozgás a kiterjedés. A harag, gyűlölet, szenvedély stb. érzelmei töltik ki a tudatot, egyik érzésről a másikra, egyik vágyról a másikra ugrál.


2. Mudha a megszállott elme, mely tompa és zavarodott. Érzelmeit a mozdulatlanság, befeléhúzódás, súlyosság a nedves, sötét, öntudatlan ( tamasz) elem hatja át, amely elnehezíti az elmét és nem lát tovább, illúzióban van. Ez olyan amikor kezedben a szemüveged és keresed. Az ilyen ember azért kezd jógázni, hogy fizikailag jobban legyen, jobban nézzen ki vagy azért, hogy anyagi haszonra tegyen szert.


3. Viksipta a szétszórt, de nem zavarodott elme, mely befogadja az információt, de nem tudja feldolgozni. Legtöbb gyakorló ezen a szinten van amikor készül a meditációra, azért kezd jógázni, mert  belső békét szeretne. Az elmét a tegyem vagy ne tegyem, jól teszem vagy nem gondolatai hatják át. Itt már a radzsasz a tűz elem kezd egyensúlyba kerülni a tamasz nyirkos és sötét minőséggel. Megjelenik a szatva 


4. Ékagra az egy pontra szegezett elme, amely koncentrált, ellazult, de tudatos, felkészült a meditációra, egy jó jóga órán ilyen állapotba kerülünk, eltűnik a radzsasz és a tamasz. Az elme halad a békés, tiszta állapot ( szatvikus) felé


5. Niródha a felfüggesztett elme, meditációban, relaxációban ebben az állapotban vagyunk az elme elmerül a meditáció tárgyában vagy valamilyen tevékenységben. Tökéletesen uralt, szatvikus állapotban van.  


Az elmének megadatott, hogy önmagáról gondolkodhat, ezért a csapongó elmét tudatosan akarattal szabályozhatjuk, koncentrált, meditatív, tudatos állapotba hozhatjuk. Erre kiváló út a jóga gyakorlása és fontos a jó társaság. Aki gondolatainak ura, védve van nem zavarja senki és semmi.

Következő írásomban a három gunáról írok részletesen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kicseri böjthöz, fogyókúrához

Újévi üzenet a numerológia tükrében

Szeretet Forrás