Ayurveda és jóga


Az ayurveda és a jóga közös gyökerekből ered. Mind kettő a Védákig nyúlik vissza.
Ayu=élet
Veda=tudás
Ayurveda=az élet tudása 

Az ayurveda személyre szabottan ad segítséget az egészség megőrzéséhez. Az orvoslás atyjának is nevezik. Kozmetikus-jógaoktatóként az ayurveda szépségápolással kapcsolatos részével foglalkozom. Az arc bőre tükrözi legjobban tudatunk állapotát egyértelműen látszik rajta, hogy az öt őselem ( éter, levegő, tűz, víz, föld) milyen arányban van jelen szervezetünkben. Egy betegség megjelenése előtt általában a levegő-éter elem borul fel először, melyet vata doshának nevez az ayurvedikus tudomány. Otthoni napi fűszeres teákkal, olajokkal segíthetjük az egyensúly megteremtését, megőrzését. Az arc marma masszázsával egyensúlyba hozható a vata dosha, azonban egy masszázstól, olajtól, fűszertől a gondolkodásunk nem változik meg ezért a  napi ayurvedikus gyakorlatokhoz hozzá tartozik a jóga is.  Az ayurvedikus önelemzés segíti az önismeretet és így feltárja problémáink okát a változtatáshoz egyedi adottságainkhoz igazított életmódot ajánl.Jóga=egyesülés
"yogas citta vritti nirodhah" Patandzsali így kezdi szutráját mely a jóga első írásos emléke.
Az elme mozgásának legyőzése a jóga lényege, ha leállítjuk a tudat folyamatait és koncentrációnk egy pontra szegeződik, tudatunkat egy tárgy tölti ki, egyesül egyéni lélekként megélt részünk az egyetemessel az állandóval. Megélhetjük, hogy mindenkivel egyek vagyunk ( mindenkit ugyanaz a változatlan örök erő hat át, testünk, személyiségünk változó, mulandó). Ez az egyesülés a jóga. A belső békéhez vezető utat a test fejlesztésével kezdjük és a meditációs képesség kialakításával folytatjuk. Érzelmeinket mantrákkal kezeljük.

Az ayurveda és a jóga értékei egyetemesek, függetlenek kortól és kultúrától, földrajzi adottságoktól, tehát minden emberi életbe beilleszthetők az egyéni, helyi adottságok figyelembe vétele mellett.

Ayurvedikus szépségápolásom személyre szabott egészségmegőrző indiai eredetű masszázzsal, teákkal, természetes olajokat tartalmazó krémekkel,  jóga eszközökkel (ászanák, légzőgyakorlatok), relaxációval, hangfürdővel majd meditációval, mantrákkal, méregtelenítő kúrákkal segít azon az úton ami belső harmóniához majd az elme uralásához vezet. A személyiség minden rétegét érinti, lehetőséget ad a saját tudatállapot meghatározására, a jóga utak megértésére és a fejlődési irány kijelölésére is. 
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A tudatos teremtésről (50.szülinapom margójára)

A három erő mely életünket befolyásolja és az ayurvedáról

Nyári fiatalodás természetes módszerekkel